2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Az alkohol és a cigaretta károsabb, mint egyes drogokForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-10-30 14:45:22
Az alkohol és cigaretta jóval károsabb olyan illegális kábítószereknél, mint a marihuána, az LSD, vagy az ecstasy - közölte a brit kormány drogtanácsadója.

David Nutt professzor szerint egy ártalmassági skálát használva kéne besorolni a legális és illegális drogokat, hogy az emberek jobban megértsék a különbözõ szerek használatával járó kockázatokat.
Senki sem állítja azt, hogy a drogok nem ártalmasak, de nem mindegy, hogy mennyire - közölte Nutt professzor. A brit kormány fõ drogtanácsadója támadta azt a gyakorlatot, hogy a dohánytermékeket és az alkoholt "mesterségesen" elválasztják az illegális kábítószerektõl, közölve, hogy mindegyik kábítószert egy közös ártalmassági listába kéne sorolni.

Nutt professzor a fizikai ártalom, a függõség, valamint a társadalmi károk alapján készítette el listáját, amelyen az alkohol az ötödik legveszélyesebb drognak számít. Csak a kokain, a heroin, a barbiturátok és a metadon elõzik meg. A dohány a kilencedik helyen van, megelõzve a marihuánát (11), az LSD-t (14), valmint az ecstasyt (18).

A brit kormány fõ drogtanácsadója szerint el kell fogadni, hogy a fiatalok szeretnek drogokkal kísérletezni, és azzal kéne foglalkozni, hogy "pontos és megbízható" információk nyújtásával védjék õket. "Ha azt gondolják, hogy ijesztgetéssel el lehet távolítani a fiatalokat a drogoktól, akkor valószínûleg tévednek" - jelentette ki David Nutt.

A professzor támadta a brit kormány döntését, amellyel a marihuánát a kevésbé veszélyes drogokat tartalmazó "C osztályból", a súlyosabb büntetésekkel járó "B osztályba" helyzték át, gyakorlatilag egyenlõvé téve az amfetaminokkal.
David Nutt elmondása szerint a marihuána használata nem vezet komoly egészségügyi problémákhoz, csak "viszonylag kicsi kockázata van" pszichotikus betegségek kialakulásának.

A professzor februárban azzal keltette feltünést, hogy egy gyógyászati szaklapban megjelent tanulmányában a "lovaglásfüggõséghez" hasonlította az ecstasy használatát, közölve, hogy az évente több mint száz ember halálát okozó lovaglás veszélyesebb, mint ecstasy-t használni. Ez felveti azt a kérdést, hogy a társadalom miért fogad el, vagy esetenként támogat egyes potenciálisan káros viselkedéseket, de mást, mint például a drogfogyasztást nem - írta akkor David Nutt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!