2018. április 19. Csütörtök, Emma.
 

Még 1000-1500 ember számára van hely azokon az angol és német nyelvtanfolyamokon, amelyeket az állam fizet a nyelvvizsga hiányában diplomát nem kapó, egyetemen, főiskolán államvizsgát tett embereknek.

Gyanúsan sok lett az utóbbi időben a sikeres nyelvvizsga, ezért augusztustól megszigorítják az ellenőrzéseket – írja a Magyar Nemzet. A diplomamentő program a felelős.

Egy évvel meghosszabbítják a diplomamentő programot, január 12-től ismét lehet jelentkezni a képzésekre, amelyek februárban indulnak - mondta Pákozdi Szabolcs, a programot megvalósító Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) ügyvezető igazgatója csütörtökön az MTI-nek.

Folytatódott a csökkenő tendencia, tavaly 128 ezer alkalommal – mintegy tíz százalékkal kevesebbszer, mint az előző évben – próbáltak meg akkreditált nyelvvizsgát szerezni hazánkban – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Magyarország, 2013 című kiadványában. A legtöbb vizsgát angolból tették le, amelyet a német és az eszperantó követett, a vizsgák 62 százaléka volt sikeres.

Bevezetik, hogy államilag elismert nyelvvizsgát ne csak B1, B2 és C1 szinten lehessen tenni, hanem A2, úgynevezett belépő szinten is. Erről és a jövőben a szóbeliken készülő hangfelvételekről is szó volt a Napközben keddi adásában.

Borzasztó hiba kisdiákokkal idegen nyelvi szódolgozat íratni, a harmadik, negyedik osztály előtt az életkor sajátosságait, a terhelhetőséget szem előtt tartó módszerek szükségesek.

A szóbeli nyelvvizsgákon a jövőben hangfelvétel készül majd, hogy ezzel is csökkenjen a csalások lehetősége - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Egy újabb szinten, az úgynevezett belépőfokon is lehet majd államilag elismert nyelvvizsgát tenni a nyelvvizsgáztatásról szóló kormányrendelet módosítása értelmében, amely kedden jelent meg a Magyar Közlönyben.

Tízezer egykori hallgatón segíthet a kormányzat diplomamentő program, amelynek a külső megítélése azonban - a Kossuth Rádiónak nyilatkozó nyelvoktatási szakember szerint - nem egyértelműen pozitív.

Múlt héten jelentették be, hogy a kormány Diplomamentő programot indít, amely mintegy 10 ezer olyan fiatalnak segíthet, akiknek csak a nyelvvizsga hiányzik diplomához.

Életkortól függetlenül lehet jelentkezni az ingyenes nyelvtanfolyamokra, amelyek a diplomához szükséges nyelvvizsgára készítenek fel. Előnyben részesülnek az elbíráláskor azok, akik regisztrált álláskeresők.

Porosodó diplomák2010-06-08 10:17:14

Fújhat a szél jobbról, fújhat balról, véleményen szerint egyik pártnak sem érdeke, hogy eltörölje a nyelvvizsgát, hiszen ezzel magántanárok, nyelviskolák sokaságai mennének csődbe, s azt már bizonyára a piacgazdaság diktatúrájában megtapasztaltuk, hogy a pénz mindennél többet ér, sajnos még a tudásnál is…

« 1. oldal » 
Címkék 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!