2024. április 29. Hétfő, Péter.
 

DSC 0597Az MVM 17,44 milliárd forintért vásárolta meg a Mátrai Erőművet és a Geosol Kft. hulladék-feldolgozót Mészáros Lőrinc érdekeltségeitől. A vállalkozó elég jó üzletet kötött, de nem egy piaci szereplővel, hanem a magyar állammal. Nagyon komoly átvilágítás kezdődhet a cégnél, feltéve, hogy a vírus végre engedi a szükséges üzleti lépéseket.

A szenátus után a képviselőházban is megszavazták az Egyesült Államok történetének legnagyobb gazdasági élénkítő csomagját, amellyel a koronavírus-járvány gazdasági hatásait igyekeznek tompítani az amerikai törvényhozók – írja a BBC. A 2000 milliárd dolláros csomagot Trump elnök már alá is írta.

D ATI20200323029A bevásárlóközpontok ugyan nem zárják be kapuikat szombattól – hiszen olyan boltok is találhatók bennük, amelyekben alapvető cikkeket lehet vásárolni –, de jóval kevesebb üzlet lesz bennük nyitva, mint amit megszokhattunk.

K  AP20200308103A koronavírus-járvány európai megjelenése után jelentősen megnőtt az áruházláncok forgalma, ez pedig a bolti dolgozóknak plusz fizikai és szellemi terheléssel jár. Ráadásul a boltokban nagyon sok ember megfordul, a dolgozóknak az átlagosnál nagyobb lehet a megfertőződés kockázata. Ezért az idősebb munkavállalók és a kisgyerekes dolgozók közül sokan nem vállalnak annyi munkát, mint eddig, az ő helyükre ideiglenesen a turizmusból és a vendéglátásból érkezhetnek munkavállalók.

Hét évvel ezelőtt szokatlan megoldással álltak elő az amerikaiak a költségvetési szakadék (fiscal cliff) elkerülésére: kitalálták, hogy vernek egy ezermilliárd dolláros érmét, amit a Federal Reserve (lényegében az amerikai jegybank) megvesz az államtól, így anélkül tudna a Fed pénzt pumpálni a költségvetésbe, hogy növelné az államadósságot.

HUS 1345A kijárási korlátozás alatt a Magyar Bankszövetség azt javasolja tagjainak, hogy fiókjaikban és kirendeltségeiken az ügyfélfogadási napokon délután 15 óráig fogadják ügyfeleiket, a szövetség a korábbiaknál rövidebb nyitvatartás bevezetését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) iránymutatásával összhangban fogalmazta meg – közölte a Magyar Bankszövetség pénteken az MTI-vel.

Több mint száz magyar közgazdász írt levelet a kormánynak és az Országgyűlésnek arról, hogy a lehető leggyorsabban csináljanak egy kibővített gazdasági csomagot a bajba jutott embereknek és vállalatoknak. Igazából azonnali lépéseket kérnek, hogy minimalizálni lehessen a családi és vállalati csődök számát.

D  VG20200310025A koronavírus-járvány az élet szinte minden területére kihat, boltok zárnak be, munkahelyek szűnnek meg. Azonban van egy téma, amely a szó szoros értelmében létfontosságú, mégis eddig viszonylag kevés médiafigyelmet kapott: a mezőgazdaság.

Nagy István agrárminiszter külön közleményben ismételte meg a Magyar Broilerszövetség szavait, ami összefoglalva annyi, hogy nem a csirkések húzzák le az embereket most az irgalmatlanul drága csirkehússal, nem is a feldolgozók, hanem a hentesek.  A csirkések csak 5-8 százalékot emeltek az alapanyagok drágulása miatt, ezért nagyjából száz forinttal lehetne drágább egy kiló csirke. Nem 1500-zal.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) az EU állam-és kormányfőinek 2020. március 10-i délutáni videokonferenciáján a Karmelita kolostorban amelyet Charles Michel az Európai Tanács elnöke kezdeményezett. Orbán Viktor kormányfő ismertette az aktuális magyarországi járványhelyzetet felhívta a figyelmet a gazdasági hatásokra valamint a koronavírus és a migráció összefüggéseire.A koronavírus-járvány elleni fellépéshez szükséges sürgős uniós intézkedéseket fogadtak el csütörtökön az Európai Parlamentben, köztük elfogadták a járvánnyal küzdő országokat segítő 37 milliárd eurós (13 ezer milliárd forint) uniós támogatást is, írja az uniós parlamentre hivatkozva az MTI.

Óriási a túlkínálat nyersolajból, mivel egyszerre fut a járvány, és a szaúdi olajháború is. Előbbi miatt jóval kevesebb olajra van szükség, utóbbi miatt eddig is elég alacsonyak voltak a piaci árak. A szaúdiak egyébként most Oroszországot büntetik a bőséges kitermelésükkel és így az alacsony olajárral, mivel nemrég nem tudtak megegyezni velük a kitermelés visszafogásáról.

