2024. május 9. Csütörtök, Gergely.
 

Az Aerobiológiai Monitorozási Hálózat mérései szerint a parlagfû pollenjébõl még csak néhány szem fordul elõ a levegõben, de koncentrációja szombaton már elérheti a tüneteket okozó közepes szintet – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (MTI) szombaton az MTI-vel.

Az idén is várhatóan július utolsó hetében, augusztus elején kezdõdik a parlagfûszezon. Az allergiásoknak a tavalyi szezonnál erõsebb pollenterhelésre kell készülniük - hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

A szennyezett földterületek tulajdonosai, használói 15 ezertõl 5 millió forintig terjedõ Nébih-bírságra is számíthatnak. Az illetékes földhivatal ellenõriz, de eljárást csak akkor indít, ha a gyomnövény már bimbós vagy annál fejlettebb állapotban van.

Július elsejétõl bírságot szab ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a parlagfûvel szennyezett földterületek tulajdonosaira, használóira – jelentette be Szalkai Gábor, a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) fõosztályvezetõ-helyettese pénteken Budapesten.

Kedvezett az idõjárás az idén a parlagfû gyors fejlõdésének, a gyomnövény korai megjelenése miatt a virágzásra és a pollenszóródásra is korábban lehet számítani, ezért mielõbb meg kell kezdeni a gyommentesítést – hívja fel a figyelmet a Földmûvelésügyi Minisztérium.

Az allergén növény elleni védekezés számos lehetõsége áll a gazdák rendelkezésére a vetés után, kelés elõtt és kelést követõ idõszakban is - hangsúlyozza a Vidékfejlesztési Minisztérium, amely egyben arra hívja fel a figyelmüket, hogy a hatékony védekezéshez kérjék a szakemberek tanácsát.

Magyarországon minden ötödik ember allergiás a parlagfûre, és minden nyolcadik asztmás. Az egészséggel összefüggõ kár nagyságát a szakértõk 7 milliárd forintra becsülik. Az allergia 24 órás mûszak a tünetek fogságában – vajon hogyan lehet teljesen legyõzni?

A parlagfû elleni védekezés számos lehetõsége áll a gazdák rendelkezésére a vetés után, kelés elõtt és kelést követõ idõszakban is – hangsúlyozza a Vidékfejlesztési Minisztérium az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében, egyben arra hívja fel a figyelmüket, hogy a hatékony védekezéshez kérjék a szakemberek tanácsát.

Bár elsõ látásra reménytelennek tûnt, ám az elmúlt évek adatai alapján eredményes a parlagfû elleni védekezés Magyarországon - jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter csütörtökön Túrkevén, egy parlagfû-mentesítési szakmai napon.

Még mindig okozhat tüneteket a parlagfû – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton Facebook-oldalán.

Illusztráció-HBN Archív
Debrecen – Május 6-án, azaz a jövõ hétfõn kezdik meg Debrecen közterületein a fûkaszálást. Csaknem harminc közmunkás dolgozhat majd a gyepek rendbetételén.

Pollenhelyzet – A parlagfû miatt már szinte az egész országban riasztás van érvényben
Budapest, 2012. augusztus 24., péntek (MTI) – A parlagfû magas pollenkoncentrációja miatt pénteken már szinte az egész országban riasztás van érvényben.

Pollenhelyzet – VM: már több mint 700 hektáron találtak parlagfüves területeket
Budapest, 2012. augusztus 14., kedd (MTI) – Az eddigi ellenõrzéseken az ország különbözõ pontjain 410 helyen, összesen 724 hektáron találtak parlagfüves területeket a földhivatalok munkatársai – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden az MTI-vel.


Kaszáljunk, mert vasárnaptól már elvileg „kaszálhat” a hatóság is.

Júliustól akár 5 milliós büntetést is kiszabhatnak azokra a földtulajdonosokra és használókra, akik július 1-ig nem irtják a parlagfüvet!

Parlagfû irtásban Csökmõ község tettrekészsége példaértékû. Idén nyáron nyolcadik alkalommal hirdette meg az önkormányzat képviselõtestülete az allergiát okozó növény pusztítására irányuló felhívást.

Parlagfû-gyûjtésben Csökmõ évek óta élen jár a megyében. Kevés település van, ahol olyan példamutatóan irtják az allergén növényt, mint a dél-bihari kis településen. Az idén is megmozdultak az emberek a nemes ügy érdekében. Több, mint egymillió-háromszázezer tõ parlagfût pusztítottak el.

« Előző « 2. oldal »