2019. szeptember 16. Hétfő, Edit.
 
Szlovákia nem akart provokálniForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-17 14:51:44
A szlovák miniszterelnök kijelentette, hogy nem akartak provokálni a nyelvtörvény módosításával.

Az EBESZ kisebbségügyi fõbiztosa szerint hiba, hogy a szlovák nyelvtörvény módosítása nyugtalanságot kelt a magyarok körében. A szlovák miniszterelnök pedig kijelentette, hogy nem akartak provokálni a nyelvtörvény módosításával.

Továbbra is érvényes, amit pár héttel ezelõtt mondtam: a nyelvtörvény rendben van, egy szót sem kell rajta módosítani – mondta Knut Vollebaekkal folytatott megbeszélése után Miroslav Lajcák. A pozsonyi diplomácia vezetõje reméli: ezzel véget ér a nyelvtörvénnyel kapcsolatos példa nélküli dezinformációs kampány a magyar fél részérõl.
Az EBESZ kisebbségügyi fõbiztosa szerint hiba, hogy a szlovák nyelvtörvény módosítása nyugtalanságot kelt a magyarok körében. Knut Vollebaek szerint a szlovákiai államnyelvtörvény ugyan nem ellentétes az európai normákkal, de ez nem jelenti azt, hogy a jogszabály jó.
A végrehajtási rendelkezéseknek világosan azt kell szolgálniuk, hogy a nemzeti kisebbségek nyelvhasználati jogai ne sérüljenek. A fõbiztos világosan kifejtette: a végrehajtás és értelmezés olyan munka, amelybe be kell vonni a civil szférát és a kisebbségek képviselõit is. Megismételte, hogy nem közvetítõ, Budapestnek és Pozsonynak ugyanis erre nincs szüksége, tanácsadói szerepre vállalkozott, és örül, hogy ebben a folyamatban részt vehet.

A szlovák miniszterelnök azt mondta, hogy nem akartak provokálni a nyelvtörvény módosításával, a cél az volt, hogy szabályozzák az államnyelv alkalmazását.

Az EBESZ kisebbségi fõbiztosa az esti órákban találkozik a Magyar Koalíció Pártjának elnökével és további vezetõivel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!