2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Ha bukó, akkor sisakban!Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-07-29 14:35:48
Felipe Massa magyar nagydíjon történt horrorisztikus balesete elgondolkodtató volt a pilóták biztonságát illetõen, csúcstechno- lógia ide vagy oda. A bukósisak elvileg védelmet nyújt a külsõ behatások ellen, de vajon mindegy milyen az a bizonyos bukó?

Hol vannak már azok a régi tökfedõk, amelyeket nagyapáink viseltek még anno a motorozás hõskorában. Az elmúlt évtizedben óriási fejlõdésen mentek keresztül a motoros védõfelszerelések, így a sisakok is.

Milyen a jó sisak?

A bukósisakok gyártásánál többféle anyagot alkalmazhatnak attól függõen, hogy milyen célra használják illetve milyen igénybevételnek lesz kitéve a sisak. A legtöbb fejvédõ mûanyagokból vagy annak különbözõ keverékeibõl áll össze, de alapkövetelmény, hogy maximális védelmet kell nyújtania viselõjének. Az alacsonyabb árkategóriájú sisak külsõ rétege valamilyen hõre lágyuló mûanyag, a piacon található bukósisakok legtöbbje azonban kompozit anyagokból készül (karbon-kevlár-üvegszál trikompozit), de találhatunk üvegszálas vagy szénszálas szerkezetû fejvédõket is.

Sisak és sisak között is van különbség

A különféle bukósisakok között természetesen nem csak a színûk és sok esetben meghökkentõ formájuk alapján tehetünk különbséget, de a fejt érõ sérülés elleni védelem szerint is. A jól megszokott plexivel ellátott, az arcot is védõ sisakok mellett az utóbbi idõben megjelenõ „bilire” emlékeztetõ sisakok látszólag kevesebb védelmet nyújtanak, de ez a valóságban nem igaz. - Az arcot kevésbé védi a behatásoktól, de a szigorú biztonsági elõírásoknak éppúgy megfelel – tudtuk meg egy belvárosi motorkereskedés tulajdonosától. A piacokon és egyéb helyeken kapható bukósisakokkal azonban már érdemes vigyázni.

Rendõrsisak a legjobb sisak?

A legújabb, a motorosok szempontjait figyelembe vevõ termékek már kiváló minõségû polikarbonátból készülnek, rendkívül rugalmas és ütésállóak, talán emiatt is terjedt el a biztonságtechnikában. Rendvédelmi szervek golyóálló plexi-pajzsainak és golyóálló szélvédõk alapanyaga. Különlegessége, hogy hõálló, ellenáll az UV sugaraknak, így nem válik merevvé az anyag, nem kell idejekorán kidobni.

Nem kell bizonyíték

Mentõsöket faggatva túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy a közúti balesetek döntõ többségében a bukósisak nélküli motorosok jóval kevesebb eséllyel maradnak életben, mint sisakos társaik. A sisak sem megoldás mindenre, ha kétszázzal száguldozik valaki, akkor mindegy, hogy mi van a fején – jegyezte meg az egyikük. Fontos azt is megjegyezni, hogy balesetet esetén mi a teendõ a sisakot viselõvel szemben. Kevesen tudják ugyanis, hogy egybõl nem szabad levenni a sérültrõl, különösen ha eszméleténél van, inkább várjuk meg a szakszerû segítséget. Ha szükségszerû megszabadítani a sérültet, akkor két ember szükséges hozzá. Az egyik stabilizálja a bukósisaknál fogva a nyaki gerincet, a másik pedig elölrõl, finom mozdulatokkal fogja levenni a sisakot. Ezek után lehet ellenõrizni a légutakat, illetve további ellátásban kell részesíteni a sérültet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!