2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Tiltott szerekkel kezelik a magyar levegõt Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-06-23 14:21:33
Az emberi egészségre ártalmas, az EU-ban már betiltott szerekkel végeztek és terveznek végezni szúnyogirtást több hazai településen.

A vegyi anyagok engedélyezésével kapcsolatos szabálytalanságok miatt a Levegõ Munkacsoport és a Tudatos Vásárlók Egyesülete a Jövõ Nemzedékek Országgyûlési Biztosához fordult.

Az emberi egészségre kockázatos, rákkeltéssel gyanúsított, hormonokat károsító, az Európai Unióban már a forgalomból kivont szerekkel végeztek, illetve terveznek végezni szúnyogirtást több településen - írja a tudatosvasarlo.hu.

A civil szervezetek nem értik, hogy az ÁNTSZ miért engedélyezi a jogszabály által betiltott, mérgezõ anyagok alkalmazását, és miért nem az emberi szervezetre kevésbé kockázatos anyagokkal, módszerekkel küzdenek a szúnyogok ellen. A vegyi anyagok engedélyezésével kapcsolatos szabálytalanságok miatt a Levegõ Munkacsoport és a Tudatos Vásárlók Egyesülete a Jövõ Nemzedékek Országgyûlési Biztosához fordult.

A Reslin Premium olajban esbiol (S-bioalletrin) és permetrin található, amelyet tavaly uniós szinten kivontak a forgalomból. A vonatkozó jogszabály szerint 2008. augusztus 22-tõl az EU területén ezek a szerek nem lehetnek forgalomban. Ezzel szemben az ÁNTSZ (amelynek fõ feladata a lakosság egészségének védelme) sajátos értelmezése szerint ezek a szerek a kiskereskedelemben a „szavatossági lejárati idejükig árusíthatók és felhasználhatók." A civil szervezetek szintén aggályosnak tartják, hogy a permetszerek kijuttatásához esetenként gázolajat használnak, amely bizonyítottan rákkeltõ anyagot, benzolt is tartalmaz.

A Levegõ Munkacsoport korábban többször is tiltakozott ezen szerek használata ellen, mivel a permetrin „emberre rákkeltõ hatású lehet", károsíthatja a hormonrendszert és a gyermekek immunrendszerét, ráadásául 2000 óta az EU-ban tilos a növényvédõ szerként való használata. Az s-bioalletrin szintén emberre lehetséges rákkeltõ hatású anyag. Ezeket az irtószereket többek között Lábatlanban, Pomázon, Szentendrén, Szõdligeten, Szigetmonostoron és Dunaújvárosban használták idén májusban és júniusban szúnyogirtásra.

A két szervezet panasszal fordult a Jövõ Nemzedékek Országgyûlési Biztosának Hivatalához, mert az ÁNTSZ jogértelmezése lehetõvé teszi, hogy közel egy évvel a forgalmazás megtiltásának hatályba lépése után még mindig kaphatóak legyenek a boltokban a betiltott termékek, és ilyen szerekkel irtsanak közterületen szúnyogot - különösen, mert éteznek olyan korszerû és hatékony biológiai módszerek és vegyszerek, amelyekkel úgy lehet szúnyogirtást végezni, hogy az nem veszélyezteti az emberek egészségét.

 

Forrás: Tudatosvasarlo.hu, Szabadfold Online

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!