2024. április 26. Péntek, Ervin.
 

D MTI20200413010Szijjártó Péter felszólalásával kezdődött a parlament keddi plenáris ülése. A külgazdasági és külügyminiszter „a világjárvány elleni küzdelem egy fontos aspektusáról tájékoztatta az Országgyűlést”.

Egy minisztériumi utasítás szerint április 15-ig fel kell szabadítani a kórházak közfinanszírozott ágykapacitásának minimum 60 százalékát. Az elmúlt napokban már több kórházból is érkeztek olyan hírek, hogy elkezdték hazaküldeni a betegeket.

Nagymértékben csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma 2020-ban az előző évihez képest – olvasható a keddi Népszavában. A lap a jelentkezési adatokat ismertetve azt írja, az idén 91,4 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba, mintegy 20 ezerrel kevesebben, mint tavaly.

A múlt héten kapták meg a kórházak vezetői az Emberi Erőforrások Minisztériumának levelét, ami a kórházak kiürítéséről, ágykapacitások felszabadításáról szóló miniszteri utasítást tartalmazza, derül ki az RTL anyagából. A levélben Kásler Miklós arra utasít minden vezetőt, hogy április 15-ig tegyék szabaddá az alájuk tartozó kórházak közfinanszírozott ágykapacitásának minimum 60%-át.

6 százalékos béremelést kapnak 2020-ban a művészeti szervezeteknél, közművelődési intézményeknél és a közgyűjteményeknél dolgozók, párhuzamosan „a közalkalmazottak jogviszonyváltásával” – hangsúlyozza közleményében az Emmi.

Halálra gázoltak és cserbenhagytak egy férfit vasárnap éjjel Borsodban Újcsanálosnál, az ittas sofőrt és három utasát elfogták – írja a police.hu alapján az MTI. A Készenléti Rendőrség járőrei telefonos bejelentésre mentek a helyszínre, ahol „az árok szélén két, láthatóan ittas férfit találtak egy betört szélvédőjű autó mellett”.

A kora reggeli órákban hat újabb repülőgép landolt Budapesten, 5 millió 300 ezer maszkot, 6 millió kesztyűt és 86 ezer izolációs köpenyt hoztak Pekingből és Sanghajból – közölte a külgazdasági és külügyminiszter hétfő reggel a Facebook-oldalán.

Bruttó 7,3 milliárddal drágább lesz a Budapest–Hatvan vonalszakasz korszerűsítése, derült ki a Magyar Közlönyből. Így most bruttó 173 milliárdnál tart a projekt, amibe több mint 93 milliárdot ad az EU. A mostani pluszpénzt teljesen állami forrásból tesszük még hozzá.

Március-április az allergiások rémálma. Száll a pollen, az erre érzékenyek köhögnek, tüsszögnek, bedagad a szemük és nehezen lélegeznek. Ez különösen ijesztőnek tűnhet párhuzamosan a koronavírus-járvánnyal, főleg, mert a COVID-19 egy-két tünete hasonló lehet a megszokott allergiás reakciókhoz. Dr. Moric Krisztina, a Budai Allergiaközpont allergológusa kérdésünkre kiemelte, hogy

A szarvasagancs kétségtelenül az egyik legkülönösebb csontképződmény az állatvilágban, egyebek mellett azért is, mert az emlősök között egyetlen állatnak sincsen egyetlen olyan csontja sem, ami ilyen tempóban lenne képes növekedni. Az agancs a párosodási időszakot megelőző hónapban akár fél métert is nőhet, ami a nőstények mellett a vadászoknak is eléggé bejön. A látványnál ugyanakkor még érdekesebb, hogy ennek hátterében érdekes módon részben a rákos daganatok kialakulásáért, illetve ennek kordában tartásáért felelős gének állnak.

Összeesküvés-elméletek mindig is léteztek, legfeljebb a Facebook előtti időkben ezek nem jutottak el olyan széles körhöz, mint manapság. Az sem teljesen új, hogy utóbbi években egyre több ország vezetője emeli be a retorikájába a konteós gondolkodást, de itt azért volt némi sebességváltás: Donald Trumpról Bolsonarón át Orbán Viktorig mintha mindenki a rejtélyes háttérhatalom ármánykodásaival hadakozna, legalábbis a szavak és szlogenek szintjén.

063 1158049921Az elmúlt hetekben nagy ígéreteket tettek az amerikai autógyártók arról, hogy rengeteg lélegeztetőgépet fognak legyártani az eszközhiányos kórházaknak, hiszen most erre van a legnagyobb szükségük, hogy életben tudják tartani a súlyos koronavírusos betegek ezreit. Donald Trump elnök határozottan felszólította a cégeket, hogy cselekedjenek, álljanak át veszélyhelyzet alatti működésre, ami nem érhette őket meglepetésként, az Egyesült Államoknak külön törvénye van arra, hogy mire kötelezhető az ipar ilyen katasztrófahelyzetekben.

