2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Tumultus az orvosi rendelõkbenForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-02-26 15:09:15
Influenzajárvány ugyan nincs, de tele vannak a rendelõk, mert egyre több a meghûléses, náthás beteg. Ahogy alábbhagyott a H1N1, beindultak az õsszel szokásos vírusok.

De ezek tavaszi megjelenésével gyakoribbak a szövõdmények, több a tüdõgyulladásos, mellhártyagyulladásos beteg. A H1N1 és a hagyományos influenza viszont alig fertõz, így várhatóan õszig már nem lesz influenza járvány.

A legtöbb iskolában a tanulók 5-10 százaléka hiányzik, mert beteg. Egy budapesti gyermekorvosi rendelõben ötödével több a beteg, mint ilyenkor lenni szokott. De egy szegedi háziorvoshoz is harminc százalékkal többen jönnek.

Száraz köhögés, torokfájás: a legtöbb betegnek ilyen tünetei vannak, pedig nincs influenza járvány. A Tisztiorvosi Hivatal szerint a megbetegedéseket több másik vírus okozza.

„A parainfluenza vírus, az RS vírus, az adena vírus csoportjai és amit mindenki jól ismer a herpangina, ami hólyagocskákkal jelentkezik, mindig õsszel terjednek, de most a H1N1 elnyomta azokat, ahogy azonban az újinfluenza terjedése alábbhagyott, ezek elkezdtek fertõzni” – mondta Ócsai Lajos, az OTH járványügyi fõosztályvezetõje.

Gyakoribbak a szövõdmények is, több a tüdõ- és a mellhártyagyulladás. De ezért az orvosok szerint nem csak a vírusok felelõsek.

„Akik beoltatták magukat hagyományos influenza és H1N1 ellen, az nem jelenti azt, hogy a fiatal asszonyok nyugodtan kimehetnek bugyiban teregetni a teraszra, mert gyakorlatilag ez fordul elõ leginkább” – mondta Dr. Kass Ferenc, háziorvos.

Az õszi vírusok miatt áprilisig egyre több lehet a náthás, meghûléses beteg, de influenzás már nem.

A múlt héten már csak néhány megbetegedést okozott a H1N1 és a hagyományos influenza. Mivel jó az idõ, a szakemberek arra számítanak, hogy õszig már nem lesz influenza járvány.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!