2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Szinglik legyünk vagy élettársak? És hol van a házasság?Forrás: B.K.A.
Utolsó módosítás: 2008-11-09 16:57:23
Úgy tûnik, nem divat manapság házasságot kötni, inkább élettársi viszonyban vagy szingliként éldegélni. De vajon a mai fiatalok valóban önként választják ezeket az életformákat, vagy valami komoly okuk van rá?Tényleg elavultnak tartják a házasságot, vagy csak túlságosan is meggondoltak? Ennek jártunk kicsit utána.

Egy huszonhat éves, egyetemi végzettséggel rendelkezõ, vidéki városban élõ lány kérdésünkre elmondta, hogy jelenleg nagyon jól érzi magát egyedül. Még soha nem élt együtt senkivel. A házasságról az a véleménye, hogy "a szülõk által elvárt formalitás, ami sok kapcsolat romlásában szerepet játszik." Az együttélést a házasság próbaidejének tartja. Mivel naponta 9-10 órahosszát tölt a munkahelyén, nem sok ideje  marad kapcsolatteremtésre. De fontosnak érzi, hogy a nõknek is legyen hivatásuk. A szingliségben azt tartja a legjobbnak, hogy senki nem szól bele az életébe. S hogy mikor akar gyereket? Azt mondja, majd, ha rendezett anyagi háttérrel és párkapcsolattal rendelkezik. Talán 30-35 éves korában. Akkor viszont szeretne egy lányt és egy fiút.

 

Az a huszonhét éves vidéki óvónõ, aki két éve vált el, úgy véli, hogy a házasság a mai társadalomban hitelét vesztette. Õ hét évig élt házasságban, de elment a kedve tõle. Azóta inkább az együttélés mellett voksol. Van már egy kisfia, de úgy gondolja, hogy megfelelõ apajelöltre találva talán szül még egy gyermeket. A szingliségrõl az a véleménye, hogy a mai világban a nõktõl sokat várnak a férfiak, de közben nem nézik õket nõnek. Ezért maradnak sokan inkább magányosak. Azt mondja, hogy a házasságnak szerinte nincs jövõje, át fognak alukulni a szokások.

 

Élettársi kapcsolatban él az a huszonnégy éves titkárnõ, aki leszögezte,hogy nem tudna egyedül élni.  Elárulta azt is, hogy õk a párjával szeretnének majd összeházasodni, de ez a lakásvásárláson múlik. "Amíg nem tudunk lakást venni, addig nem akarunk házasodni sem." Pénzkérdés az esküvõ is, és belegondoltak, hogy mivel lesz jobb utána. "Lesz egy papírunk róla..., de más elõnyérõl nem tudok." - mondta cinikusan. Aztán azért hozzátette, hogy a házasságot komoly dolognak tartja, és jó lenne hinni abban, hogy tényleg a sírig tart. Az együttélést azért tartja jónak, mert fel lehet készülni a házasságra. De azért lazább annál. Ki lehet próbálni a másikat kötöttségek nélkül.

"Hosszú együttélés kiváltja a házastársi viszonyt." - mondja egy huszonkilenc éves, élettársi kapcsolatban élõ hölgy - "Ha azt hallom, hogy öt éve együtt él valaki, számomra az már legalább olyan sokat bizonyított, mint egy házasság."  Az a véleménye, hogy a fiatalok többsége azért választja az együttélést, mert kevesebb elkötelezettséggel jár az elején, nincs felhajtás, nem jár vagyoni osztozkodással. Elárulta azt is, hogy õ is élt korábban szingliként, és nagyon élvezte. "A modern életforma lehetõvé teszi az egyszemélyes háztartást férfiak és nõk számára egyaránt. A férfiak nincsenek rászorulva a "bejárónõkre", a nõk pedig az "eltartókra". A társadalomban sokkal elfogadottabb ez az életforma, mint korábban volt."

 

Találomra egy férfit is megkérdeztünk a témáról. A huszonkilenc éves szakmunkás évek óta együtt él a barátnõjével, és elmondta, hogy soha nem is lakott egyedül. A házasságot jó dolgoknak tartja, de úgy véli, nagyon függ az anyagi helyzettõl, hogy egy fiatal pár mikor szánja rá magát a kapcsolat törvényesítésére. Úgy gondolja, hogy a fiatalok manapság túl sok válást látnak maguk körül, s meg akarnak bizonyosodni róla, hogy az õ kapcsolatuk mennyire erõs, ezért választják több évig az együttélést. A szingliségrõl pedig az a véleménye, hogy azért van sok magányos nõ és férfi, mert mindenki a tökéletest keresi.

 

Önnek mi a véleménye? Szóljon hozzá! Vitassuk meg!

 

 

Hozzászólások
Beküldte: Kritikus (2008-11-10 15:47:08)

Nem hiszem hogy a házasság olyan rossz dolog lenne! A szüleim 27 éve élnek bolod házasságban, a rokonaim se váltak el. Tehát én ezt látom, de ha valaki mindíg csak azt látja hogy válnak meg a házasság nem is jó, tehát negatívan a tapasztalatai, akkor jó hogy õ nem akar házasodni.

Beküldte: Kati (2008-11-10 13:50:01)

Mindegyik véleményben van igazság. Mondjuk, én olyan családban nõttem fel, ahol a családi összetartozás mindennél fontosabb volt. Ezért én inkább házasságpárti vagyok. Persze azt is tudom,hogy nem ezen múlik. Elrettentõ példa a válások egyre emelkedõ száma is. Ma már nehezen kötünk kompromisszumokat, inkább továbblépünk, ha nekünk nem felel meg a helyzet. És ez nem feltétlenül rossz. De melyik lány nem álmodik soha a hófehér ruháról???:-)

Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!