Tavaly december és idén február közt a munkanélküliek átlagos létszáma 164 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,5 százalék volt, írja a KSH. Ez egyébként így még pont a karanténozásos időszak előtti adat.

Péntektől létrejön a digitális(abb) felnőttképzés Magyarországon, ami azt jelenti, hogy a felnőttképzések a veszélyhelyzetre tekintettel megvalósulhatnak online formában is, közölte  Felnőttképzők Szövetsége (FVSZ).

Április 2-től átlagosan két órával hamarabb zárnak a Tescók, írja a Magyar Nemzet.  A cég azt mondta nekik erről, hogy:

A kkv és azok a nagyvállalatok válhatnak a veszélyhelyzet nyerteseivé, akik képesek továbbfoglalkoztatni a munkavállalóikat. Azok a vezetők, akik rövid távon a cég jövedelmezőségét próbálják optimalizálni, és ennek érdekében dolgozókat bocsátanak el, hosszú távon vesztesei lehetnek a kialakult helyzetnek. A kérdés persze leginkább az, milyen lehetőségek adódnak a kollégák alkalmazására.

Két hete pénteken mondta el Orbán, hogy bezárják az iskolákat, aznap a magyarok valószínűleg minden mozdíthatót megvettek a gyógyszertárakban, legalábbis erre utalnak a 24.hu banki adatai.

BJASZ20160127012Ahogy azt a terület szakértői is megjósolták, a lakáspiacot sem hagyja érintetlenül a koronavírus-járvány. Az ingatlan.com az Index részére kinyert adataiból már látszik, hogy a vírus magyarországi megjelenésének első heteiben országosan csökken a hirdetésszám, és fokozatosan nő az érték, amit a hirdetők elengednek az eredetileg várt árból.

Az OTP Bank előzetes, nagyságrendi becslése alapján a fizetési moratórium alatt meg nem fizetett kamatok későbbi, kamattal nem növelt értéken történő megfizetése akár 26 milliárd forint egyszeri veszteséget is okozhat (adózás előtt) az OTP Core, vagyis a magyarországi alaptevékenység esetében, jelentette be a hitelintézet a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.

A Mercedes-Benz kecskeméti gyára 2020. március 13-án.Két héttel meghosszabbítják a kecskeméti Mercedes-gyár leállását, írja a kecsup.hu. Az eredetileg bejelentett két hetes leállás helyett tehát az újranyitás tervezett dátuma április 22-re tolódik. A tervek szerint az első héten egy műszakos, majd két hétig két műszakos munkarend lesz érvényben.

Nem csökkenti a produktivitást az otthoni munkavégzés egy norvég kutatás szerint, írja az MTI.

A jelenlegi veszélyhelyzetben is kérhetnek segítséget a kapcsolati erőszak áldozatai - közölte Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár pénteki online sajtótájékoztatóján az MTI tudósítása szerint.

Egészségügyi szempontból kockázatot jelentő hajléktalan emberek számára alakít ki házi karantént egy használaton kívüli budapesti épületben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, mert jelenleg nincs olyan intézmény Budapesten, ami hajléktalan emberek elkülönítésére kifejezetten alkalmas lenne - közölte a szervezet az Indexszel. A szállókon erre nem adottak a feltételek, de az sem jelent megnyugtató megoldást, ha az érintettek közterületen töltik a karantén idejét - írják.

D  VG20200317014Kicsit zűrzavaros helyzetet teremtett az árufuvarozásban a tisztiorvos mai határozata, ami szerint minden Magyarországra belépő terehautó-vezetőnek házi vagy orvosi karanténba kell vonulnia 14 napra. A Közúti Fuvarozók Egyesülete szerint az eddigi felmentési eljárási rend életben van, de újra megbénulhat a határon a forgalom, ezért könnyítést kérnek.

A Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (KRÉTA) bejelentkezési oldala egy táblagépenMinimális személyi kontaktus mellett valósulnak meg a beiratkozások az óvodákba és általános iskolákba, közölte a köznevelési államtitkár pénteken az M1 aktuális csatornán. Maruzsa Zoltán elmondta, hogy a beiratkozás ütemezésével kapcsolatos döntésről az összes óvodát és általános iskolát még a mai napon értesítik. A szülők emailben, telefonon, illetve a KRÉTA rendszeren keresztül tudják majd jelezni gyermekeik beiratkozási szándékát.

DEBRE20200323014A rendőrség felkészült a szombaton nulla órától életbe lépő, április 11-éig tartó kijárási korlátozásokkal kapcsolatos rendészeti feladatokra – mondta az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a pénteki sajtótájékoztatón. Kiss Róbert rendőr alezredes közölte: a rendőrség a közterületeken „megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel” sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartásra.

« Előző 1 ... 22 23 24 25 26 27 28 « 29. oldal » 30 31 32 33 34 35  ... 1201 Következő »