A norvégul Svalbardnak nevezett szigetcsoport Norvégiától északra található a Jeges-tengerben, körülbelül a 75 fokos északi szélességen - tehát legalább olyan közel az Északi- sarkhoz, mint Norvégiához. A terület évszázadokon keresztül bálnavadászok, bányászok, halászok és rengeteg gyanús szerencsevadász közkedvelt gyűjtőhelye volt, amit az tett lehetővé, hogy egészen a múlt század húszas éveiig egyetlen ország sem gyakorolt felette elismert fennhatóságot.

A koronavírus-világjárvány kordában tartására a fegyelmezett tesztelés és a közösségi érintkezés szigorú korlátozása tűnik jelenleg a legjobb receptnek, remélhetőleg sikerül így kezelhető üteműre lassítani, és szép lassan elfojtani a vírus terjedését. Hosszú távú megnyugvást azonban csak a védőoltás, illetve az annak segítségével kialakított nyájimmunitás nyújthat – ezzel csak az a gond, hogy az új koronavírus ellen még nem létezik védőoltás.

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) 2015-ben összeállított egy listát, amin a potenciálisan világjárványt okozó betegségeket, kórokozókat tartja számon. Az “R&D Blueprint” (azaz kutatási és fejlesztési terv) nevű listát rendszeres időközönként felülvizsgálják, és a nemzetközi epidemiológiai adatok alapján frissítik.

Összesített, anonimizált adatok alapján földrajzilag és helytípusok szerint jeleníti meg a jellemző tartózkodási helyeket Magyarországra vonatkozóan is a Google, amelyből jól látszik, hogy a parkok népszerűsége növekedett, míg értelemszerűen visszaesett az olyan helyek forgalma, mint az éttermek, vagy a szórakozóhelyek. A jelentéssel a Google a vírus terjedésének megelőzését segítené, és remélik, hogy a közegészségügyi tisztviselők egyéb forrásai mellett ez a jelentés is támogatni tudja a világjárvány kezelését célzó döntéseket.

A tavasz érkezése egyet jelent az allergiaszezon kezdetével, ezért fontos, hogy meg tudjuk különböztetni az allergiás reakciókat légúti megbetegedések, vírusfertőzések és az új koronavírus-fertőzés tüneteitől - írja közleményében a Semmelweis Egyetem.

A koronavírus „újraaktivizálódhat” azokban, akik már kigyógyultak a betegségből a dél-koreai járványügyi központ (CDC) szerint, írja a Bloomberg. 51 dél-koreai páciens, akiket korábban gyógyultnak nyilvánítottak, ismét pozitív eredményt mutatott, állítja a koreai járványügy. A CDC szerint nem arról van szó, hogy ezek az emberek ismét elkapták a betegséget,

A járvány idejére előírt 1-2 méteres távolságtartás bőven elegendő, ha szélcsendes időben álldogálunk egymás mellett - sportolás közben viszont az aerodinamika és az erős kilégzés felülírja ezt a szabályt - írja a Leuveni és Eindhoveni Egyetemek tanulmánya (pdf).

D  VG20200318002Varrni szerettünk volna maszkokat, de nehézségbe ütköztünk: elfogyott a kalapgumi az országban. Gyakorlatilag sehol nincs, sarki rövidáruboltokat el lehet felejteni, és a webshopoknál sincs. Egy kis képzavarral élve azt is mondhatnánk: a kalapgumi lett az új kézfertőtlenítő

A kormányzati csomag túl későn jött, túl kicsi, és nem jó a szerkezete

Dolgozók az ITK Holding Zrt. leányvállalata az Inter Traction Electrics Kft. debreceni telephelyén 2020. április 9-én.Ezt Papp László helyi polgármester mondta, miután két hét leállás után újraindította a buszgyártást az ITK Zrt. Debrecenben, írja az MTI.

Jelentős virág- és rügykárokat okoztak a hazai gyümölcsösökben a március végi és április eleji hideg és az éjszakai fagyok,

Kristalina GeorgievaA Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője szerint a koronavírus-járvány olyan gazdasági recessziót okoz majd, amire az 1930-as évek elején lefutott nagy gazdasági világválság óta nem volt példa.

Az elmúlt 3 hét folyamán 16,8 millióan váltak munkanélkülivé az Amerikai Egyesült Államokban – írja az AP.

« Előző 1 ... 10 11 12 13 « 14. oldal » 15 16 17 18 19 20  ... 1201 Következő »