2024. április 26. Péntek, Ervin.
 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményben számol be az új finanszírozási szabályokról az egészségügyi dolgozók bérezésének biztosítása érdekében.

A Szegedi Tudományegyetem gyermek és felnőtt pácienseket egyaránt fogadó, 1,5 milliárd forintból megépülő Infektológiai Központjában a fertőző betegek ellátása mellett gyakorlati oktatás is folyik, új, önálló egyetemi tanszék is működik majd.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma összesen 69 féle kézfertőtlenítőt, antibakteriális szappant, folyékony szappant és tusfürdőt, felületfertőtlenítőt ellenőrzött. Két, kizárólag webshopban kínált kézfertőtlenítő teljesen hatástalannak bizonyult.

Öt órára nőtt a személygépkocsival utazók várakozási ideje szombat délelőttre a nagylaki közúti határátkelőhelyen, írja az MTI a rendőrség információi alapján.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 678 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 6 krónikus beteg, közülük öten 77 év felettiek. 58 főre emelkedett a gyógyultak száma is, írja a hivatalos kormányzati tájékoztató oldal.

DSC 0508Arról még nem tudnak a borsodi kisfalvakban, hogy bárki is elkapta volna a koronavírust. A gazdasági válság viszont villámgyorsan elérte az ország elmaradottabb régióit. Van olyan falu, ahol egy nap alatt hatvan férfi vesztette el a fővárosi állását, tartalékokat pedig eddig se tudtak felhalmozni. A boltok vagy bezártak, vagy úgy felmentek az árak, hogy alig tudnak valamit venni a helyiek, a településről pedig félnek kimozdulni a járvány miatt. Többen azt mondják, jelenleg a civil szervezetek adományai tartják életben ezt a régiót, ahol az éhezés már mindennapos probléma. Elkísértük az Age of Hope Alapítványt Borsodba, lesújtó kép fogadott az ország végén.

D NOE20200331018A diákok ötödéhez el sem jut a digitális távoktatás, tömeges bukások lehetnek, ha nem találnak ki valamit - mondja Hermann Zoltán, az oktatásgazdaságtan kutatója, aki a legátfogóbb magyar oktatási felmérésből, a minden évben több évfolyam összes tanulójával elvégzett Országos kompetenciamérés adataiból számolta ki, hogy hányan lehetnek, akiknek eszközük sincs otthon ahhoz, hogy igazán tartani tudják a lépést.

Teljesen lezárták Chilében a nemzetközi Atacamai Nagyméretű Milliméteres/Szubmilliméteres Hálózatot (ALMA) a koronavírus-járvány miatt, közölte az intézmény. "A tudományos munkatársak jólléte és egészsége érdekében hoztuk meg ezt a példa nélküli döntést, hogy otthon lehessenek családtagjaikkal, amíg a járványhelyzet megoldódik" – közölte Sean Dougherty, az ALMA igazgatója.

K EPA20200403020A Nokia Deepfield elemzőcsoportjának friss jelentése szerint megalapozatlannak bizonyultak azok a félelmek, hogy az internethálózatok nem tudnak majd megbirkózni azzal megterheléssel, amelyet a koronavírus-járvány miatt otthon maradni kényszerült sok millió felhasználó okoz.

A korlátozások, vagyis a járvány miatt kimutathatóan csökkent a villamosenergia-fogyasztás Magyarországon. Ezt a MAVIR hiavatlos számai bizonyítják, az adatokat az Energiaklub kérte ki. A csúcsterhelés 6000 MW alá csökkent, ezzel a magyar villamosenergia-hálózat terhelése az év végi ünnepi időszak szintjére esett vissza.

GettyImages-1129328472Az országos tisztifőorvos ajánlása szerint húsvét közeledtével érdemes hipós vízben áztatni a tojásokat, mert nem árt az elővigyázatosság. Az elővigyázatosság tényleg sosem árt, vagyis akkor mégis, ha például túl sok hipóban, vagy annak híján más fertőtlenítőben áztatja a tojásokat, ezért összeszedtük, mire figyeljen oda.

Emberfélék három faja is élt egy időben egymás közelében a mai Dél-Afrika területén, állapította meg egy új kutatás. A három hominida az Australopithecusok, a Paranthropusok és a Homo-csoportba tartozott. A Johannesburg melletti barlangegyüttesben feltárt leletekről szóló tanulmány a Science tudományos folyóiratban jelent meg.

K EPA20200402145A koronavírus-betegek egy kis hányadánál súlyos agyi rendellenességek - sztrók, neurológiai rohamok - alakultak ki. Egyelőre kevéssé értjük, hogy a vírus hogyan hat az agyra, de úgy tűnik, bizonyos fertőzötteknél nemcsak a légzőszervekre terjed ki a károkozása.

