2024. április 26. Péntek, Ervin.
 

A kisadózók tételes adóját (katát) választó vállalkozó évente két hónapot elveszít, amikor kiszámítják a nyugdíját, ráadásul társadalombiztosítási ellátásainak számítási alapja a minimálbérnél alacsonyabb, 81 300 forint - hívja fel a figyelmet az Adó Online.

Új szolgáltatást indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal: a magánszemélyként adóbevallást készítõk egyszerûbben telepíthetik a kitöltõprogramot. Ez valóban elõrelépés, de a program még így is igen messze van attól, hogy felhasználóbarátnak lehessen nevezni. A hackerek által feltört Java kell a futtatásához, a beígért súgót eddig is megkaptuk papíron, a kitöltés pedig nem igazodik a számítógépek világához. Gyorsteszt.

Alaposan meggyûlhet a bajuk a magánszemélyeknek a 2012. évi adóbevallás kitöltésével, ha nemcsak munkaviszonyból, hanem önálló tevékenységbõl, például üzletszerû internetes ingó értékesítésbõl is származott jövedelmük.

Így adózunk 2013-ban2013-01-20 17:49:17

Így adózunk 2013-ban
Budapest, 2013. január 20., vasárnap (MTI) – Ez évtõl változott a személyi jövedelemadó, a béren kívüli juttatások rendszere, a társadalombiztosítás, az illetékrendszer és az eljárási szabályok, ezek közül szemezget az adóhatóság honlapján közzétett tájékoztató.

Nagyon kell a pénz az államkasszának, és a helyi szintre lebontott bevételi tervek teljesítésével sem állnak jól mindenhol. Novemberben több hétvégén is berendelt munkatársakat az adóhatóság több területi egysége, fõként a behajtással foglalkozó dolgozóknak volt sok munkájuk.

A jövõ januárban és májusban nõ a cigaretta, az autógáz és az alkoholtermékek jövedéki adója, szigorítják a chipsadó szabályait, hogy legyen pénz az orvosok, ápolók bérének emelésére.

A telefonadó havi maximumát magánszemélyek után 400, céges ügyfelek után 1400 forintban húzná meg a parlament, és csökkentené a nagyobb zenei rendezvények belépõi utáni áfát is.

Véget vetne a kormány adócsomagja annak a lehetõségnek, hogy egyes települések a nullaszázalékos iparûzési adóval magukhoz csábítanak fuvarozó cégeket, amelyek azonban csak papíron jelentkeznek be hozzájuk. A gépjármûadóra hajtó kistelepüléseknek azonban az lehet az igazi csapás, hogy a tervek szerint a kormány elvenné ezt az adónemet a helyi önkormányzatoktól, így a cégekért közöttük kialakult verseny értelmét veszítené.

Debrecen - Az állami adóhatóság kényszer útján szedi be az esedékességkor meg nem fizetett adót, illetve járulékot, valamint az adók módjára behajtandó köztartozást. Ez az eljárás a végrehajtás, amelyre a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény (rövidítve csak: Vht.) rendelkezéseit kell alkalmazni.

« Előző « 3. oldal »