2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Hódítanak a randidrogokForrás: Index
Utolsó módosítás: 2010-02-24 18:50:19
A színtelen, szagtalan gamma-hidroxi-butirát és a ketamin a legveszélyesebb.

Terjedõben vannak a randidrogok, amelyek elsõsorban a gyanútlan fiatalokat veszélyeztetik.

Egyre súlyosabb gondot jelentenek az úgynevezett randidrogok – figyelmeztetett szerdán az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenörzõ szervezete (INCB).

Viszonylag új, de gyorsan terjedõ jelenségrõl, elsõsorban a fiatalok körében népszerû színtelen, szagtalan, kábítószerlistán még nem szereplõ anyagokról van szó. A korábban kedvelt Rohypnol nevû anyagot sikerült visszaszorítani, de helyette egyre jobban terjed az ENSZ-tagállamok felében nem ellenõrzött gamma-hidroxi-butirát (GHB), vagy az egyezményekben nem szereplõ ketamin. Ezeket becsempészik ételbe vagy italba, hatásukra az áldozatok elveszíthetik uralmukat tetteik fölött. Így könnyen, látszólag önként rávehetõk arra, hogy átadják bankkártyájukat, PIN-kódjukat, egyéb értékeiket, vagy szexuális erõszak áldozatává váljanak.

"Meg kell tanítani az embereket, hogy legyenek gyanakvóak bizonyos helyzetekben, ha például emlékezetkiesést tapasztalnak" – mondta Sevil Atasoy, az INCB elnöke egy bécsi sajtótájékoztatón. Gyanú esetén tanácsos vizeletmintát vetetni, máshogy nem bizonyítható az erõszak.

 

A testület arra hívta föl a gyógyszeripar figyelmét, hogy dolgozzon ki biztonsági intézkedéseket, például a szóban forgó anyagokat ízesítsék.

Növekvõ gond a receptre kapható drogokkal való visszaélés is. Ezen a téren azt javasolja az INCB a kormányoknak, hogy tiltsák be vagy korlátozzák a nemzetközileg ellenõrzött szerek internetes árusítását, és ne lehessen ezeket telefonon rendelni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!