2024. április 26. Péntek, Ervin.
 

Közhelyek: az idegen nyelvet beszélõk jobb állásokat kaphatnak, jobban mûködik az agyuk, sõt, még a demencia ellen is védettebbek. Kiderült, hogy egy új nyelv megtanulásával egy teljesen új világnézetet is nyerhetünk.

A magyar nyelv hete megyei megnyitóját csütörtökön tartották a Tudományos Ismeretterjesztõ Társulat megyei szervezete rendezésében a Kertész László Városi Könyvtárban.

Mint minden február elsõ hetében, az idén is megrendezték a Kazinczy szépkiejtési versenyt a Nadányi Zoltán Mûvelõdési Központban.

Forradalmi újítással lép a piacra a Microsoft, elõször angol és spanyol nyelveken.

Már csaknem négyezer fiatal vesz részt a diplomamentõ program nyelvtanfolyamain, másfél hónap alatt 340 képzés indult el az ország 82 településén. Eddig 31 ezren jelezték, hogy szeretnének részt venni a programban, élénk az érdeklõdés, amit jelez, hogy az elmúlt 4 hét alatt ezerrel nõtt a regisztráltak száma – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Borzasztó hiba kisdiákokkal idegen nyelvi szódolgozat íratni, a harmadik, negyedik osztály elõtt az életkor sajátosságait, a terhelhetõséget szem elõtt tartó módszerek szükségesek.

Egy újabb szinten, az úgynevezett belépõfokon is lehet majd államilag elismert nyelvvizsgát tenni a nyelvvizsgáztatásról szóló kormányrendelet módosítása értelmében, amely kedden jelent meg a Magyar Közlönyben.

A Nyelvtudásért Egyesület szerint jó, ha korán kezdõdik a nyelvtanulás, de fontos a folytathatóság is - ezt az egyesület közölte a Nemzeti alaptantervrõl szóló kormányrendelet tervezett módosítását értékelve.

Sokuk még nincs 14 éves, de már középfokú német nyelvvizsgát ír, ráadásul ingyen. A bólyi általános iskolában 17 gyerek vizsgázott kedden írásban németül. Erre Magyarországon még nem volt példa.

Egy 2006-os tanulmány szerint a magyarok különösen kevésre tartják az idegennyelv-ismeretet, sokan fölösleges pluszkiadást látnak benne, és szándékos adminisztrációs nehézségekre, túlbonyolításra panaszkodnak. Sõt, sokan nem is értik, a munkavállaláshoz mi szükség rá.

Egy játékgyártó cég olyan eszközt hozott létre, amely képes a kutyák ugatás közbeni „érzelmeit” érzékelni és lefordítani emberi nyelvre.
« 1. oldal »