2024. április 26. Péntek, Ervin.
 

Eddig mintegy félmillió külhoni magyar vette fel a magyar állampolgárságot, csaknem 180 ezren pedig már regisztráltak is.

Nemzetközi megfigyelõk kísérhetik figyelemmel az áprilisi országgyûlési választás menetét, ehhez nyilvántartásba kell vetetniük magukat a Nemzeti Választási Irodánál.

A legfrissebb adatok szerint már több mint 151 ezer határon túli magyar állampolgár regisztrált jogerõsen az áprilisi magyarországi országgyûlési választásokra – közölte a Csongrád megyei kormánymegbízott szerdán sajtótájékoztatón, Szegeden.

Akár négy A/4-es papír is kellhet majd egy szavazólaphoz az áprilisi országgyûlési választáson. Minden eddiginél több, akár 31 országos pártlista, és 13 nemzetiségi lista is lehet majd.

Lakcímigazolványt a külképviseleti szavazás során nem kell bemutatni, az a voksolásnak nem feltétele - közölte a Nemzeti Választási Iroda az MTI érdeklõdésére kedden.

Az Alapjogokért Központ elemzése szerint az Európai Együttmûködési és Biztonsági Szervezet (EBESZ) nem tartja "problematikusnak" az új választási rendszert, mert csupán korlátozott választási megfigyelõi misszió kiküldését javasolja Magyarországra.

A nemzeti választási rendszer mûködõképes, és ennek megfelelõen látja el a választási folyamatból származó újabb és újabb feladatait közölte a Nemzeti Választási Iroda.

A Fidesz már hétfõn összegyûjtötte mind a 106 körzetben a jelöltállításhoz szükséges aláírások többszörösét. A párt minden idõk legsikeresebb ajánlás-gyûjtésének értékeli a mostanit. A baloldali pártszövetség kedden közölte, hogy az összes egyéni választókerületben sikerül jelöltet állítaniuk, és azt, hogy a szükségesnél jóval több aláírás gyûlt össze.

Nyilvántartásba vették az elsõ jelölteket az áprilisi országgyûlési választásra; a Nemzeti Választási Iroda honlapján olvasható adatok szerint országos szinten kedd estig négy jelöltet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok.

A hét elsõ felében minden magyarországi lakcímmel rendelkezõ választópolgár megkapja választási értesítõjét - közölte a Nemzeti Választási Iroda. Az NVI közzétette a buszos szállításról és a névváltozásról szóló iránymutatását is.

Hivatalosan megkezdõdött szombaton az országgyûlési képviselõ-választási kampány. Az új választási eljárásról szóló törvény szerint a kampány a választást megelõzõ 50. napon kezdõdik, és a szavazás napján a voksolás befejezéséig tart.

Már nyomtatják a választási irodák az ajánlóíveket, amelyeken a választók jelölteket ajánlhatnak az áprilisi országgyûlési választásra. Az áprilisi országgyûlési választás egyik újdonsága, hogy már nem ajánlószelvényeket kell gyûjteniük a választáson jelöltként indulni szándékozóknak, hanem ajánlóíveken kell az induláshoz szükséges 500 érvényes támogató aláírást megszerezniük.

A pontatlanul kitöltött regisztrációs kérelmeket is elfogadja a Nemzeti Választási Iroda a magyarországi lakcímmel nem rendelkezõ magyar állampolgároktól. Az Országgyûlés tavaly december 2-án fogadta el a választási eljárásról szóló törvény (Ve.) módosítását, ez lehetõvé teszi, hogy az érintettek regisztrációs kérelmét akkor is elfogadja az NVI, ha annak adatai nem mindenben egyeznek meg a nyilvántartásban rögzítettekével.

Tizenkét újabb jelölõ szervezetet - nyolc pártot és négy nemzetiségi önkormányzatot - vett nyilvántartásba az április 6-ai országgyûlési képviselõ-választásra a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtökön, így a jelenlegi állás szerint 72 szervezet indulhat a választáson.

Szombaton kezdõdik a hivatalos választási kampány, hétfõtõl pedig a választópolgárok már ajánlásokat is tehetnek a képviselõjelöltekre, azaz arra, hogy kik szerepeljenek a szavazólapokon.

Az áprilisi országgyûlési választáson induló jelöltek választókerületenként 101 ezer 500 forintért juthatnak hozzá a szavazóköri névjegyzékben szereplõ választópolgárok nevéhez és lakcíméhez.

Három újabb pártot vett nyilvántartásba az április 6-ai országgyûlési képviselõ-választásra a Nemzeti Választási Bizottság vasárnap délutáni ülésén, így ezekkel - valamint az örmény és a német országos nemzetiségi önkormányzattal együtt - már 60 jelölõ szervezet indulhat a választáson.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács irodáiban a honosítási tanácsadás mellett a hangsúly egyre inkább áttevõdik a szavazópolgárok regisztrációjának segítésére. A legfrissebb összesítések szerint az erdélyi honosítási irodákon keresztül eddig mintegy 40 ezren jelentkeztek a magyarországi választásokra, ebbõl több mint 25 ezren Székelyföldrõl.

A májusi európai parlamenti (EP) választáson 107 ezer külföldi szavazhat Magyarországon, az érintetteket a Nemzeti Választási Iroda (NVI) már tájékoztatta arról, hogy május 9-éig kérhetik magyarországi névjegyzékbe vételüket.

Ma jár le a hirdetési szolgáltatások bejelentésének határideje, az a sajtóorgánum, amely nem küldi el árjegyzékét az Állami Számvevõszékhez, nem közölhet politikai hirdetést a február 15-én kezdõdõ választási kampányban.

A magyarországi parlamenti pártok el szeretnék juttatni választási üzeneteiket az erdélyi választópolgárokhoz is - derült ki a Transindex kolozsvári portál által pénteken közölt összeállításból.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) csütörtökön közzétett adatai szerint eddig 1327-en jelezték, hogy nemzetiségi listára szavaznának az április 6-ai országgyûlési képviselõ-választáson, közülük a legtöbben németnek vallották magukat.

Az Állami Számvevõszék (ÁSZ) felkészült a választási kampány ellenõrzésére: a szervezet már fogadja a kiadók hirdetési árjegyzékeit, a hatályos törvényi elõírások értelmében pedig maradéktalanul ellenõrizni fogja a kampánypénzek elszámolását - közölte az intézmény hétfõn az MTI-vel.

Nem okozott meglepetést, hogy a köztársasági elnök április 6-ára írta ki az országgyûlési választást, sok fideszes politikus korábbi "elszólása" már jelezte, hogy a döntés jóval hamarabb megszületett - reagált az államfõ bejelentésére Mesterházy Attila, az MSZP elnöke.

Így szavazunk áprilisban2014-01-20 18:07:51

Kisebb parlament, egyfordulós választás, kopogtató cédula helyett ajánlóívek – számos újdonsággal találkozhatnak a tavaszi országgyûlési választáson a szavazók. Áder János köztársasági elnök április 6-ra írta ki a voksolás idõpontját.

« Előző « 5. oldal »  Következő »