GettyImages-1208719011A vuhani Huazsong egyetem (Huazhong University of Science and Technology) kutatói összehasonlították az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta tüdőgyulladásos betegség (Covid-19) gyanújával kórházba került gyermekek és felnőttek eseteit, hogy megnézzék, miben különbözik a két korosztály esetében a betegség lefolyása. Hszia Vei és munkatársai a Pediatric Pulmonolgy-ban jelentették meg tanulmányukat.

Screen Shot 2020-04-03 at 10.34.22 AM.pngA Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikája egy új, MedInnoScan nevű okostelefonos alkalmazáson keresztül nyújt segítséget a bőrtünetekkel hozzájuk forduló pácienseknek, akik így személyes konzultáció nélkül kérhetnek tanácsot a szakorvosoktól, közölte az egyetem csütörtökön.

Hivatalos adatok szerint egymillió embert fertőzött meg az új koronavírus világszerte, ám a valós szám ennél 5-10-szer több lehet - mondta Brendan Murphy, Ausztrália országos tisztifőorvosa egy pénteki sajtótájékoztatón.

Untitled-1.gifA globális koronavírus-járvány és az annak ellenében hozott válaszlépések az élet minden területét átalakítják. A kiberbűnözés is reagált az új helyzetre, leglátványosabban azzal, hogy megjelent a felhasználókra leselkedő szokásos internetes veszélyek koronavírusos kiadása. Valójában nincs is ebben semmi meglepő. Az utóbbi hetekben minden a koronavírusról szól, mindenki a járványról akar tájékozódni. A bűnözők szempontjából logikus lépés, hogy ezt az érdeklődést kihasználva koronavírusos csomagolásba rejtsék az átveréseiket.

A Facebook külön alkalmazást adott ki a Messengerhez, hogy kényelmesebben tudjunk csevegni az ismerőseinkkel. Az appot a Microsoft Store és a Mac App Store boltokból tudjuk letölteni.

D  VG20200320009A regisztrált magyar eseteknél körülbelül tízszer több koronavírusos fertőzött lehet a valóságban, ez szakmai körökben nem is kérdés – állítja Ferenci Tamás klinikai biostatisztikus. Az Óbudai Egyetem docense szerint a kormányzat intézkedései gyorsak és hatásosak voltak, viszont sokkal többet kellene tesztelni, a magyar nyilvántartás transzparenciája pedig a hazai közegészségügyről állít ki szegénységi bizonyítványt. Ferenci az Indexnek a tényleges magyar halandósági arányról és az előrejelzések bizonytalanságairól is beszélt.

A józan ész ezt diktálná, azonban a kutatások szerint egyáltalán nem biztos, hogy a legsúlyosabb tüneteket mutató fertőzöttek vérében és testváladékaiban van jelen a legnagyobb tömegben a koronavírus. A vírusszám és a betegség lefolyása közötti összefüggés ennél sokkal bonyolultabb (és részleteiben még nem ismerjük), és az új koronavírus ebben másképp viselkedik, mint rokonai, az első SARS, illetve a MERS vírusa.

GettyImages-1215464697Szerda éjjel küldött levelében arra figyelmeztette a Fehér Házat az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Akadémiája, hogy az új típusú koronavírus (SARS CoV-2) nemcsak úgy terjedhet, hogy a fertőzött személy ráköhög vagy rátüsszent valakire, hanem elég, ha egy légtérben tartózkodik vele, mert már a beszéd, sőt a kilégzés is kockázati tényező a vírus átadásában.

Az új koronavírus áldozatainak több mint 95 százaléka 60 év feletti, de a fiatalok sem lélegezhetnek fel – mondta csütörtökön Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója. Hans Kluge szerint az emberek milliárdjait karanténba kényszerítő és a világgazdaságot megrengető vírus okozta súlyos megbetegedésnek nem az életkor az egyetlen kockázata, írja az MTI.

Az elmúlt időszakban számos tanács és irányelv látott napvilágot a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, de aligha volt olyan, amit gyakrabban hallottunk volna annál, hogy

Egy nagyszabású új, sok tudományterületet felölelő kutatás szerint nullára lehetne csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását 2070-re – írja az MTI a techxplore.com tudományos-ismeretterjesztő portálra hivatkozva.

Elég volt kettőt pislogni, és máris a Tiktok lett az online videós történetmesélés új császára, ami nem annyira tetszett a Youtube-nak, úgyhogy nekiállt ellenfegyvert gyártani. Ez lesz a Shorts, amelyben rövid videókat tudunk majd összedobni, és ezekben jogtisztán felhasználhatók lesznek a Youtube Music kínálatában megtalálható dalok.

« Előző 1 ... 15 16 17 18 19 20 21 « 22. oldal » 23 24 25 26 27 28  ... 1201 Következő »