Valóra vált a hentesek rémálma, az elsõ felmérések alapján az emberek fontolóra vették a rákkeltõ vörös-és feldolgozott húsokkal kapcsolatos pánikot. Az Egyesült Királyságban már jóval kevesebb szalonnát és kolbászt vesznek.
A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára szerint "tudománytalan és elképzelhetetlen" a WHO jelentésében megfogalmazott állítás, miszerint rákkeltõk a feldolgozott hústermékek és a vörös húsok.
Tévednek, ha azt hiszik, hogy mi sokat eszünk, sõt nem is az Egyesült Államokban adják el a legtöbb húst. Az élmezõny szereplõi komoly fogyasztást produkálnak, Magyarország viszont nem tartozik közéjük, fõleg, hogy 2000 óta egyre szûkebb a hazai piac.
Augusztusban szinte az összes alapvetõ élelmiszer-alapanyag olcsóbb lett a világpiacon, így a FAO élelmiszerár-indexe a júliushoz képest mért 5,2 százalékos csökkenéssel az elmúlt hét év csaknem legnagyobb esését produkálta - közölte az ENSZ Élelmezésügyi és Mezõgazdasági Szervezete.
Már ma is elképesztõen sok haszonállatot tartanak a földön, számuk pedig csak tovább növekszik majd. Budai Gyula, az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó intézkedésekért felelõs miniszteri biztos a Híradónak azt mondta: egy most véget ért vizsgálaton a magyar cégek minden orosz élelmiszer-biztonsági elõírásnak megfeleltek, így az orosz döntés után azonnal indulhatnak a szállítások.
A juhászat számára évek óta a támogatások jelentik a jövedelemtermelés meghatározó alapját, ami hosszú távon nem fenntartható, egészségtelen állapot.
A brit Királyi Külügyi Intézet felmérése szerint az állattenyésztés adja a klímaváltozáshoz vezetõ globális kibocsátás 14,5 százalékát. Júniustól havonta kétszer vadhúsból készült ételeket tálalnak majd fel a Junior Vendéglátó Zrt. által ellátott 256 menzán a Mintamenza Program keretein belül az ország több mint 17 városában - jelentették be szerdán.
A magyar húsipar csak jelentõs szerkezet-átalakító beruházásokkal tudja visszanyerni a versenyképességét, a béreket pedig emelni kell, hogy az ágazat ne veszítse el a szakképzett munkaerõt – állapította meg a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének Elnöksége a mai ülésén.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szeretné, ha az Országgyûlés elõtt lévõ adótörvények tervezetébe bekerülne a sertés- és baromfihúsok áfájának 5 százalékra csökkentése, ennek érdekében a NAK kész a gyors szakmai egyeztetésre.
A parlament mezõgazdasági bizottságának elnöke szerint a hústermékkör általános forgalmi adója esetleges csökkentésének hatását garantáltan érezniük kellene a fogyasztóknak is, az áfacsökkenés teljes mértékének a fogyasztókhoz kellene jutnia.
Nem lesz húsáfacsökkentés, de valószínûleg luxusadó sem a kormányzat jövõ évi adótervei között.
A tavalyinál 40 százalékkal több kukoricát takaríthatnak be a gazdák. Az állattartóknak és a húsfogyasztóknak ez jó hír.
Megszenvedték a növények, állatok is a kánikulát az elmúlt három hétben. Máris drágul a hús, viszont az aprónak maradt gyümölcs olcsóbb lehet.Az elmúlt hetek szokatlanul forró idõjárása végleg eloszlatta azokat a reményeket, hogy a tavalyihoz hasonlóan az idén is az agrárium húzza fel a GDP-t. A növénytermesztõk és állattenyésztõk egyaránt bajban vannak, a teljes kár több százmilliárdos nagyságrendû.
|
| |