2024. április 27. Szombat, Zita.
 
A fizika mindenkié2015-05-13 05:31:28

“A fizika mindenkié” mottóval került megrendezésre május 9-én az elsõ földesi természettudományos kísérletbemutató verseny a Karácsony Sándor Közösségi Házban.

Hétfõn folytatódnak az írásbeli érettségi vizsgák, a diákok fizikából és rajzból adnak számot tudásukról. Az írásbelik május 26-án zárulnak, ezt követik június 5-tõl az emelt, majd a középszintû szóbelik.

Elõadással és érdekes kísérletekkel igyekeztek bemutatni a természettudomány szépségeit a hajdúnánási Kõrösi Csoma Sándor Gimnázium diákjainak szerdán.

Kutatók szerint összefüggés van a féregjáratok és a különös kvantum-összefonódás nevû jelenség között. Mint tudjuk, a féregjáratok elméletben a világegyetem távoli pontjait kötik össze, míg a kvantum jelenség a részecskék viselkedését hangolhatja össze, függetlenül a köztük lévõ távolságtól.

Tudományos szenzáció lett a Naprendszeren kívülrõl érkezõ, hatalmas energiájú neutrínók mérföldkövet jelentõ észlelése, amelyrõl a napokban számolt be az Antarktiszon mûködõ IceCube (Jégkocka) detektorának adataival dolgozó tudósok nemzetközi csoportja.

Roppant fontos mérföldkövet léptek át egy amerikai kutatólaboratórium tudósai az önfenntartó magfúzió eléréséhez vezetõ úton.

« 1. oldal »