2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 

Az idei aszútermésbõl a kizárólagos állami tulajdonban lévõ Tokaj Kereskedõház Zrt. a prémium kategóriát megcélzó tokaji aszút fog elõállítani.

A végéhez közeledik a szüret a tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken, az idén kiemelkedõ a szõlõ, illetve az aszú minõsége, a térség legnagyobb szõlõfelvásárló és borászati cége, az állami tulajdonú Tokaj Kereskedõház (TK) Zrt. pedig egyre inkább a minõségre helyezi a hangsúlyt.

Új szabályokat vezetnek be a tokaji aszúra, hogy visszakerülhessen a világ prémium borai közé.

A tokaji borok eredetvédelmét a borvidéki rendtartási elõírások módosításával kívánja megerõsíteni a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa, új értékeket határoznak meg az aszúbor minimális összes alkohol és maradék cukortartalmára, emellett a Tokaji megnevezéssel forgalomba kerülõ borokat jövõ nyártól csak helyben lehet majd palackozni - közölte a grémium az MTI-vel pénteken.

Tea- vagy borkedvelõk, de cserszömörcés szájvízzel öblögetõk vagy a hagyományos bõrcserzést gyakorlók is jó érzéssel gondolhatnak rá, hogy hazai kutatók is közremûködtek a tanninok titkának megfejtésében.

Szerdától országszerte nagyon erõs UV-B sugárzására figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) - a sugárzás az egész országban elérheti a 7,5-ös értéket.

A természet kedvelõi Körösszegapáti határában, az utak mentén sokan gyönyörködnek a tömeges pipacsrengetegben - írja tudósítónk, Vmirjáncki József.

Ki ne szeretné egy fárasztó nap után, munkából hazatérve egy pohár forralt borral zárni az estét? Ez az igazi karácsonyi hangulat, fahéj, szegfûszeg, forraltbor és fenyõillat. Olvassa el a receptet!

« Előző « 2. oldal »