2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 

Nem kell bejelenteni az adóhatósághoz idén január elsejétõl, ha egyenesági rokonok (szülõ, gyermek, nagyszülõ, dédszülõ) bármekkora összegû ingóságot ajándékoznak egymásnak. A nem egyenesági rokonok (például tesvér, unokatestvér, nagynéni, nagybácsi) esetében viszont fennmaradt a bejelentési kötelezettség, ráadásul jelentõsen szigorodtak a tõlük kapott ajándékra vonatkozó illetékszabályok: már nemcsak a 150 ezer forintnál nagyobb értékû, ajándékba adott ingóságok, hanem az említettnél nagyobb összegû, bankon keresztül átutalt pénz után is meg kell fizetni a 18 százalékos illetéket, ellentétben a tavalyi illetékmentességgel. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) válaszolt lapunk kérdésére, miszerint valóban visszamenõlegesen illetékkel lehet-e sújtani azokat a magánszemélyeket, akik a múlt évben - például a devizahiteleik végtörlesztéséhez - nem egyenesági rokonoktól kaptak ajándékba átutalással pénzt, és azt nem jelentették be az adóhatóságnak.

Tetemes összegû adót, bírságot, egészségügyi hozzájárulást kérhetnek vissza felügyeleti intézkedés keretében az adóhatóságtól azok a magánszemélyek, akiket az elmúlt években óriási közteherrel sújtott az adóhatóság, miután üzletszerûvé minõsítette az ingó értékesítésüket.

Egyelõre egyetlen online kapcsolattartásra alkalmas pénztárgép sem kapott mûködési engedélyt. Még azt sem tudják, hogy fogják tartani a gépek a kapcsolatot az adóhatósággal.

Budapest, 2013. április 4., csütörtök (MTI) – Az adóhatóság a sorban állás elkerülése érdekében az elõzetes idõpontkérést javasolja az ügyfeleknek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 22 központi ügyfélszolgálatán.

Az adóhivatal szerint szerencsejátéknak minõsül, ezért csak a Szerencsejáték Zrt. szervezhet zsákbamacskát. Ugyanakkor tombolát szabad rendezni.

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a héten sajtótájékoztató keretében, valamint honlapján is nyilvánosságra hozta a 2013-as ellenõrzési irányelveket. Az ellenõrzési irányok alapján a NAV fõ célja 2013-ban – a tavalyi évhez hasonlóan – a vizsgált adózói kör szélesítése és a vizsgálat során új eszközök alkalmazása.

Úszik a pénztárgépcsere2013-03-05 09:14:37

Március 10-e után hozza nyilvánosságra a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy milyen új pénztárgépeket szerezhetnek be a kereskedõk, amellyekkel folyamatos kapcsolat teremthetõ a vállalkozó és az adóhatóság datbázisa között. Eredetileg áprilistól kellett volna indulnia az új rendszernek.

Hétfõig több százezer bevallást vár a NAV.

Május elsejéig kell átállni a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal online adatkapcsolatra képes pénztárgépek alkalmazására - jelent meg a legfrissebb Magyar Közlönyben.

Így adózunk 2013-ban2013-01-20 17:49:17

Így adózunk 2013-ban
Budapest, 2013. január 20., vasárnap (MTI) – Ez évtõl változott a személyi jövedelemadó, a béren kívüli juttatások rendszere, a társadalombiztosítás, az illetékrendszer és az eljárási szabályok, ezek közül szemezget az adóhatóság honlapján közzétett tájékoztató.

Változnak a mezõgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítésre, valamint a szõlõ- és gyümölcsültetvények mûveléséhez nyújtott csekély összegû (de minimis) támogatásra vonatkozó szabályok jövõre - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)

Nagyon kell a pénz az államkasszának, és a helyi szintre lebontott bevételi tervek teljesítésével sem állnak jól mindenhol. Novemberben több hétvégén is berendelt munkatársakat az adóhatóság több területi egysége, fõként a behajtással foglalkozó dolgozóknak volt sok munkájuk.

28 millió forint értékû hamisított ruházati terméket szállított az a kamion, amelyet Ártándon tartóztattak fel a Nemzeti Adó-és Vámhivatal munkatársai.

Az EU-n kívülrõl érkezõ ajándékok utáni vámfizetésre figyelmeztet a NAV
Budapest, 2012. szeptember 2., vasárnap (MTI) – Az Európai Unión kívül élõ magánszemélyektõl érkezõ, 45 eurót meghaladó értékû küldemények után adót és vámot kell fizetni, az ajándékozás ténye pedig nem ad mentességet ez alól – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és jövedéki szóvivõje.

 

Szeptember 1-jétõl egyebek mellett változik a vasúti és az autóbuszos közlekedés díjrendszere, drágább és csúnyább lesz a cigaretta, jön a mindennapos testnevelés, végrehajtási nyilvántartás indul, színre lépnek a magyar termékek, szûkül a Kúria elõtti felülvizsgálati jog, szigorúbban veszik a NAV-os dolgozókat, egyszerûbben mûködik a jövedelemigazolás.


Ártánd – Több ezer hamis márkajelzésû pólót és fehérnemût találtak kedden éjszaka Ártándon egy Törökországból érkezõ és általános ruhanemûket szállító kamion rakterében – tájékoztatott szerdán Kupecz József regionális vám- és pénzügyõrségi szóvivõ.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfõn megkezdi a nyári ellenõrzéssorozatát, amelynek során üdülõhelyeken, vásárokon és fesztiválokon is ellenõrzik a számla- és nyugtaadási kötelezettségek teljesítését.

Adószakértõk évek óta hangoztatott álláspontját erõsítette meg csütörtöki döntésében az Európai Bíróság, amely kimondta: jogsértõ a magyar adóhatóság eddigi áfa-ellenõrzési gyakorlata. Nem tagadható meg ugyanis az áfalevonási jog arra hivatkozva, hogy a revizorok szabálytalanságot találtak a beszállítónál.


Ártánd. Revizorok, pénzügyõrök és pénzügyi nyomozók ellenõrizték a kamionokat Ártándnál; a vizsgált fuvarozók majd’ egyharmada vétett a foglalkoztatási szabályok ellen, ami esetenként akár egymillió forintos mulasztási bírságot is jelenthet.

A személyi jövedelemadó bevallására egy hetük, a társasági adóval és számos más közteherrel történõ elszámolásra pedig két és fél hetük maradt azoknak az adózóknak, akik még nem tettek eleget kötelezettségeiknek. A NAV ügyfélszolgálatai hosszabb ideig tartanak nyitva a hajrában.


Egy jósnõt ellenõriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dél-alföldi revizorai, a jóslással is foglalkozó asszony nem adott nyugtát a szolgáltatásról, és adószáma sem volt – közölte a szervezet regionális szóvivõje kedden.

Budapest, 2012. április 28., szombat (MTI) – Tovább emelkedett az adóhatóságnak tartósan tartozó magánszemélyek és egyéni vállalkozók száma az elsõ negyedévben, a tartósan adós cégek száma ugyanakkor tovább csökkent – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett adatokból.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai egy héten belül már második alkalommal tartóztattak fel hamisított ruhákat szállító teherautót Ártándon.

 

Budapest, 2012. április 9., hétfõ (MTI) – Az egyszerûsített vállalkozói adókörbe (eva) tartozóknak csütörtökig, április 12-ig kell befizetniük az elsõ negyedév utáni adóelõleget, bevételük 37 százalékát.

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette honlapján a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolásban áprilisban alkalmazható üzemanyagárakat.

« Előző « 8. oldal »  Következő »