2024. május 13. Hétfő, Szervác, Imola.
Az idei aszútermésbõl a kizárólagos állami tulajdonban lévõ Tokaj Kereskedõház Zrt. a prémium kategóriát megcélzó tokaji aszút fog elõállítani. A végéhez közeledik a szüret a tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken, az idén kiemelkedõ a szõlõ, illetve az aszú minõsége, a térség legnagyobb szõlõfelvásárló és borászati cége, az állami tulajdonú Tokaj Kereskedõház (TK) Zrt. pedig egyre inkább a minõségre helyezi a hangsúlyt. Új szabályokat vezetnek be a tokaji aszúra, hogy visszakerülhessen a világ prémium borai közé. A tokaji borok eredetvédelmét a borvidéki rendtartási elõírások módosításával kívánja megerõsíteni a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa, új értékeket határoznak meg az aszúbor minimális összes alkohol és maradék cukortartalmára, emellett a Tokaji megnevezéssel forgalomba kerülõ borokat jövõ nyártól csak helyben lehet majd palackozni - közölte a grémium az MTI-vel pénteken. Tea- vagy borkedvelõk, de cserszömörcés szájvízzel öblögetõk vagy a hagyományos bõrcserzést gyakorlók is jó érzéssel gondolhatnak rá, hogy hazai kutatók is közremûködtek a tanninok titkának megfejtésében.
|
|
Szerdától országszerte nagyon erõs UV-B sugárzására figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) - a sugárzás az egész országban elérheti a 7,5-ös értéket. |
A természet kedvelõi Körösszegapáti határában, az utak mentén sokan gyönyörködnek a tömeges pipacsrengetegben - írja tudósítónk, Vmirjáncki József.
Pünkösdi borkóstolóra várták a vendégeket vasárnap a palkonyai pincesorra. A nyitott pincékben a település aktív borászainak legjobb nedûit lehetett végigkóstolni.
|
|
|
|
|
A fiatalok többsége most azt hiszi, be kell nyomni a parafadugót. Tévedés! Ezzel a megoldással sértetlenül kiszedhetõ a dugó...
|
|
|
Hiába tudna az ember fizikailag menekülni, a szellemi funkciók zavara miatt nem lesz képes elhagyni a pincét.
|
Ki ne szeretné egy fárasztó nap után, munkából hazatérve egy pohár forralt borral zárni az estét? Ez az igazi karácsonyi hangulat, fahéj, szegfûszeg, forraltbor és fenyõillat. Olvassa el a receptet!
|
| |
|