2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Átadnák a bedõlt hiteleket az államnak a bankok Forrás: Ingatlanmagazin
Utolsó módosítás: 2010-04-21 11:52:53
Egyelõre nincs megoldás a tömegesen bajba jutott lakáshitelesek megsegítésére.

A legfrissebb adatok szerint már 63 ezer ingatlannal fedezett hitel esetében nem fizet az adós 90 napnál hosszabb ideje. A problémás kölcsönök állománya egyes becslések szerint eléri az ezermilliárd forintot, ebbõl pedig az következik, hogy a bankrendszer éveken keresztül nem lesz képes hitelezni.

 

Tavaly 19 ezer problémás ingatlanhitelt sikerült újratárgyalni, azonban ezek egy része ismét problémássá válik. A lakások tömeges piacra dobása ugyanakkor bedöntené az egyébként is pangó ingatlanpiacot – magyarázta az MR1-Kossuth Rádiónak Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató elnök-vezérigazgatója.

A bankok jelenleg nem akarnak, vagy nem képesek hitelezni, annak ellenére, hogy viszonylag jó eredményeket mutatnak fel. Az OTP, az FHB, és a takarékszövetkezeti szektor estében viszonylag biztonságos a hitelportfolió, viszont a külföldi tulajdonban lévõ nagy kereskedelmi bankok hitelportfoliója lényegesen rosszabb.

Heim Péter szerint a megoldás az lehetne, ha létrehoznának egy úgynevezett „rossz bankot”. Ide raknák át a bankok a bedõlõ hiteleket. Bizonyos veszteséget a bankok állnának, bizonyos veszteséget adott esetben az állam, de nyilván díjazás fejében, az államnak hosszú távon nem keletkezne emiatt vesztesége – vélekedett a szakember. Ez a rossz bank átstrukturálná a kapott hiteleket, a bedõlt lakások egy részét például bérlakássá alakítanák. Heim Péter szerint mindez néhány 10 milliárdjába kerülne az államnak, viszont cserébe a kereskedelmi bankoknál beindulna a hitelezés.

Gyuris Dániel, az FHB vezérigazgatója szerint azonban van egy másik megoldás is. Eszerint az állam sortartó kezesként jót állhatna az adós helyett, s így, ha nem fizet az adós, akkor az ingatlan állami tulajdonba kerülne. A bankoknak az állami kezességvállalásért cserébe ugyanakkor több költséget is vállalniuk kellene. Így például le kellene mondaniuk a késedelmi kamatokról és a nemfizetés kapcsán keletkezõ díjakról.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!