2024. március 19. Kedd, József, Bánk.
 
Csökkenõ lakásszám, növekvõ árak 2011-ben...Forrás: Ingatlantájoló
Utolsó módosítás: 2010-06-25 16:57:37
Budapest, 2010. április 30. - Jelentõs változások elõtt áll az újépítésû lakások piaca, ami a szakértõk szerint már a közeljövõben lakásszám csökkenést és áremelkedést hozhat.

A várható keresletnövekedés miatt az Elephant Holding már elindította a XV. kerületi Palota Liget értékesítését, illetve 2011 év elején már a XVII. kerületi Pesti Park lakásai is leköthetõek lesznek, az OTP Lakáslízing mindehhez Kormányrendeletben rögzítetten magas arányú finanszírozást nyújt, és új akcióval jelentkezik.


Míg 2008. elõtt 10-12 ezer lakás épült évente Budapesten és talált rövid idõ alatt gazdára, addig 2010-ben ennek mintegy egynegyede kerülhet értékesítésre az újlakás piacon. Beruházói várakozások szerint év végére érezhetõ lesz a lakáskészlet apadása és az ezzel járó lakáshiány – mondja Zelei Zoltán, az Elephant Holding értékesítési igazgatója.

 

Zelei Zoltán - Elephant Holding

Zelei Zoltán


Az Elephant Holding elemzésében felhívja a figyelmet arra, hogy az utóbbi 2 évben közel 50%-kal csökkent az újlakásokra kiadott építési engedélyek száma - ezt igazolja a GKI fõvárosi ingatlanpiaci indexe is - valamint ezzel párhuzamosan csökkent a megépült és átadásra került lakások száma is. Jóllehet egy olyan európai fõvárosban, mint Budapest, ahol az agglomerációval együtt több mint 2 millióan élnek, évente legalább 15-20 ezer új lakás építése lenne szükséges ahhoz, hogy a lakás-állomány ne öregedjen el, és megtörténjen az egészséges ingatlan cserélõdés


Zelei Zoltán kiemelte: „A nyugat-európai és tengerentúli piacokkal ellentétben, Budapesten nem volt "lakásár buborék”, hiszen a négyzetméter árak 300-600 ezer Ft körül alakultak, szemben az európai nagyvárosok 1-2 M Ft/nm körüli, illetve a kelet-európai 500-900 ezer Ft/nm közötti lakásáraival. Mindezek indokolttá teszik, hogy a 2011-re prognosztizált keresleti piac jelentõs árkorrekciót hozzon magával.”

 

Ami a befektetési célú ingatlanvásárlást illeti magánszemélyként a jelenlegi piaci és gazdasági környezetben mindössze 5-8% körüli nyereséget lehet realizálni banki befektetéssel, miközben újépítésû lakások vásárlásával, mintegy 12-18%-os hasznot lehet elérni rövid távon, ahogyan azt a válság elõtti években is tapasztalhattuk. Befektetési szempontból nem elhanyagolható az infláció, illetve az elõbb-utóbb bekövetkezõ csatlakozás az EURO zónához. Mekkora, lesz az infláció az elkövetkezõ években, milyen árfolyamon csatlakozunk majd az egységes fizetési övezethez? Ez utóbbi két szempont az ingatlan befektetések megbízhatóságára, kiszámíthatóságára hívja fel a figyelmet. Ráadásul a megválasztott kormányzat elõre jelzett tervei között szerepel az építõipar helyzetének átfogó, elemzõ vizsgálata, átgondolt szabályozása és támogatása, mely tervek reményteli várakozást keltenek szakmai körökben.

 

A fentiek figyelembevételével, a vásárlók számára talán legfontosabb következtetés, hogy a még kapható, hozzávetõleg 4 ezer újépítésû ingatlan az érzékelhetõen élénkülõ lakáspiacon elõre jelzéseink szerint ezév végéig elkel, és ezt követõen érzékelhetõ lakáshiány várható 2011-ben, mely jelentõs, 15- 20%-os áremelkedéssel párosul. A válság utáni fellendülés tehát áremelkedést is jelent - hangsúlyozza Zelei - így, aki lakást venne, érdemes minél elõbb belevágni, amíg válogathat a megfelelõ adottságú és még jó árszintû otthonok közül”.


Az értékesítési igazgató a cégcsoport elmúlt idõszakáról illetve a közeljövõrõl is beszélt: „Láthatóan 2009-ben a beruházók jelentõs része küszködött finanszírozási nehézségekkel, mivel a lakáseladásokból származó bevételük nem tudta fedezni a napi mûködést. Az Elephant Holding ugyanakkor ipari- és kereskedelmi ingatlanjainak jövedelmébõl úgy gazdálkodott, hogy biztos alapokon tudta tartani lakóingatlan üzletágát ennek köszönhetõen tervezett ütemben folynak az átadások a Zaragoza Kertben, a Vigo Házban, 2011-ben pedig indul a Palota Liget és az eredeti elképzelésekhez képest elõrehozva a XVII. Kerületi Pesti Park építése is”.


A várható keresletélénkülésnek a finanszírozók is igyekeznek elébe menni. Az OTP Lakáslízing új díjelengedési akcióval jelentkezik: a 2010. május 3. és június 11. között igényelt lakáslízingek esetén a következõ két díjkedvezményes lehetõség közül választhat az ügyfél:

az induló költségeket az igénybevett hitel összegétõl függõen 100 000 Ft erejéig megtéríti az OTP Lakáslízing, vagy

az igényelt hitelösszegtõl függetlenül a közjegyzõi- és az értékbecslési díjat téríti meg az OTP Lakáslízing.


A Lakásvásáron tartott tájékoztatón Katzenbach Zoltán, az OTP Lakáslízing értékesítési és marketing igazgatója elmondta: „A lízing konstrukció nem csak hogy új lakás esetén lényegesen olcsóbb egy hasonló kamatozású lakáshitelhez képest, de a 2010. március 1-jén életbe lépõ Kormányrendeletben rögzítésre került hitelezési limitszintek alapján - lakáslízinggel alacsonyabb önerõvel lehet lakáshoz jutni, új és használt lakás esetén egyaránt. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy míg lakáshitelnél – forint alapon - 75%, addig új lakásnál lakáslízingnél 80% finanszírozható. Például amíg egy 10 millió forint értékû lakáshoz maximálisan 7.500.000 forint lakáshitel, addig 8.000.000 forint lakáslízing vehetõ fel, ami a lakáshitelhez képest 6,7%-kal több finanszírozható összeget jelent. Euro alapú konstrukciónál ugyanez az arány 60% lakáshitelnél és 65% lakáslízingnél, tehát egy 10 millió forint értékû lakáshoz maximálisan 6 millió forint lakáshitel, míg 8,3%-kal több, összesen 6.500.000 forint lakáslízing vehetõ fel.


A lakáslízing olcsósága annak köszönhetõ, hogy az újépítésû lakásoknál (nyílt végû pénzügyi lízing esetén) a lízingelt összeg 25%-os ÁFA-részét kamatmentesen, a futamidõ során kis részletekben fizeti ki az ügyfél. Lakáshitel esetén a vételár ÁFA-tartamát is meg kell finanszírozni a vásárláskor, azaz a hitel a bruttó értékre szól.”

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!