2024. május 18. Szombat, Erik, Alexandra.
 
Házi pálinkafõzés: lejárt az idõForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-18 08:49:04
Címkék: Bihari hírek
Jelentõsen változtak az idéntõl a magán- és a bérfõzésre vonatkozó szabályok.

Legkésõbb január 15-ig be kellett jelenteniük korábban beszerzett desztilláló-berendezéseiket az önkormányzatokhoz azoknak, akik magánfõzés keretében otthon akarnak készíteni párlatot. Az idéntõl azonban – ezer forintos éves jelképes adó megfizetése mellett - már csak a gyümölcstermelõk fõzhetnek házilag pálinkát.
Marad a kvóta

Az agrarszektor.hu információja szerint jelentõsen változtak az idéntõl a magán- és a bérfõzésre vonatkozó szabályok. Lényeges módosulás, hogy január 1-jétõl a magánfõzõk a desztilláló-berendezés feletti tulajdonszerzést 15 napon belül kötelesek bejelenteni a lakóhelyük szerinti önkormányzatnál. E rendelkezés miatt a korábban beszerzett desztillálóberendezések esetében a bejelentési határidõ január 15-e. Magánfõzés keretében továbbra is évente 50 liter 86 térfogatszázalékos - vagy 86 liter 50 térfogatszázalékos - párlat állítható elõ a magánfõzõ lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter ûrtartalmú, párlat-elõállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen.
Évi ezer forint

Változott azonban a magánfõzõ definíciója, mivel magánfõzõnek most már csak az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztõ személy minõsülhet, aki saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsbõl származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik. A magánfõzésben elõállított párlat adója évi 1000 forint, amelyet a magánfõzõnek kell megfizetnie a lakóhelye szerinti önkormányzatnak. A magánfõzõnek az elõállított párlat utáni adóbevallási és adófizetési kötelezettségét a tárgyévet követõ év január 15-éig kell teljesítenie az önkormányzati adóhatósághoz. A magánfõzött párlat a magánfõzõ, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, értékesíteni csak alkoholtermék-adóraktárnak szabad.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek