2024. május 26. Vasárnap, Fülöp, Evelin.
 
Hirtelen gyengülni kezdett a forintForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2013-01-22 10:15:57
Hirtelen gyengüléssel reagált a forint árfolyama a jegybanknál várható személycserékrõl szóló újabb lapértesülés hatására. Matolcsy György jegybankelnöki esélyesként való ismételt megnevezését láthatóan kedvezõtlenül értékelik a piaci szereplõk, bár a hazai fizetõeszköz egy forint feletti gyengülésében az inkább kedvezõtlennek tûnõ külpiaci hangulat is közrejátszhat.

Nem fogadta jól a forint árfolyama a jegybankelnöki pozíció esélyeseirõl szóló újabb lapértesüléseket. Bár egyáltalán nem biztos, hogy a hazai fizetõeszköz piacán Matolcsy György legnagyobb elnöki esélyesként való megnevezése okozott mérsékelt riadalmat, más konkrét magyarspecifikus hír hiányában jelenleg ez tûnik a leginkább valószínûnek. Matolcsy mellett már az alelnöki posztok esélyeseirõl is pletykálnak, Patai Mihály nevének felmerülése azonban a szakmai múltat tekintve alapvetõen kedvezõ megítélés alá kell, hogy essen.

A piaci szereplõk legnagyobb félelmei a márciusi jegybankelnök váltással kapcsolatban, hogy a monetáris politika unortodoxnak mondható lépésekkel kívánja majd segíteni a gazdaság növekedését. A lehetséges lépések a kockázatok fokozódását és a forint árfolyamának gyengülését eredményezhetik a szakértõk szerint, az utóbbi idõszak forintgyengülése tehát már alapvetõen a jegybanki fordulatra való felkészülés jegyében telhetett.

 

A hazai fizetõeszköz árfolyama tavaly november vége óta mozog gyengülõ trendben, melynek alsõ trendvonalát a napokban érte el az árfolyam. Innen következett a mai felpattanás, melyet követõen a technikai elemzés szabályai szerint a sáv felsõ széléhez indulhat el az árfolyam. A hazai fizetõeszköz gyengélkedésének irányába mutathat az is, hogy múlt héten az ötven napos mozgóátlag alulról metszette a kétszáz naposat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek