2024. április 29. Hétfő, Péter.
 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Pénteken még lehet egy-egy zápor, de jellemzõen napsütéses, meleg idõ várható a pünkösdi hosszú hétvégén. Akár 32 Celsius-fokig is emelkedhet a hõmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésébõl.

A tavaszi középhõmérséklet több mint másfél fokkal meghaladta az átlagos értéket, ezzel az Országos Meteorológiai Szolgálat 1901-tõl rögzített adatbázisában a tíz legmelegebb tavasz közé került az idei – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértõje az MTI-vel. A csapadékos május ellenére volt, ahol a tavaszi csapadék a szokásosnak a felét sem érte el. A nyár elsõ hónapjában némileg melegebb és szárazabb idõre lehet számítani, mint egy átlagos júniusban.

Az elmúlt hónapban jóval több csapadék hullott, mint egy átlagos májusban. A sokévi átlaghoz képest több mint fél Celsius-fokkal hûvösebb és némileg szelesebb is volt az idei május – közölte Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértõje hétfõn az MTI megkeresésére.

Hõségnapok és kiterjedtebb fagyok egyaránt elõfordultak a térségben májusban. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjából.

A héten melegszik a levegõ2014-06-02 12:23:24

A héten is több helyen eshet az esõ, de a nyár elsõ napjaiban fokozatosan melegszik a levegõ, a hétvégén ismét 30 Celsius-fok körül alakulnak a maximumok – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos középtávú elõrejelzésébõl.

Megélénkül, néhol megerõsödik a szél és többfelé várható esõ pénteken és szombaton, a tavasz utolsó napjain. Vasárnap már csak elszórtan lehet esõ, de nagy nyári meleg még nem várható, néhol 20 Celsius-fokig sem melegszik a levegõ – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésében.

Folyik az elmúlt napok viharos idõjárása miatt keletkezett károk felmérése az õszi vetésû gabonákban – mondta a Gabonatermesztõk Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hétfõn az MTI-nek.

Tíz megyére és a fõvárosra keddre is figyelmeztetést adott ki a várható felhõszakadás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Borsod, Heves és Nógrád megyében másodfokúra emelte a felhõszakadás miatt keddre kiadott figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat, hét megyében és Budapesten továbbra is elsõfokú figyelmeztetés van érvényben. Négy déli megyére a heves zivatar miatt adtak ki elsõfokú figyelmeztetést.

Május utolsó hetében többször várható zápor, zivatar, megerõsödik, viharossá fokozódik a szél, enyhül a meleg. A hét második felében, a tavasz utolsó napjaiban helyenként csak 16-23 Celsius-fokig emelkedik a hõmérséklet – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú elõrejelzésében.

Három megyére másodfokú, az ország többi területére elsõfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat hétfõre a várható felhõszakadások miatt.

Három északkeleti megye kivételével az egész országra figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra a várható felhõszakadások miatt.

A hétvégén a sok napsütés mellett már többfelé kialakulhat egy-egy zápor, zivatar. A hétvégén jellemzõen mérsékelt marad a légmozgás, de a zivatarok környezetében lehetnek viharos széllökések. Ezzel együtt marad a meleg idõ, néhol 32 Celsius-fokig is emelkedhet a hõmérséklet – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálatnak csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésében.

A gyümölcsritkítás éve2014-05-24 17:56:13

Idén a legtöbb gyümölcsfajnál rekordtermés ígérkezik, ezért a jobb minõség érdekében több gyümölcsfajnál szükség van a ritkításra.

Az idõjárás elõrejelzés szerint hétvégén Hajdú-Bihar megyében is beköszönt a nyári meleg és a hõmérséklet elérheti akár a 30 Celsius fokot is.

A héten nem várható viharos szél, sem sok esõ, csak helyenként lehet egy-egy zápor, zivatar. Ezzel együtt fokozatosan melegszik az idõ: a hétvégén néhol már 31 Celsius-fok is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos középtávú elõrejelzésébõl.

Szombaton és vasárnap még kialakulhat zápor, zivatar, de nagy területen jelentõs csapadékra már nem kell számítani. A fokozatosan gyengülõ ciklon vasárnapra elhagyja térségünket – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken az MTI-vel.

Tizenhárom megyére és Budapestre szombatra is figyelmeztetést adott ki a várható felhõszakadás miatt a meteorológiai szolgálat pénteken.

Elsõsorban a Dunántúlon voltak gondok, a legtöbb riasztás Somogy megyébõl jött. Az OKF továbbra is tömeges bejelentésekre készül.

Még csütörtök éjjel is lehet helyenként 100 kilométer/órás széllökés, de péntekre egyre többfelé veszít erejébõl a szél. Pénteken helyenként még tartósan esik majd az esõ, de a hétvége további részében már inkább zápor, zivatar valószínû. Lassan javul az idõ, vasárnap már több-kevesebb napsütés is lehet, és 22 Celsius-fokig is melegedhet a levegõ – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök délután az MTI-vel.

A viharos szél miatt péntekre öt megyére adtak ki elsõfokú figyelmeztetést. Több helyen várható viszont jelentõs mennyiségû csapadék, emiatt négy megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Egyre közelebb kerül Magyarországhoz a kedden kialakult mediterrán ciklon, amelybõl péntek estig sok helyen a havi átlagos csapadékmennyiségnek megfelelõ esõ hullik, és az ország jelentõs részén viharos széllökések várhatók – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán az MTI-vel.

Több dunántúli megyében már másodfokú riasztást adtak ki a viharos erõsségû szél miatt.

Tizenkét megyére és a fõvárosra adott ki figyelmeztetést a várható viharos szél vagy a sok esõ miatt a meteorológiai szolgálat.

« Előző 1 ... 10 11 « 12. oldal » 13 14 15 16 17 18  ... 20 Következő »