2024. április 29. Hétfő, Péter.
 

D NOE20200327002Az északi féltekén mindjárt beköszönt a tavasz, és sokan úgy vélik (vagy legalábbis abban reménykednek), hogy ez majd elsöpri a most terjedő SARS-CoV-2 koronavírus által okozott járványt és a megbetegedést, amelyet Covid-19 néven ismerünk. A szezonális influenza és a 2003-as SARS-járvány tapasztalataival is megpróbálják alátámasztani ezt a feltevést, sajnos tévesen. Egyetlen dolog biztos az időjárás és a koronavírus-járvány kapcsolatában:

HUS 6696"Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?" címmel felhívást tett közzé vasárnap a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum (PÉF). Az 1999-ben alakult nonprofit közhasznú szövetség arra szeretné felhívni a társadalom figyelmét, hogy a jelenlegi járványügyi veszélyhelyzetben a legnagyobb teher leginkább az egészségügyben és a szociális szférában dolgozókra nehezedik, és gyakran maguknak a segítőknek is segítségre lehet szükségük.

Napról-napra egyre többet tudunk arról, hogyan terjed az új típusú coronavírus (SARS-CoV-2), hogyan betegíti meg az embereket, miképp alakul ki a súlyos esetekben nehezen legyűrhető, fertőző légúti és légzőszervi betegség (COVID-19), de mostanáig igazán nem volt képünk arról, hogy pontosan mit is művel a tüdővel. A washingtoni George Washington Egyetem (GWU) kórháza kiadott egy videót, amiből kiderül, hogy miért is nagyon veszélyes az a fajta tüdőgyulladás, amit ez a vírus okoz.

000 1Q229NA New York-i Vérellátó Központ Amerikában először kezdi meg a felgyógyult betegek vérplazmájának gyűjtését, hogy a benne lévő ellenanyagok segítségével súlyos állapotban lévő betegeken próbáljanak segíteni. Az eljárás - a passzív immunizálás - elméletben jól ismert, és több mint egy évszázados múltra tekint vissza. A legtöbb immunológus egyetért abban, hogy az eljárást a jelenlegi helyzetben ki kell próbálni, de abban is, hogy a működőképességét sok minden befolyásolhatja.

GettyImages-516605693Az irodai munkakörökben, amelyek a legtipikusabban tűnnek otthonról is végezhetőnek, általános társadalmi normának tűnik, hogy az emberek nem isznak alkoholt munkaidőben. Ha valaki vodkás üveget tartana az irodai íróasztalának a fiókjában, azt már jó eséllyel intő jelként kezelnénk.

Hétfőtől a Szent János Kórházban is megnyitják az úgynevezett fertőző Covid-osztályt, ahol a gyanús eseteket kezelik. „Olyan betegeket fogadnak majd itt, akik koronavírus-fertőzöttek, de mellette például kaptak egy agyvérzést, vagy valamilyen baleset érte őket” – mondta az Indexnek Nyulasi Tibor, a kórház orvosigazgató-helyettese.

A magyarok 58 százaléka a „járvány végéig” adna rendkívüli intézkedésekre felhatalmazást a kabinetnek, 39 százalékuk „csak június 30-ig”, hogy utána „ismét a parlament döntsön az esetleges folytatásról”, írja a kormánypárti Nézőpont Intézet az „első, a járvány miatt home office-ban készült telefonos közvélemény-kutatása” alapján. A koronavírus-törvényről hétfőn szavaznak a parlamentben.

Gulyás GergelyHa a házelnök és a köztársasági elnök soron kívül aláírja, akkor hétfőn éjfélkor hatályba léphet a koronavírus-törvény, mondta Gulyás Gergely miniszter vasárnap este Bayer Zsolt műsorában.

Újabb két áldozata van a koronavírusnak, ezzel 15 főre nőtt a koronavírusban meghaltak száma Magyarországon, írja hivatalos oldalán a kormány. Mindketten 90 évnél idősebbek voltak, és voltak alapbetegségeik.

Hétvégén elrendeltem a győri Városháza soron kívüli takarítását és fertőtlenítését. Győr Megyei Jogú Város jegyzőjének koronavírustesztje pozitív lett. Jegyző úr állapota tünetmentes, kórházi kezelést nem igényel, otthonában gyógyul. Az esetet jelentette Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának, akik a kontaktok felkutatását és ellenőrzését megkezdték

Online tüntetést tartottak a Facebookon a koronavírus-törvény ellen az aHang szervezésében. A hétfőn a parlamentben megszavazandó törvény felhatalmazást adna a kormánynak a rendeleti kormányzásra, mégpedig – és emiatt tiltakoznak sokan – határidő nélkül, illetve a veszélyhelyzet végéig, amit viszont a politikusok döntenek el, hogy mikor lesz. Ez ellen petíció is indult, amit már több mint 100 ezren írtak alá, erre hivatkozva szervezett online tüntetést az aHang.

