2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Jön a világjárvány második hulláma?Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-08-25 14:19:49
A WHO a hét végén figyelmeztette a Föld országait, hogy készüljenek az influenza-világjárvány máso- dik hullámára. A korábbi világjárványok idején mindig volt második, sõt harmadik hullám is...

INFLUENZA - A világjárvány második hullámára figyelmeztet a WHO


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a hét végén figyelmeztette a Föld országait, hogy készüljenek az influenza-világjárvány második hullámára. A korábbi világjárványok idején mindig volt második, sõt harmadik hullám is, emelte ki Margaret Chan, a WHO fõigazgatója.


"Még nem tudjuk, hogy már túl vagyunk a nehezén , vagy csak ez után jön" - jelentette ki a fõigazgató egy szimpóziumra küldött videónyilatkozatában.

"Készen kell állnunk arra, hogy ez az új vírus még tartogathat számunkra meglepetéseket" - tette hozzá Chan.

Amióta az új vírus felbukkant, félév alatt csaknem 1.800 ember halálát okozta laboratóriumilag bizonyíthatóan. Ez eltörpül ugyan a szokásos szezonális influenzák évi 250-500 ezres halálos áldozata mellett, és az esetek nagy többségében a betegség lefolyása is enyhébb. Csakhogy az új vírus rövid idõ alatt a világ 177 országában terjedt el. Vagyis sokkal fertõzõbb, mint a szokásos szezonális influenzák, és sokkal tartósabb a meleg hónapokban.

A déli féltekén a most végéhez közeledõ téli szezonban az influenzavírusok között az új törzs vált a dominánssá.

A WHO értetlenül áll az új vírus számos rejtélyes vonása elõtt. Az áldozatok között nagyon magas a fiatalok aránya. A legsúlyosabb lefolyású esetek között sok a 30 és 50 év közötti. A súlyos vagy halálos esetek 40 százalékában a pácienseknek elõtte semmilyen egészségi problémájuk sem volt.

Az északi félgömbön az õsz közeledtével számos kormány léptetett életbe szükségterveket. Az északi féltekén található a világ gazdag államainak többsége, ahol a világ gyógyszergyártásának és felhasználásának zöme összpontosul, és a legjobb a közegészségügyi ellátás. De a világ lakosságának is 83 százaléka él itt.

Ezek az országok több mint 1 milliárd adag oltóanyagra adtak megrendelést a gyáraknak. De a vakcina legkorábban októberben válik használhatóvá, és csak folyamatosan lesz elérhetõ.

A WHO elõször úgy gondolta, hogy évi 4,9 milliárd dózist képesek gyártani a laboratóriumok az új influenza elleni oltóanyagból. A világszervezet mostani becslése szerint viszont ennek a számnak a fele vagy esetleg csak negyede reális. És még nem is tudni, hogy egy adagot vagy kettõt kell majd beadni a vakcinából.

Október-november elõtt lehetetlenség megjósolni, hogy az új influenza újra támad-e.

"Mindenkinek készenlétben kell állnia, a vírus köztünk van, ezt már láttuk a nyáron"- fogalmazott a WHO egyik szóvivõje.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!