2024. április 26. Péntek, Ervin.
 

A Bankszövetség elnöke indokoltnak és helyesnek nevezte az árfolyamkockázat kivezetését a lakossági jelzáloghitelezési piacról, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az elszámolás az autó- és fogyasztási hitelesek terheit is enyhíti.

A gépkocsi vásárlásához igényelhetõ hitel mértékét is az MNB jövõre hatályos adósság elõírásai szabályozzák, így a vonatkozó paragrafusok kikerülnek a kormány rendeletébõl, amelyben egy kötöttség maradna: a hétéves maximális futamidõ - derül ki a kormány honlapján megjelent tervezetbõl.

A 2020 végéig, vagyis a hat éven belül lejáró devizahitelek forintosítását tenné opcionálissá egy bizottsági módosító javaslat, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el az Országgyûlés törvényalkotási bizottságának kormánypárti többsége.

A 2020 végéig, vagyis a hat éven belül lejáró devizahitelek forintosítását tenné opcionálissá egy bizottsági módosító javaslat, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el az Országgyûlés törvényalkotási bizottságának kormánypárti többsége.

Budapest, 2014. november 20., csütörtök (MTI) – A 2020 végéig, vagyis a hat éven belül lejáró devizahitelek forintosítását tenné opcionálissá egy bizottsági módosító javaslat, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el az Országgyûlés törvényalkotási bizottságának kormánypárti többsége.

A törvényjavaslat egyik sarokpontja a 3 éven keresztül változatlan kamat.


Kétmilliárd euró adósságot törlesztett Magyarország október végén az Európai Uniótól 2008 õszén fölvett hitelbõl, ami által egyszeriben 2,1 százalékponttal csökkent a GDP-arányos államadósság - jelentette be pénteken a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az érintett lízingcégeknek fillérre pontosan kiszámolva kell visszafizetniük a jogtalanul felszámított árfolyam-különbözetet a több mint 24 ezer érintett ügyfélnek, az MNB felügyeleti szóvivõje a Ma reggelben azt mondta, szerinte erre heteken belül sor kerülhet.

Hiteldilemmában a családok2014-09-21 10:55:32

Alacsony induló törlesztés, vagy jelentõs kiszámíthatóság a hitel futamideje alatt?

Az eddigi kétszeresére, ezermilliárd forintra nõ a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által elindított növekedési hitelprogram (nhp) második szakaszának keretösszege. A monetáris tanács az nhp tavaly október 1-jén elindított második szakaszának keretösszegét 500 milliárd forintban határozta meg azzal, hogy az szükség esetén maximum 2000 milliárd forintig megemelhetõ.

Egyre több hitelt vesznek fel a vállalkozások a bankoktól. Idén, a második negyedévben például 40 milliárd forinttal többet, mint egy éve. A Magyar Nemzeti Bank elemzése szerint ez fõként a Növekedési Hitelprogramnak és az alacsony jegybanki alapkamatnak köszönhetõ. A lakossági hitelezés is jelentõsen bõvült. A kedvezõ folyamatok a nemzeti bank számításai szerint a gazdaság növekedésnek köszönhetõen tovább erõsödhetnek.

A jövõ januártól élõ jövedelemarányostörlesztõrészlet-mutató (JTM) és a hitelfedezeti mutató (HFM) alkalmazásával a túlzott lakossági eladósodást és a devizahitelezés újbóli felfutását akadályozná meg a jegybank.

Rendkívül olcsóvá váltak a lakáshitelek, de az igazán vonzó ajánlatok nem mindenkire érvényesek. Egyre jobban terjed, hogy a kölcsön olcsóbb akkor, ha a kért hitel nagyobb összegre rúg, és az igénylõnek jelentõsebb bér érkezik minden hónapban a számlájára.

Szeptember 9-re halasztotta az elsõfokú ítélet kihirdetését a K&H Bank kontra magyar állam devizahiteles perben a Fõvárosi Törvényszék hétfõn.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara alelnöke szerint a júliusban elfogadott devizahiteles törvény néhány rendelkezése még tisztázásra szorul, de azok, akikre egyértelmûen vonatkozik a jogszabály kérhetik a fizetésük letiltására vonatkozó végrehajtás felfüggesztését, és a kérelemnek a végrehajtók eleget tesznek.

Az Államadósság Kezelõ Központ (ÁKK) csütörtökön megkezdte az önkormányzatoktól idén átvállalt 403,6 milliárd forintnyi devizahitel mintegy egynegyedének, 107 milliárd forintnak az elõtörlesztését – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-vel.

A két hete megszavazott devizahiteles mentõcsomag minden deviza alapú kölcsönszerzõdésre kiterjed, így a személyi hitelt felvevõ adósok is számíthatnak visszatérítésre. Esetükben kiemelten fontos figyelni az öt éves elévülési idõt. Mennyi járhat vissza annak, aki személyi kölcsönt vett fel?

A devizahitelek említésekor elsõsorban a lakáshitelek jutnak az emberek eszébe, viszont jelentõs veszteségeket könyvelhettek el a devizaalapú autóhitelt felvevõk is. A törvényjavaslat alapján nekik is visszajárhat pénz, kiszámoltuk mennyi.

A lakásvásárlást a többség szerint a kedvezõtlen hitelfeltételek hátráltatják.

Benyújtotta a Fidesz országgyûlési képviselõcsoportja a devizahitelesek megsegítését célzó törvényjavaslat módosító indítványát szerdán, amely az elévülés részletes szabályairól rendelkezik.

Mennyi pénzt és hogyan kaphatnak vissza a svájci frank hitelesek?

Várhatóan õsztõl mûködik majd az úgynevezett lakossági hitelfék rendszere, vagyis csak hivatalosan igazolt jövedelmet vehetnek figyelembe a bankok, amikor hitelt folyósítanak.

Az MTI által megkérdezett elemzõk szerint a devizahitelekrõl szóló, a kormány által az Országgyûlésnek pénteken benyújtott törvényjavaslat nagyobb terhet ró majd a bankokra, mint azt korábban várták.

A Monetáris Tanács mai ülésén 2,3 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Ez hatással lesz a megtakarításainkra és a hitelünkre is. Meddig csökken a bankbetétek kamata? Megéri kiváltani a régi hitelemet?

A bankmonitor.hu csütörtökön megjelent elemzése szerint egy 7 millió forintos, svájci frank hitel esetén 11 százalékkal csökkenhet az ügyfelek törlesztõrészlete annak köszönhetõen, hogy a Kúria jogegységi döntése nyomán “visszajárhat” az ügyfeleknek az árfolyamrés és az indokolatlan kamatemelés.

« Előző « 2. oldal »  Következő »