2024. április 26. Péntek, Ervin.
 

 

További 10 százalékos rezsicsökkentésrõl dönthet mai napon tartott ülésén a Fidesz frakció. Kiszámoltuk, ennyi marad a magyar családok zsebében az újabb rezsivágást követõen. Könnyedén elõfordulhat viszont, hogy ami az egyik zsebünkben bent marad, az a másikon ki is folyik.

Az eddigi 10 százalékos rezsicsökkentést csak a kezdetnek nevezte a Miniszterelnökséget vezetõ államtitkár egy lakossági fórumon Hódmezõvásárhelyen.

Lehet negatív összegû is a rezsidíj-csökkentés miatti megtakarítás: olvasónk legfrissebb elszámolóján mínusz 373 forintot érvényesített a szolgáltató.

 

 

Hetek óta egy felhõ sincs az égen, s hétágra süt a nap Magyarországon. Ilyenkor a legtöbb emberben felvetõdik a kérdés, miért is nem kezdünk otthonainkban is valamit az "ingyenenergiával"? Ennek egyik fõ oka az áramszolgáltatók felé történõ engedélyeztetés bonyolultságában keresendõ. De mit is kell tudni háztartási méretû kiserõmûvek hálózathoz történõ csatlakoztatási eljárásáról?

Kiterjesztené a PB-gázra vonatkozó hatósági árat a Magyar Energetikai és Közmû-szabályozási Hivatal.

Októbertõl tízszázalékos lakossági áram-, gáz- és távhõárcsökkentésre számít Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmûszabályozási Hivatal (MEKH) július 1-jével kinevezett elnöke. Lapunknak adott nyilatkozata szerint ugyanakkor még folynak a számítások.

A jelenlegi extrém melegben egy átlagos lakás hûtési költsége - már amennyiben van benne klíma - a megszokott többszörösére nõhet. Felmérésünk szerint az elmúlt 20 évben harmadával nõtt az áramfogyasztás a nyári hónapokban.

A magyar és az uniós statisztikai hivatal is mérte a magyarországi lakossági áram- és gázárak változását, de eltérõ eredményeket kaptak.

A július 1-tõl tíz százalékkal csökkenõ lakossági szemétszállítási díjak a következõ években akár további 30-40 százalékkal is csökkenhetnek a hulladékgazdálkodásban bevezetett vagy bevezetés elõtt álló új rendelkezések miatt – jelentette ki szerdán Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési minisztérium környezetügyért felelõs államtitkára a kormányszóvivõvel együtt tartott sajtótájékoztatóján, Pusztazámorban.

2010-hez képest a szemétszállítás 38 százalékkal lett drágább, a 2012-es díjnál is 18 százalékkal fizetünk most többet. Eközben az áram árának csökkentése olyan jól sikerült, hogy 6 százalékkal olcsóbb most, mint 2010-ben volt.

Lezárta közösségek számára indított energiamegtakarítási versenyének második évadát a GreenDependent Intézet; a magyar csapatok jó eredményt értek el az energia-megtakarításban.

 

Kritikán aluli a magyar lakosság banki-, telekommunikációs-, illetve közüzemidíj-fizetési hajlandósága. Így a legtöbb hazai szolgáltató új behajtási-követeléskezelési metodikákat kénytelen bevezetni.

 

A Magyar Posta megegyezett az Elmû-Émász áramszolgáltatóval, hogy a jövõben fehér csekket használnak. Így a cégeknek olcsóbb, az ügyfeleknek minden marad a régiben.

A hétfõi Magyar Közlönyben megjelent a nemzeti fejlesztési miniszter azon rendelete, amely meghatározza az energiaszolgáltatók által a felhasználók részére kibocsátott számlák számlaképére vonatkozó követelményeket. A rendelet a kihirdetését követõ 15. napon lép hatályba.

 

A Magyar Energia Hivatal a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felkérésére 2013. január 15-étõl üzemelteti a rezsicsökkentés zöld számot.

 

Csökken a rezsi, drágul a koszt
Debrecen - Mindenki azt várja, hogy mit mutat majd a januári áram-, gáz- és távfûtési számla.

Jövõ év január 1-tõl tíz százalékkal csökken a lakossági gáz és villamos energia ára. Ez egy átlagos család számára 40-50 ezer forintos megtakarítást is jelenthet éves szinten. Nagy kérdés ugyanakkor, mi lesz a következménye a jókora kedvezménynek?

Szakértõk szerint a következõ évtizedben a lakáspiac egyik legerõsebb területe lehet az az építõipari részpiac, amely az energiahatékonyságot segítõ technológiákkal és termékekkel teszi klímabaráttá és fenntarthatóvá mind a felújításra szoruló használt lakásokat, mind az új építésû épületeket. A nemzeti és európai szintû támogatási programok, valamint az egyre növekvõ energiaáraktól való félelem pedig sokat lendítenek a költség- és energiahatékonysági rendszerek terjedésében.

A számlák gyûlnek, a szemünk majd ki gúvad, a pénztárcánk meg csak apad. Nem szeretne hó végén az üres bukszában kotorászni? Olvassa el hasznos tippeinket, spóroljon velünk!

« Előző « 2. oldal »