2024. április 26. Péntek, Ervin.
 

 

Piaci hírek szerint az áramvásárlási szerzõdések felülvizsgálata során bizonyos esetekben − a piaci körülmények változása miatt − szerzõdésbontást is fontolgat az MVM.

Folytatódik a rezsicsökkentés: a következõ, 10 százalékos rezsicsökkentést mindenképpen meglépi a kormány - mondta Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter Budapesten, a tárca elmúlt három évét összegzõ sajtótájékoztatón.
Hatalmasat zuhant a tegnapi kereskedésben a két tõzsdei áramszolgáltató árfolyama, a megmaradt részvényesek egyre inkább tartanak a további rezsicsökkentéstõl. A részvények kezdenek mélyen alulértékeltté válni, de hatalmasak a kockázatok is.

Jelentõs vészhelyzet alakulhat ki Magyarországon a kéményseprõk rezsióradíjának megvágása miatt. Az elsõ problémák már idén õsszel jelentkezhetnek.


Kiterjesztették a fogyasztóvédelmi hatóság ellenõrzési és szankcionálási jogkörét.

Budapest, 2013. május 17., péntek (MTI) – A kéményseprés díjának csökkentésérõl is döntött a kormány, a módosítás az egy egységnyi munkaráfordításra figyelembe vehetõ legmagasabb, 4000 forintos összeget ötven százalékkal, 2000 forintra mérsékli – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken.

Az év elején az a hír járta, hogy a januári 10 százalékos rezsicsökkentés után még az idén további kétszer 10 százalékkal csökkentené a kormány a gáz, az áram és a távhõ árát. Márciusban vagy áprilisban. Ami már elmúlt.

 

 

OGY – Törvényben rögzítették a rezsicsökkentést
Törvényben rögzítette a parlament a rezsicsökkentést: a hétfõn elfogadott jogszabály a földgáz, az áram és a távhõ árának január 1-jén már megvalósult csökkentése mellett elõírja a víz- és a szemétszállítási díjak tízszázalékos csökkentését is július 1-jével.

 

A fogyasztóknak ezentúl több, eddig csak különdíj ellenében igénybe vehetõ szolgáltatásért sem kell majd fizetniük.

A rezsicsökkentés márciusra teljesen átkerült az árakba, a gáz és az áram is 10 százalékkal lett olcsóbb az egy évvel korábbi állapothoz képest a hivatalos mérések szerint. Az élelmiszerek és a szolgáltatások viszont a 2,2 százalékos átlag felett drágultak.

Minden negyedik magyarországi lakástulajdonos tervezi, hogy különféle fejlesztésekkel energiatakarékosabbá teszi ingatlanát, többségük elsõsorban hõszigetelésben gondolkodik - derül ki az Energiaklub országos, reprezentatív lakossági kutatásának eredményeibõl.

Szívesebben költekezünk a rezsicsökkentés óta
A szakember szerint a magyar fogyasztó pragmatikus. Ha csak néhány ezer forinttal több marad a zsebében, az gyakorlatilag azonnal jobb kedvre deríti.

Nagyot ugrott márciusban a GfK fogyasztói bizalmi indexe, a pozitív változás mögött a kutatás vezetõje szerint a rezsicsökkentés áll.

Egy átlagos magyar család körülbelül havi 5000 forinttal fizet kevesebbet rezsire február óta.
Debrecen – Egy átlagos magyar család körülbelül havi 5000 forinttal fizet kevesebbet rezsire február óta.

Takarékoskodásra kötelezi a gázmûveket, a villany- és távhõszolgáltatókat 2014. január 1-tõl az Európai Unió. Azt kell elérniük, hogy ügyfeleik minden évben 1,5 százalékkal kevesebb energiát használjanak, mint az azt megelõzõ évben. Magyarországon a szolgáltatók attól félnek, hogy az úgynevezett energiahatékonysági irányelvet újabb különadó formájában vezeti be a kormány - tudta meg az [origo]. Nagy-Britanniában már havi részletfizetéssel lehet energiatakarékosabbá tenni a lakást.

 

A kormány nem enged a családok havi kétszáz forintos megtakarításából, már dolgoznak az újabb rezsicsökkentõ törvényen.

Vízdíj Magyarországon, országos fogyasztói átlagár; fogyasztóiár-indexVízdíj Magyarországon, országos fogyasztói átlagár; fogyasztóiár-index - ˆ Vízdíj Magyarországon, országos fogyasztói átlagár; fogyasztóiár-index
Budapest, 2013. február 8., péntek (MTI) – Az ágazat és az ágazat szereplõinek problémáit ismerve a Magyar Víziközmû Szövetség (MaVíz) kész az együttmûködésre és törekszik megtalálni a megoldást – közölte a rezsicsökkentés kapcsán a szervezet az MTI megkeresésére.

A magyar kormány továbbra is elkötelezett a rezsicsökkentés mellett, aminek betudhatóan még a tavasz folyamán 10 százalékkal mérséklõdhet a víz- és csatornaszolgáltatás, valamint a szemétszállítás díja. Sõt, a tervek szerint 2014 júniusáig további 20 százalékos vágás jöhet a gáz- és villamos energia lakossági árában is. A Pénzcentrum.hu számításai szerint összességében így havi szinten akár 10 ezer forinttal is csökkenhetnek a magyar családok terhei.

Sikeres volt az energiaszolgáltatók lobbija.

« Előző « 4. oldal »