2024. május 17. Péntek, Andor, Paszkál.
 

HUS 0412Péntektől online sajtótájékoztatóra állt át a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs, amely a tájékoztató mellett továbbra is válaszol a sajtó kérdéseire, de így tudnak előzetesen szelektálni, mire szeretnének válaszolni, és mire nem. A pénteki sajtótájékoztató előtt Index tucatnyi kérdést küldött, ezek közül a sajtótájékoztatón egyetlen egy sem került sorra, a Koronavírus Sajtóközpont viszont szombat reggel, írásban választ küldött négy kérdésünkre.

A Fővárosi Önkormányzat elindította honlapját, a koronavirus.budapest.hu-t amely a koronavírussal kapcsolatos információkat foglalja össze a budapestiek számára, írta közleményében a Főpolgármesteri Hivatal.

Elindul a 1357-es adományvonal és a https://segitunkegymasnak.hu/ honlap, előbbin pénzt, utóbbin többek között önkéntes munkát, eszközt lehet felajánlani, jelentette be Révész Máriusz, az önkéntességet és adományozást koordináló akciócsoport vezetője budapesti sajtótájékoztatóján.

Újbuda polgármestere, Dr. László Imre 50 ezer szájmaszkot rendelt a kerület egészségügyi intézményei számára, ezek szállítással együtt 40,3 millió forintjába kerültek a XI. kerületi önkormányzatnak, ám végül több mint 40%-kal többet kell fizetniük a beszerzésért, ugyanis

A román külügyminisztérium további három határátkelőhely megnyitását kérte Magyarországtól az áruforgalom számára - írta az MTI. A román külügy arra hivatkozik, hogy a Csanádpalota-Nagylak II autópálya-határátkelőnél pénteken több mint 35 kilométeres sor alakult ki az M43-as autópályán a Romániába tartó tehergépjárművekből, az árufuvarozóknak pedig legalább tíz órát kellett várakozniuk, hogy átjussanak a határon.

A koronavírus-járvány kapcsán az utóbbi időszak egyik érdekes fejleménye az volt, hogy a boltokból elfogytak egyes termékek, köztük a WC-papír. Mindez annak ellenére történt, hogy az ellátással nincs baj, azaz a WC-papír termelés továbbra is ki tudná elégíteni a keresletet, ha a korábbi mennyiségben vásárolnának az emberek. Azonban a beindult pánikvásárlások során olyan mennyiségű WC-papír fogy, hogy hiány alakult ki.

A rendkívüli helyzetekre fenntartottt, force majeure szabályokat vezetett be a koronavírus miatt az online szállásközvetítő.

IMG 20200319 010652A háztartásvezetésnek, azon belül is az otthoni főzésnek-sütésnek régóta megvannak a maga megosztó kérdései. Ilyen például, hogy hűtőben kell-e tartani a vajat, vagy a paradicsomot, hány percig kell a tökéletes lágytojást főzni, mi a titka a fájdalommentes tojáspucolásnak satöbbi-satöbbi. És amióta legtöbbünk nem egyenesen a tyúkudvarból, kotlósaink kedvenc fészkelőhelyeiről gyűjti be a napi rántottára valót, kardinális kérdés az is, hogy hűtőben kell-e tartani a tojást, amit a boltban vagy piacon vásárolunk.

Az egész világon tomboló koronavírus-járvány több mellékes hatással is bír, így előbb Kínában, majd Olaszországban figyelték meg a légszennyezés mértékének drasztikus csökkenését azután, hogy az egyes kormányzatok otthonmaradásra kötelezték az embereket.

Február első felében és az utóbbi napokban is telefonos felmérést készített az Index és a ZRI Závecz Reseach a magyar emberek koronavírussal kapcsolatos vélekedéseiről. Február óta sokat változott az európai, illetve a magyar járványhelyzet is, ami tisztán látszik az emberek véleményében. Sokan tartanak a fertőzéstől, és a szigorúbb intézkedéseket sem tartják indokolatlannak.

Négy nappal azután, hogy Magyarországon először sikerült izolálni a koronavírust, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Bioinformatikai Kutatócsoportja és PTE virológus szakemberei megtalálták az első magyar koronavírus genomot.

B RKL20191027018A réz több kultúrában is az egészség jele, a kínaiaknál csí, vagyis az életenergia, az egyiptomi kultúrában az ankh, az örök élet szimbóluma, de föníciaiak is különleges erőt tulajdonítottak neki. 5000 éve az egészség hírnöke, és tulajdonképpen nem is alaptalanul.

ss d9204adad5c8236f000e0e53c2af798308195eff.1920x1080Tavaly ilyenkor a legtöbb ember álmában sem gondolta volna, hogy idén tavasszal a jó idő ellenére a szabadidejét, sőt, minden más idejét is a lakásában fogja majd tölteni. Aztán jött az egyre súlyosbodó koronavírus-járvány, és az elmúlt szűk egy hétben Magyarországon is több millióan ragadtak az otthonukban. Dolgozni persze így is tud az ember – jó esetben legalábbis, hiszen egy rakás ágazatban szinte teljesen leállt a munka –, ezen felül azonban még mindig egy csomó szabadideje marad, amit el kell töltenie valahogy. A négy fal között. Úgy, hogy közben lehetőleg nem megy a vele együtt élők agyára.

