2024. május 26. Vasárnap, Fülöp, Evelin.
 
Jelentõsen drágulhat a közétkeztetésForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2013-05-30 10:18:32
30-70 százalékkal is drágulhat a közétkeztetés, ha napi szinten biztosítják a megfelelõ mennyiségû zöldséget, gyümölcsöt és kalciumot is – írja a Magyar Hírlap, mely szerint a tárgyalások az Emberi Erõforrások Minisztériuma és a Magyar Közétkeztetõk Szövetsége között jövõ héten folytatódnak a kérdésben.

Jelentõsen drágulhat a közétkeztetés – írja a Világgazdaság és a Magyar Hírlap csütörtöki száma.

A lap beszámolója szerint a közétkeztetés tervezett reformjáról egyeztetett szerdán az Emberi Erõforrások Minisztériuma és a Magyar Közétkeztetõk Szövetsége. A tárca által elõterjesztett rendelettervezet szerint személyenként legalább fél liter tejet vagy ennek megfelelõ mennyiségû kalciumtartalmú tejterméket, négy adag zöldséget, vagy gyümölcsöt kell biztosítani az egész napos étkezés során. Emellett a só- és zsírbevitelt is szigorúan szabályozza a várhatóan 2014. január elsején életbe lépõ rendelet.

Fotó: Stiller Ákos

Tettinger Antal, a közétkeztetõ vállalkozásokat tömörítõ szervezet elnöke a Magyar Hírlapnak azt mondta, a tervezet nagyon ígéretes és elõremutató, ugyanakkor a jelenlegi nyersanyagnormából – iskolák esetében napi 354 forint – nem lehet teljesíteni a benne foglalt elõírásokat. Kérdés az is, hogy az önkormányzatokat vagy a szülõket kötelezik arra, hogy a számításaik szerint harminc-hetven százalékos áremelkedést finanszírozzák – mondta Tettinger Antal.

Világgazdaság cikke szerint a hazai tulajdonban álló társaságok, amelyek naponta több mint 500 ezer adag ételt fõznek, arra hívták fel a figyelmet, hogy a közétkeztetés átalakításáról szóló tervezet több olyan rendelkezést is tartalmaz, amelyek bevezetése éppen az egészségmegõrzést veszélyeztetné.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek