2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Szokatlan az új influenzavírusForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-07-16 21:12:19
A virológia történetében az is teljesen szokatlan, hogy meleg idõben ekkora fertõzést okoz.

Abszolút szokatlanok az új vírus tulajdonságai, és bár génösszetételérõl viszonylag sokat lehet tudni, biológiai természetérõl még most is nagyon keveset - mondta a Független Hírügynökségnek Jankovics István virológus. 

Nem tudni például, pontosan mi történt a 2005 óta ismert vírussal idén tavasszal, amikor egyszer csak emberrõl emberre is terjedni kezdett. A virológia történetében az is teljesen szokatlan, hogy meleg idõben ekkora fertõzést okoz. 

Jankovics István elmondta: a virológusok egy, a 80-as években kis zárt közösségben történt járványt leszámítva nem emlékeznek olyan nagylétszámú vírusfertõzésre, amely nyáron történt volna. A korábbi pandémiák, így például a több tízmillió halált okozó 1918-as spanyolnátha is õsszel kezdõdött és tavasszal volt még egy hulláma. A mostani vírus viszont terjed meleg idõben is, és jelentõs mennyiségû fertõzést okoz - tette hozzá. 

A virológus azt is elmondta: az eredeti A(H1N1) vírust az amerikai járványügyi hatóság már 2005-ben izolálta. Azóta figyelték, de 2009-ig négy év alatt összesen csak 11 fertõzést okozott, ráadásul csak olyan embereknél, akik sertések közelében éltek vagy dolgoztak. Aztán valami történt, és idén tavasz óta az öt sertés- és két madár-eredetû, illetve egy humán génbõl álló vírus emberrõl emberre is terjedni kezdett. A virológusok egyelõre nem tudják, mi idézte elõ ezt a változást. 

A magyar szakember szerint mindezek miatt nagyon nehéz megjósolni, milyen átalakuláson mehet át az új vírus. Egyelõre azonban úgy tûnik, hogy a tavaszi átalakulás óta lényegesen nem változott. Tehát remélhetõ, hogy a mostanihoz hasonló enyhe megbetegdést okoz õsszel is, amikor a számítások szerint Európában, így Magyarországon is járványszerûen fertõz majd.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!