2024. április 26. Péntek, Ervin.
 

A Magyar Nemzeti Bank 9 milliárd eurót biztosít a bankrendszer számára a lakossági devizahitelek forintosításához - döntött az MNB Monetáris Tanácsa keddi ülésén.

Felügyeleti biztosokat rendelt ki a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt.-hez, és korlátozásokat léptetett életbe a hitelintézetnél a Magyar Nemzeti Bank, az ideiglenes intézkedések keddtõl a hitelintézet jegybanki vizsgálatának lezárultáig maradnak érvényben.

A magyar gazdaság egyensúlyi mutatói jelentõs mértékben és tartósan javultak az utóbbi években, de a fenntartható növekedés dinamizálásához további lépések szükségesek - állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank szerdán megjelent, elõször kiadott növekedési jelentésében.

Az MNB elkészítette a devizahiteles ügyfelekkel történõ elszámolás módszertanát, ennek alapján az ügyfelek túlfizetéseit tõke-elõtörlesztésként kell elszámolniuk a pénzügyi intézményeknek. A rendeletet kedden fogadta el az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa.

Egy évvel, 2015 végéig meghosszabbítja a növekedési hitelprogramot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. A jegybank ügyvezetõ alelnöke úgy fogalmazott: a tavaly elindított program nemcsak a foglalkoztatásnak, de a beruházásoknak is jót tett, összesen 1 százalékkal emelte a GDP-t. Nagy Márton hangsúlyozta: a kezdeményezés egyik legnagyobb elõnye, hogy egyre több kisvállalkozáshoz eljut.

A Magyar Nemzeti Bank az általa kibocsátott, törvényes fizetõeszköznek minõsülõ forgalmi és emlékérmék védelme, a megtévesztésre alkalmas üzleti tevékenységek visszaszorítása céljával szigorította az érmeutánzatokra vonatkozó rendeletét, november 1-jén lép hatályba.

Az MNB alelnöke egyetért az EKB stressztesztjének eredményével, miszerint a magyar bankrendszer nem okoz pénzügyi stabilitási kockázatot rövid távon. Balog Ádám azonban úgy véli: nem segíti elõ a tartós gazdasági növekedést a bankrendszer, kapacitásait túlzottan lekötik a deviza- és projekthitelek.

A pénzmosás elleni törvény rendelkezéseinek megfelelõen az önkéntes pénztári tagok 2014. december 31-ig kötelesek személyesen, személyi igazolvány és lakcímkártya bemutatásával igazolni személyazonosságukat – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szombaton az MTI-vel.

A devizahiteleseket érintõ elszámolásról szóló MNB-rendelet az elszámolási törvény hatálybalépését követõen, november elején lép életbe. A rendeletben leírt módszertan alapján kell majd a bankoknak az árfolyamrés semmisége és a tisztességtelen, egyoldalú szerzõdésmódosítások miatt együttesen elszámolniuk – mondta Vonnák Balázs, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója az MTI-nek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfõn elindította azt a két tendert, amely a lakossági devizahitelek kivezetéséhez, az elszámoláshoz és a forintosításhoz szükséges devizamennyiséget biztosítja majd. A 3 milliárd euró felajánlott mennyiségre mintegy 1 milliárd eurónyi ajánlat érkezett a bankoktól.

A bankszámlához tartozó kódot és jelszót soha senkinek ne adjunk ki – figyelmeztetett az MNB felügyeleti szóvivõje.

Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint a jelenlegi folyamatok szerint az alapkamat a mostani szintjén marad a jövõ év végéig.

A devizahitelek forintosításánál minden banknak átlátható árazást kell alkalmaznia, azaz vagy fix kamatot vagy fix felárat, azt viszont nem tiltják majd meg az ügyfeleknek, hogy más banknál vegyék fel a devizakölcsönüket kiváltó hitelt - mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezetõ igazgatója csütörtökön a portfolio.hu internetes portál szakmai konferenciáján, Budapesten.

Az államháztartás hiánya 2014-ben 2,8 százalék lesz a GDP-hez mérten az uniós módszertan szerint, míg 2015-ben 2,6 százalékra mérséklõdik - derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb inflációs jelentésébõl, amelyet a jegybank csütörtökön tett közzé.

Engedélyezte a magyar állam tulajdonszerzését az MKB Bank Zrt.-ben az MNB pénzügyi stabilitási tanácsa, a döntés egyúttal a bank által teljesen vagy részben birtokolt leányvállalatokban való állami tulajdonszerzés is - közölte a jegybank csütörtökön.

November elsején lépne életbe a banki elszámolás képletérõl és egyes egyéb rendelkezésekrõl szóló törvényjavaslat – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken az MTI érdeklõdésére.

A jövedelemarányos törlesztõrészlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szóló MNB rendelet hatálybalépését megelõzõen a 361/2009-es kormányrendelet vonatkozó részei hatályukat vesztik - közölte a Magyar Nemzeti Bank az MTI érdeklõdésére.

A jövõ januártól élõ jövedelemarányostörlesztõrészlet-mutató (JTM) és a hitelfedezeti mutató (HFM) alkalmazásával a túlzott lakossági eladósodást és a devizahitelezés újbóli felfutását akadályozná meg a jegybank.

A konstrukcióban részt vevõ devizahiteles ügyfelek júniusban 2,354 milliárd, összesen pedig 39,818 milliárd forint rögzített árfolyam feletti kamat megfizetése alól mentesültek.

A jegybank módszertani segítséget ajánl a fogyasztói kölcsönszerzõdéseknek az árfolyamrés semmissége miatti átszámításához. A munkát a jogszabály hatálybalépését követõ 90 napon belül kell elvégezniük a bankoknak.

Ha az új tulajdonos, vagyis a magyar állam a rossz portfolióelemeket leválasztva az MKB Bankból egy aktív, további ügyfél-akvizícióra képes, univerzális bankot formál, akkor a korábbi veszteségek helyett, nyereségesen mûködhet az MKB - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A jegybank elõzetes számításai alapján az árfolyamrés semmissége, valamint az egyoldalú kamatemelések tisztességtelensége miatti visszatérítések összege várhatóan nem fogja meghaladni a 900 milliárd forintot a jegybank által kedden közzétett módszertani iránymutatás alkalmazásával sem – mondta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke az MTI-nek szerdán.

Gerhardt Ferenc szerint a készpénzkímélõ megoldásokat alkalmazók terheinek csökkenése segíti e megoldások elterjedését, ezért a jegybankban ezen dolgoznak, erre állandóan figyelnek a különbözõ szabályok, rendszerek létrehozásakor, támogatásakor. A GIRO Zrt. fejlesztése is a pénzforgalom költségeinek mérséklését célozza.

A keddi 20 bázispontos kamatvágással véget ért a Magyar Nemzeti Bank két éves, 490 bázispontos kamatcsökkentési ciklusa - jelentette be a jegybank a monetáris tanács ülése után kedden Budapesten.

Újabb történelmi mélypontra, 0,20 százalékponttal 2,1 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács kedden.

« Előző « 4. oldal »  Következő »