2024. április 27. Szombat, Zita.
 

"Hogyan tovább? - A bihari térségben mûködõ civil szervezetek, helyi közösségek fejlesztése, erõsítése" címû komplex szervezetfejlesztõ program helyzetfelmérõ tanácskozása zajlott november 15-én délután a csökmõi Tájházban.

A halottakra emlékeztek2008-11-02 08:58:18

A két világháborúban elhunytakra emlékeztek Csökmõn, illetve mindazokra, akik az idén távoztak az élõk sorából. A községi halottak napi megemlékezés évek óta szokás a településen.

A mûvelõdés hete Biharban2008-10-19 17:17:54

Báránd,Berettyóújfalu,Csökmõ, Földes,Kaba és Nagyrábé vesz részt azon a rendezvénysorozaton, amit a Bihari Népfõiskola szervezett október második felére. "A mûvelõdés hete - a tanulás ünnepe" címet viselõ program lényegében az élethosszig tartó tanulás megünneplése.

Szórakoztak a nyugdíjasok2008-10-19 16:52:16

Jó hangulatú Nyugdíjas Találkozóval zárult az az egészségügyi hét, amit október 13-tól 18-ig rendezett a csökmõi Gondozási Központ. A szombati találkozóra meghívták az újirázi és a furtai nyugdíjasokat is.

Egészséget mindenkinek2008-10-14 15:07:30

"Egészséget mindenkinek" címmel hirdette meg egy hétig tartó rendezvényét a csökmõi Gondozási Központ. Október 13-tól október18-ig számtalan hasznos programot kínálnak nem csak az idõseknek, de minden érdeklõdõnek. Ez a rendezvény már több éves hagyománynak örvend, hiszen minden év õszén megrendezi az intézmény.

Feldíszített fogatok, nótaszó és népi tánc verte fel a csendet Csökmõn, október 11-én délután. A szüreti felvonulást sokan megnézték.

 

 

" Az ember rákényszerül lassan, hogy önbíráskodjon, mert hiába tesz feljelentést, nem történik semmi." - panaszolta a csökmõi Vetési Imre, aki azért keresett fel, hogy elmesélje, milyen tapasztalatai vannak az utóbbi idõben a Csökmõn elszaporodó lopásokkal kapcsolatban.

 

Teltház elõtt adta elõ a csökmõi sárkányhúzás történetét a Nagyváradi Táncegyüttes szombaton este a Faluház színháztermében.

" Aki hált már más asszonyával, azt felfalja a sárkány!" - tudják ezt jól a csökmõiek. A több, mint kétszáz évvel ezelõtt történt csúfos eset ma már Csökmõ humoros sajátosságává vált. Amiért valamikor bicskát rántottak a "sárkányhúzóknak" csúfolt csökmõiek, azon ma már csak mosolyognak. Az évente megrendezett Sárkány-nap is ezt bizonyítja, és az a szatirikus táncjáték is, amit október 4-én a Nagyváradi Táncegyüttes mutat majd be a helyi faluház színpadán.

Parlagfû-gyûjtésben Csökmõ évek óta élen jár a megyében. Kevés település van, ahol olyan példamutatóan irtják az allergén növényt, mint a dél-bihari kis településen. Az idén is megmozdultak az emberek a nemes ügy érdekében. Több, mint egymillió-háromszázezer tõ parlagfût pusztítottak el.

A Hortobágyon léptek fel 2008-08-30 17:08:07

A Hortobágyon megrendezett Hajdú-Bihar Megyei Vadásznapon lépett fel a csökmõi Fonó Hagyományõrzõ Népdalkör augusztus 30-án.

 

A mozgásért, a kikapcsolódásért állt össze az a kis csapat Csökmõn, akiket a komádi Pálfi Franciska tanít a showtánc elemeire.

Újabb elismeréseket kaptak2008-08-25 20:10:37

Újabb elismerésekkel térhettek haza a ZENIT-rõl a Csökmõi Ifjúsági Fúvószenekar és az utánpótlást jelentõ Tücsökzenekar tagjai.

Zivatar zavarta meg a csökmõi Sárkány-napot augusztus 16-án délután. A reggel még a tizennyolc éve megszokott rendben zajlott: a népviseletbe öltözött fiatalok zenés ébresztõ kíséretében végig húzták a falu utcáin Csökmõ jelképét, a sárkányt.

« Előző 1 ... « 9. oldal »