NAK 4113Március 22-én, vasárnap este 9-kor kezdik vetíteni a tévében a National Geographic Emmy-díjas ismeretterjesztő sorozata, a Carl Sagan nevével fémjelzett Kozmosz új, harmadik évadát, aminek február 10-én, Párizsban tartották a világpremierjét. A sorozat fő arca – ahogy a második, 2014-es évad esetében –, ezúttal is Neil deGrasse Tyson asztrofizikus, a New York-i Hayden planetárium igazgatója, népszerű tudománykommunikátor, médiaszemélyiség, Twitter-híresség. A Possible Worlds, azaz Lehetséges világok alcímet viselő új évadról ebben a cikkben számolunk be, de a premier mellett alkalmunk nyílt beszélgetni a sorozat két legfontosabb arcával, Neil deGrasse Tysonnal és Carl Sagan özvegyével, Ann Druyannel is. (A beszélgetések csoportosan zajlottak, hét másik európai lap újságírójával együtt tehetettünk fel kérdéseket a sorozat két alkotójának.)

BJASZ20200224028A leggyakoribb énekesmadarunk, de szürkesége miatt olyan szépen bele tud olvadni a környezetébe, hogy észre sem vesszük. Lehet, hogy emiatt sem tűnik fel, hogy egyre kevesebb veréb ugrándozik és csivitel a városokban. A Veréb Világnap - igen, ilyen is van - alkalmából futjuk át, miért is van bajban ez a még közönségesnek tekinthető madár.

Egyelőre nincs tökéletes megoldás a koronavírus terjedése ellen, de a szigorú intézkedések megalapozottak – derül ki a londoni Imperial College tanulmányából, amit az MTA kérésére Müller Viktor elméleti biológus kielemzett, és végül megalapozottnak találta.

A Netflix után péntek reggel a YouTube is bejelentette, hogy csökkentik a videóik minőségét az EU-ban és az Egyesült Királyságban, hogy kevésbé terheljék az internet hálózatokat – írja a CNN.

300 millió forintos támogatást kapott a hazai koronavírus elleni gyógyszeren dolgozó konzorcium írja a Népszava. A lapnak Kacskovics Imre, a projekt vezetője beszélt arról, hogy mire számíthatunk a magyar kutatók összefogásától.

Lapunkhoz eljutott olyan információ, miszerint elbocsátották a több mint 400 fős Malév Ground Handling Kft. dolgozóinak többségét. Megkerestük a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren aktív, állami tulajdonú földi kiszolgáló vállalatot, és a vezérigazgató megerősítette a tömeges elbocsátásról szóló információt, de közlése szerint nem a dolgozók többségét, hanem a 15 százalékát érintette a leépítés.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese az ITM közleménye szerint megköszönte a közúti szállításban, különösen a nemzetközi forgalomban a folyamatos áruellátáshoz szükséges feladatot végző sofőrök munkáját. Azt is sürgette, hogy a házi karantén alóli mentesítő nyilatkozatot kitöltő sofőröknek minél előbb küldjenek visszaigazolást a hatóságok.

A koronavírus-járványban leginkább sújtott európai országban, Olaszországban is bevezettek már hasonló lépést több boltban, most az ujszo.com írta meg, hogy Szlovákiában a Lidl és a Kaufland is plexiüveget szereltet a pénztári dolgozók és a vásárlók közé.

DBZOL20170829007Orbán Viktor szerdán bejelentette, hogy a koronavírus miatt kialakulóban levő gazdasági katasztrófa ellen lépéseket tesz a kormány, az egyik ilyen a fokozottan érintett ágazatok számára bizonyos kedvezmények biztosítása.

Havi 400 dollárral, azaz mai árfolyamon nagyjából 130 ezer forintnak megfelelő összeggel emeli a banki ügyintézőinek fizetését a Bank of America, a műszakokat pedig két órával lerövidíti a koronavírus-járvány miatt – írja a CNBC. Egyes dolgozók pedig emellett még 200 dollár bérkiegészítést is kaphatnak. A bank call centereiben dolgozóknak pedig dupla túlórapénzt fizetnek.

 

A fizikai kapcsolatok számának csökkentése érdekében az érintéses kártyás vásárlások esetében a PIN-kód kötelező használatára vonatkozó 5 ezer forintos értékhatár 15 ezer forintra történő emelésére szólítja fel a bankokat és a kártyatársaságokat a Magyar Nemzeti Bank.

2020-03-20 15 22 21-magyarország kormánya – Facebook-keresés.pngPénteken először tartott újságírók nélkül online tájékoztatást az operatív törzs, melyen Müller Cecília országos tisztifőorvos, Lakatos Tibor ezredes és Ruszin Romulusz dandártábornok beszélt. Az újságíróknak a kérdéseket két órával a délutáni sajtótájékoztató előtt kellett elküldeni az operatív törzsnek.

« Előző 1 ... 27 28 29 30 31 32 33 « 34. oldal » 35 36 37 38 39 40  ... 1201 Következő »