2024. március 19. Kedd, József, Bánk.
 
Új építésû lakást vásárolsz? Készülj az adósságcsapdára!Forrás: Ingatlantájoló
Utolsó módosítás: 2010-06-25 17:12:59
Szakértõk szerint egyre sürgetõbb a társasházi bejegyzést megelõzõ idõszak szabályozása. A sokszor évekig elhúzódó eljárás alatt az üzemeltetéssel és mûködtetéssel megbízott "kvázi" képviselet eszköztelen a nem fizetõkkel szemben, ezért az új építésû társasházak negyede már a megalakulás elõtt eladósodik. Ráadásul az újlakás-vásárlók nincsenek tisztában azzal, hogy a válság hatásai miatt nehéz helyzetbe jutott beruházók a birtokba lépés pillanatától, akár teljes mértékben rájuk terhelhetik a még eladatlan lakásokra esõ közösköltség-hányadot is, ezzel a szokásos összeg többszörösére növelve a már beköltözött lakók rezsikiadásait.

Óvatos becslés szerint az új építésû többlakásos lakóingatlanok legalább negyede már a társasházzá alakulás elõtt jelentõs mértékben eladósodik. A hivatalos bejegyzést megelõzõen az ingatlan még osztatlan közös tulajdonban van, és folyamatosan keletkeznek olyan mûködési költségek, melyeket a tulajdonosoknak ebben az idõszakban is határidõre kell rendezniük. A társasház elõzetes alapítása és bejegyzése közötti idõszakban azonban a "kvázi" közös képviselet jogi lehetõségei a nem fizetõkkel szembeni fellépésre igen korlátozottak, így a közmûszolgáltatók felé keletkezõ kötelezettségeket nehezen tudják teljesíteni - hívja fel a figyelmet a joghézagra dr. Kovács Zoltán, a társasházkezeléssel foglalkozó City-Premier cég vezetõje.

A gazdasági válságot megelõzõen ez kevésbé jelentett problémát, mint napjainkban, amikor az értékesítés lelassult és a bankok tömegesen szállnak ki a bizonytalan kimenetelû projektek finanszírozásából. Ezekben az esetekben is a csõdbe jutott, adósságban úszó beruházóknak és a már értékesített lakások tulajdonosainak kell a kvázi társasház mûködési költségeit elõteremteniük.

Az átmeneti idõszakra az osztatlan közös tulajdon szabályai vonatkoznak, ahol a lakóknak birtokhányaduk arányában kell hozzájárulniuk a közös fenntartással járó kiadásokhoz. Az eladósodott, bajba került beruházók azonban - kihasználva a joghézagot, miszerint a tulajdonrészüket nem lehet jelzálogjoggal terhelni -, a saját kötelezettségeiket is részben vagy teljes egészében az új lakókra háríthatják. Az újlakás-vásárlókat pedig hidegzuhanyként éri, amikor több tízezres rendkívüli befizetéseket kell teljesíteniük, mivel az egy tulajdonosra esõ rezsiköltség-hányad a szokásos és elfogadható szint többszörösét is elérheti. Az így fizetésképtelenné vált tulajdonosok évekig fogják maguk elõtt görgetni azt a jelentõs méretûre duzzadt közmûtartozást, amit a társasház még a bejegyzése elõtt halmozott fel.

A mostani zûrzavart egyedül a társasházi törvény módosítása szüntethetné meg, amely az elõzetes alapítás földhivatali benyújtásától, avagy az alakuló közgyûléstõl törvényerõre emelné az elõ-társasházi mûködést. Az új szabályozásban biztosítani kell azokat a jogi lehetõségeket a közös költség érvényesítésére, amelyek egy már bejegyzett társasház számára adottak. Ez a változtatás biztosíthatná az arányos és igazságos teherviselés érvényesülését is - jelentette ki dr. Kovács Zoltán.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!