2024. május 10. Péntek, Ármin, Pálma.
 

Felsõoktatási pótfelvételire azok jelentkezhetnek, akiket egyetlen általuk megjelölt képzésre sem vettek fel, vagy idén egyáltalán nem is felvételiztek.

Kísérletek, lézershow és csillagparty is várja az érdeklõdõket a Kutatók éjszakáján, amelyet szeptember 26-án rendeznek országszerte az oktatási intézményekben és kutatóintézetekben.

A Diplomamentõ program képzõknek szóló ajánlati köre lezárult, az elsõ nyelvi képzések várhatóan augusztus végén indulhatnak el a keret-megállapodások megkötését követõen – közölte az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit (OFA) Kft. ügyvezetõje az MTI érdeklõdésére hétfõn.

A Magyar Felsõoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) megfontolt, a minõséget garantáló felsõoktatási törvény elfogadását szorgalmazza, a minõsítõ szervezet szerint a legutóbbi módosítás olyan paragrafusokat emelt a jogszabályba, melyek az egyetemi tanárok presztízsét megkérdõjelezik.

Az Állami Számvevõszék 2009-12 közötti idõszakot és elsõ lépcsõben nyolc felsõoktatási intézményt érintõ vizsgálata szabálytalanságokat tárt fel a gazdálkodási jogkörök gyakorlásában az intézmények többségénél.

Augusztus 12-ig még lehet jelentkezni pótfelvételire, de az OKJ-s, vagy a két éves Felsõoktatási Szakképzések sokaknak jó alternatívát jelenthetnek.

Ma írják ki a kancellári pályázatokat, a beadási határidõ augusztus 12., és optimális esetben bizonyos intézményekben szeptember 1-tõl már tudnak kancellárt kinevezni – mondta Palkovics László felsõoktatásért felelõs államtitkár.

A felsõoktatásba jelentkezõ több mint 106 ezer diák közül mintegy 74 ezren nyertek felvételt – közölte Palkovics László, az Emberi Erõforrások Minisztériumának felsõoktatásért felelõs államtitkára pénteken budapesti sajtótájékoztatón.

Nyilvánosságra hozták az idei felsõoktatási felvételi ponthatárokat csütörtök este. Tizenhat népszerû szakon elõre lehetett tudni a számokat, mert ezeket központilag elõre meghatározták.

Várhatóan csütörtök este 20 órától hozzák nyilvánosságra a szeptemberben induló felsõoktatási képzések ponthatárait, amelyek a hivatalos kihirdetést követõen leghamarabb a www.felvi.hu oldalon lesznek elérhetõek.

A Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordulna az egyetemi kancellári rendszer megszüntetése érdekében, beadványához más frakciók támogatását kéri.

Jövõ csütörtökön hozzák nyilvánosságra az idei felsõoktatási felvételi ponthatárokat. A fõvárosban ismét megrendezik a Pont Ott Partit, amelynek ezúttal a Semmelweis Egyetem lesz a házigazdája.

Legkésõbb csütörtökig van lehetõségük a szeptemberben induló felsõoktatási képzésekre jelentkezõknek, hogy benyújtsák a még hiányzó dokumentumaikat, illetve egyetlen alkalommal módosítsák a korábban megjelölt szakok sorrendjét – közölte az Oktatási Hivatal és az Educatio kft. az MTI-vel. Felhívták a figyelmet arra is: mindez azok számára is elvégezhetõ az E-felvételi rendszerében, akik hagyományos jelentkezési lapon nyújtották be jelentkezésüket.

Az Iskolaszövetkezetek Országos Szövetsége (ISZOSZ) és a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) arra kéri a kormányt, hogy bontsa le a szerintük indokolatlan és igazságtalan megkülönböztetést az aktív és passzív hallgatók között az iskolaszövetkezeti munkavégzésben való részvételi lehetõségek tekintetében.

Benyújtotta az Országgyûlésnek az oktatási törvények módosítását az emberi erõforrások minisztere: a javaslat a felsõoktatás területén tartalmazza a duális képzés megszervezését, a kancellári rendszer bevezetését, a Testnevelési Egyetem önállóvá válását.

A felsõoktatási képzés sajátosságaira igyekszik felkészíteni a középiskolásokat a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnõttképzési Kara, illetve a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium második közös tehetséggondozó projektje, melyet hétfõn mutattak be az iskolában.

Elérhetõk az ügyintézési funkciók a felsõoktatási e-felvételiben, amelyet minden jelentkezõ használhat adatbetekintésre, dokumentumpótlásra, adat- és sorrendmódosításra – azok is, akik hagyományos jelentkezési lapon nyújtották be jelentkezésüket – közölte az Oktatási Hivatal és az Educatio Kft. kedden az MTI-vel. A módosítások határideje idén július 10-e.

Gazdaságtudományi tanulmányok, mûszaki, pedagógus, vagy orvosi pálya. Ezek a legnépszerûbb szakok, amiket a felvételizõk megjelöltek.

Csütörtöktõl lehet regisztrálni a kormány által indított Diplomamentõ programra, és várhatóan április végén el is indulnak az angol, a német és a francia nyelvtanfolyamok.

Még öt napig, azaz szombat éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsõoktatási képzésekre. A felvételizõknek addig kell véglegesíteniük a jelentkezésüket az e-felvételi rendszerében, a hitelesítésre azonban február 23-ig lesz módjuk - közölte az Oktatási Hivatal és az Educatio kft. hétfõn az MTI-vel.

Tízezer egykori hallgatón segíthet a kormányzat diplomamentõ program, amelynek a külsõ megítélése azonban - a Kossuth Rádiónak nyilatkozó nyelvoktatási szakember szerint - nem egyértelmûen pozitív.

Múlt héten jelentették be, hogy a kormány Diplomamentõ programot indít, amely mintegy 10 ezer olyan fiatalnak segíthet, akiknek csak a nyelvvizsga hiányzik diplomához.

Várhatóan csütörtökön hirdetik ki a februárban induló felsõoktatási képzések felvételi ponthatárait, amelyek elsõként a www.felvi.hu oldalon lesznek elérhetõk – közölte az Oktatási Hivatal és az Educatio kft. kedden az MTI-vel.

A felsõoktatási felvételi jelentkezési határidõ lejárta elõtt egy hónappal néhány jó tanács hangzott el a fõiskolára, egyetemre készülõk számára a Napközben hétfõi adásában.

A felvételizõk legfeljebb öt helyet jelölhetnek meg, az elsõ hármat 9 ezer forintért, további két helyet egyenként 2 ezer forint kiegészítõ díjért.

« Előző « 3. oldal »  Következő »