2024. június 16. Vasárnap, Jusztin.
Itt az ideje, hogy leegyszerûsítõ elképzeléseinket, miszerint a táplálékban lévõ összetevõk pusztán alapanyagok szervezetünk felépítéséhez, lecseréljük, és belássuk: élelmiszereink komplex hormonális koktélok. Míg az elsõ világháború idején 168 centiméter volt a fiatal férfiak átlagos testmagassága, addig ma a 20 év körüli fiatalemberek átlagosan 178 cm magasak. Száz év alatt tíz centiméternyi magasságnövekedés nem kevés, és a jelenség hátterében többek között az urbanizációs folyamatokat, valamint a családmodell átalakulását kell keresni. A spenót az egyik legnépszerûbb leveles zöldség, ráadásul olyan speciális összetevõket is tartalmaz, amelyek segítenek az éhség csillapításában és a vércukorszint szabályozásában. Az egész levelekbõl azonban nehezen hasznosulnak ezek az anyagok, így célszerû a friss spenótból levet préselni. A legújabb kutatási eredmények is bizonyítják, hogy a fogantatástól számított elsõ 1000 nap egészségvesztesége nem, vagy csak alig nyerhetõ vissza késõbb. Mit lehet nagyon korán nagyon elrontani? Tévhit, hogy a frissen préselt levek egészségesebbek, mint ha egészben ennénk a zöldségeket-gyümölcsöket. Fogyókúrázni semmiképpen nem ajánlott levekkel, böjtölni is csak 1-3 napot. Tudatosan összeállított étrenddel jó eséllyel csökkenthetõ a fejfájás kialakulásának gyakorisága. Bár az itt felsorolt ételek nem csodaszerek, egyes kutatási eredmények mégis azt sugallják, hogy szerepük lehet a migrénes rohamok megelõzésében Egy új kutatás eredményeibõl kiderül, hogy az anyai nagymamák az eddig feltételezettnél sokkal komolyabb szerepet játszanak unokáik egészségi állapotának alakulásában: amennyiben a terhesség alatt kiegyensúlyozottan étkeznek, és a szülést követõ években lányukat is megfelelõen táplálják, akkor leendõ unokájuk is nagy valószínûséggel jobb egészségnek örvend majd. Szórólapokkal és a kórházakban elhelyezett plakátokkal szeretné felhívni a figyelmet az egészségügyi kormányzat az élelmiszerekben lévõ transzzsírsavak káros hatásaira - mondta Szócska Miklós egészségügyért felelõs államtitkár. Címkék: Bihari hírek, multivitamin, cink, B-vitamin, vitamin, D-vitamin, táplálkozástudomány, probiotikum, táplálkozás, fokhagyma, egészség | Szóljon hozzá! |
A Smithsonian Intézet magazinjának összeállítása szerint a multivitaminok nem csökkentik a rák és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A nagy dózisú C-vitamin nem véd a megfázástól. Általános szabály, hogy ha megjelent a penész, célszerûbb az egészet a szemétbe vagy a komposztra dobni. Léteznek azonban olyan esetek, amikor a penészes rész eltávolításával a megmaradó étel nagy biztonsággal megmenthetõ. Idõrõl idõre feltûnnek új zsírégetõ „szuperélelmiszerek”, rövid idõ után azonban a feledés homályába merülnek. Van azonban néhány olyan élelmiszer, amely évek óta töretlenül a listán szerepel – nem véletlenül. A kínai konyha európai és amerikai területen való elterjedésével együtt egy új "betegség" is megjelent, mégpedig a kínai étterem szindróma. Címkék: Bihari hírek, egészség, élelmiszeripar, cukor, cukorbetegség, táplálkozástudomány, elhízás, táplálkozás, diabétesz, metabolikus szindróma, egészségmegõrzés, inzulinrezisztencia | Szóljon hozzá! |
Bár a cukorbetegség nevében ott a cukor, egész eddig a cukorfogyasztás és a cukorbetegség közötti közvetlen kapcsolatot tudományosan nem igazolták. Egy új tanulmány azonban megmutatja ezt az összefüggést, ami jelentõségében ahhoz hasonlítható, mint amikor az 1960-as években feltárták a dohányzás és a tüdõrák közötti kapcsolatot. Férfi és nõ -
sok egyében túl - abban is különbözik egymástól, hogy mást szeret enni az egyik, és mást a másik.
|
| |
|