2024. április 26. Péntek, Ervin.
 

Pénteken délután együtt emlékeztek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 166. évfordulójáról a település lakói.

A kommunizmus áldozataira emlékeztek a diákok kedden délután.

Köztisztelet övezte azt a két orvost, akik a hétvégén életüket vesztették.

Hajdúnánás városa is megemlékezést tartott a holokauszt emléknapján.

A magyar nyelv napján a település mûvelõdési házában rendezett bensõséges ünnepséggel emlékeztek a 110 éve született Szûcs Sándorra.

Nemes célt szolgált azzal, hogy az utókornak összegyûjtötte és megörökítette Földes írott és képes emlékeit, példát adva a ma nemzedékének arra, hogyan kell õrizni a múltat, munkálkodni a jelenért és a jövõért.

Ünnepi megemlékezést tartottak október 22-én az 1956’-os forradalom 57. évfordulója alkalmából Pocsajban.

Fõhajtással, kegyelettel emlékeztek az októberi hõsökre, akik 57 évvel ezelõtt 1956-ban a magyar nép szabadságáért küzdöttek.

A helyi iskolában ünnepélyes keretek között tisztelegtek a tanulók és az iskola dolgozói az 1848-49-es szabadságharc 12 honvéd tábornokának és egy ezredesének emléke elõtt.

Sinka István versei nyelvezetét, ízét, színét, minden szépségét a bihari föld adta, a bihari tájak és csillagok színezték, az õsi múltba visszatekintõ lelkiség formálta. Rajta kívül kevesen tudták olyan varázzsal megénekelni a pásztorok világát, a táj és az ember sorsát, mint õ.

Az ünnepségsorozat, a megemlékezés március 14-én a Barsi Dénes Iskolában kezdõdött, melyet 11 órakor Molnárné Kolozsvári Irén igazgatónõ nyitotta meg. A 4.a és a 4.b osztályos tanulók adtak nagyon szép és színvonalas mûsort. Külön dicséretet érdemelnek a zenei betétek, élõ zenei elõadások.

Gulyás János emléktorna2013-02-06 11:35:53

A BUSE és a volt játékostársak szervezésében február 3-án került megrendezésre a Gulyás János Labdarúgó Emléktorna,melynek lebonyolításával emléketünk a fiatalon elhunyt társunkra.

Gulyás János emléktorna 2013-02-05 12:58:00

A BUSE és a volt játékostársak szervezésében február 3-án került megrendezésre a Gulyás János Labdarúgó Emléktorna,melynek lebonyolításával emlékeztünk a fiatalon elhunyt társunkra.

Az egykori játszótársra emlékeznek
Berettyóújfalu – Öt évvel ezelõtt, tragikusan fiatalon hunyt el Gulyás János, a BUSE labdarúgója.

A kép a megemlékezésen és koszorúzáson készült
Körösszegapáti – Az elõzõ években, nagyobb körben – békés és Hajdú-Bihar megyék – román nemzetiségiek lakta településeken élõk megjelenésével tartottak ünnepséget és koszorúzást a nagy román költõ Mihai Eminescu születésének évfordulóján (1850. január 15).

 

Az 1956-os forradalom alkalmából ünnepi megemlékezést tartottak Komádiban a Református Templomban és az 56-os Anzix emlékmûnél.

 

 

November elsején nagyon sokan kilátogattak a temetõbe, felkeresni hozzátartozóik sírját, virágot, koszorút és gyertyákat elhelyezni a sírokon. Ezen a napon délután 3 órától a Közösségi Ház és Városi Könyvtár szervezésében gyertyagyújtással egybekötött megemlékezést tartottak. A megemlékezésen az Önkormányzat és a Civil szervezetek képviselõin kívül sokan részt vettek a lakosság közül is.

 

Szabadságunk a tét újra!2012-10-24 11:45:09

A nemzeti ünnepünkrõl való megemlékezés a berettyóújfalui református templomban ünnepi istentisztelettel kezdõdött, ahol a hívek és a történelmi egyházak képviselõi elõtt igét hirdetett Veres-Kovács Attila, a Nagyvárad-Olaszi református egyházközség lelkipásztora.

 

Évtizedek óta október 17-én emlékezik Berettyóújfalu a második világháborús áldozatokra, valamint Oláh Zsigmond református lelkészre, akit a vörös hadsereg tagja barbár módon, harmincéves korában gyilkoltak meg ezen a napon, 1944 õszén.

A huszonharmadiai dátum többször elõfordul Berettyóújfalu történetében. Május 23. a város napja, augusztus 23. Simonyi óbester, míg szeptember 23. Kádár vitéz halálának a napja. Utóbbiak kapcsán emlékezett a város szeptember 21-én, koszorúzással egybekötött ünnepségeken.

Megemlékezés2012-09-13 10:17:55

 

A 2001. szeptember 11-ei terrortámadások áldozataira, köztük 343 tûzoltó bajtársaikra emlékezett a Komádi Önkéntes Tûzoltóság szolgálatban lévõ csoportja.

 


2010 óta a gyászos trianoni évfordulót a Nemzeti Összetartozás Napjaként tartjuk számon. A tavalyi évfordulón avattuk fel a volt megyeháza dísztermében található Fráter László arcképes dombormûvét, azóta a városi megemlékezések ott zajlanak.


Idén rendhagyó módon, nem a Népligetben álló kopjafánál, hanem a József Attila Általános Iskola aulájában emlékeztünk meg a kommunizmus áldozatairól.


Október 30-án délután 3 órától ünnepi úrvacsorás istentiszteletre került sor, ahol reformátor õseinkért, s az egyház Istenünk általuk véghezvitt megújításáért adtak hálát.

Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 55. évfordulójának elsõ megemlékezése a Barsi Dénes Általános Iskolában volt október 21-én, ahol színvonalas mûsort adtak a 8/b. osztályos tanulók és a Debreczeni Mária által vezetett énekkar.

« Előző « 2. oldal »  Következő »