2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Az otthoni tiltás visszatartja a kamaszokat a dohányzástólForrás: origo
Utolsó módosítás: 2008-09-05 13:51:14
Egy új tanulmány szerint a dohányzás otthoni tiltása valóban visszatartja a tinédzsereket a cigaretta korai kipróbálásától, ezáltal elõsegítheti a dohányzásellenes magatartásmód minél korábbi kialakulását. Ez abból a szempontból lehet különösen fontos eredmény, mert a cigarettafüst - mind aktív, mind passzív formában belélegezve - sokkal károsabb hatást fejt ki a gyermekek fejlõdõ szervezetére, mint a felnõttekére.

Követéses vizsgálat

A Boston Egyetem Közegészségügyi Intézetének kutatói 2001-tõl 3834 tizenkét és tizenhét év közötti serdülõ dohányzási szokásait vizsgálták. A vizsgálatot megismételték két évvel késõbb - ebben a korábbi szereplõk 73%-a vett részt - majd négy év múlva is, amikor már csak az eredeti csoport 58%-át sikerült elérni. Mivel egy régebbi vizsgálat már bizonyította, hogy a dohányzó szülõk gyermekei háromszor akkora eséllyel szoknak rá a cigarettára, mint a füstmentes környezetben élõk, ezért a szakamberek most a dohányzás otthoni tiltásának hatékonyságát vizsgálták.

Az otthoni tiltás komoly visszatartó erõ lehet

Az American Journal of Public Health címû szaklapban közzétett eredmények szerint azok a fiatalok, akiknél otthon nem vezették be a teljes füsttilalmat, sokkal inkább hajlamosak azt hinni, hogy a felnõttek dohányzása társadalmilag elfogadott dolog. Ez a felfogás egyaránt megfigyelhetõ volt a dohányzó és nemdohányzó szülõk kamaszodó gyermekeinél is. Azoknál a gyermekeknél továbbá, akik ugyan nemdohányzó szülõkkel éltek együtt, ám nem volt meg a kellõ szigor, kétszer akkora volt a rászokás esélye, mint a tiltó szülõk gyermekeinél. Alison Albers, a vizsgálat vezetõje szerint eredményeik azt mutatják, hogy az otthoni tiltás kialakíthatja a dohányzásellenes viselkedést a gyerekekben, és megakadályozhatja, hogy dohányzó felnõtt váljék belõlük.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!