Újabb videót tett közzé Orbán Viktor a Facebookon, a címe „Tizennyolcadik nap. Körkapcsolás. Egyetlen magyar sincs egyedül!”. Ezúttal nem a saját munkáját mutatja be a kormányfő, hanem új műfajjal jelentkezett.

A szombati szerencsés, hat és félmilliárd forintot érő ötös lottó telitalálat után megállt a szerencsevonat, a hatos lottót ezen a héten nem vitték el.

IMG 20200328 131059A kormány telefonon is tájékoztat a kijárási korlátozásról, közölte Dömötör Csaba az MTI-vel. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint a kormány átfogó tájékoztató akciót indított annak érdekében, hogy minden magyar állampolgár értesüljön a kijárási korlátozás legfontosabb részleteiről.

Home office-ba „kényszerült” a magyar SSC piac csaknem 60 ezer munkatársa. Az átállás annyira flottul ment, hogy a távoli munkavégzés normává válhat, lehetővé téve a részmunkaidős foglalkoztatást, a vidéki munkaerő bevonását, sőt, arra is van esély, hogy távol-keleti versenytársaktól is lehet piacot szerezni.

Szombatról vasárnapra virradó éjjel 3 millió 270 ezer darab arcmaszk érkezett Pekingből Budapestre, közölte a Wizz Air. A magyar kormány által a koronavírus-járvány elleni védekezéshez rendelt egészségügyi eszközöket ugyanis ismét a légitársaság szállította haza.

Idénymunkás Faversham délkeleti részénSürgősen idénymunkásokra van szükség az Egyesült Királyságban, ugyanis nincs elég ember a mezőgazdasági idénymunkák elvégzésére, írja a Guardian.

A magyar bankrendszernek magas a tőkeellátottsága, stabilan működik, a járvány korábbi szakaszában a lakosság részéről jelentkező nagyobb készpénzigényt is tudta kezelni, mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára az M1 aktuális csatornán vasárnap reggel.

K EPA20200328058Világszerte 640 778-an fertőződtek meg az új koronavírussal, a halottak száma harmincezer, a gyógyultaké pedig 131 712, írja a Johns Hopkins Egyetem adatai alapján az MTI. A baltimore-i oktatási intézmény összesítése szerint a vírusfertőzést 183 országban és területen mutatták ki.

Kitti képei:2020-03-30 09:15:08

Egy fiatal magyar vállalkozó és fejlesztőcsapata olyan algoritmust fejlesztett, amellyel megnézhető, hogy mi érdekli a világot a koronavírus idején. Az angolszász netezők valósággal robbantották a netet a vakcina remélt összetevői, a házi kenyérsütés, bizonyos közösségi videójátékok, illetve a mosodák fertőtlenítése témakörökben, de sok további nem várt hatás fellelhető.

Több mint nyolcmilliárd euróval csökkenhetnek az idén a lakossági fogyasztási kiadások Ausztriában a koronavírus-járvány miatt az osztrák Wifo gazdaságkutató intézet prognózisa szerint, írja az MTI.

Pandémiás járulékot vezet be Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere, hogy így segítse meg azokat a IX. kerületi lakosokat, akik a koronavírus-járvány alatt elvesztik a munkájukat.

Gazdaságmentő gigacsomagot terjeszt a parlament elé a bő egy hete, március 21-én hatalomra került szlovák kormány. A pénzügyminiszter, Eduard Heger vasárnap arról beszélt, hogy az Igor Matovič négypárti vezetése által kidolgozott csomag havi 1 milliárd euróval (több mint 350 milliárd forint) segítené a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került cégeket és dolgozókat.

IMG 20200326 092244A koronavírus a magánfogászatokat is teljesen lefagyasztotta. A külföldi vendégeket is ellátó fogturizmus azért van különösen nehéz helyzetben, mert a bérek és a bérleti díjak mellett nekik még a külföldi vendégek okafogyottá vált beutaztatásának, elszállásolásának költségeit is kezelnie kellene. Pedig, ha vége lesz a járványnak, ez a szegmens indulhatna el először, akinek félúton tartott a kezelése, vissza fog térni.

« Előző 1 ... 19 20 21 22 23 24 25 « 26. oldal » 27 28 29 30 31 32  ... 1201 Következő »