2024. április 27. Szombat, Zita.
 

Az elmúlt évtizedekben folyamatos átalakuláson esett át a bolti vásárlás folyamata: új, korábban nehezen elképzelhetõ eszközökkel találkozhatunk szinte minden üzletben - elég, ha csak a vonalkódokra, érintõképernyõkre, önkiszolgáló kasszákra gondolunk.

Az utóbbi idõben az élelmiszer-fertõzések között egyre gyakoribb, hogy zöldség vagy gyümölcs terjeszti a fertõzést, mondta a NÉBIH osztályvezetõje.

A magyar lakosság 86 százaléka rendelkezik internet hozzáféréssel, ám mindössze 28 százalékuk vásárol rendszeresen termékeket a világhálón keresztül – derül ki az eMAG online kereskedõ felmérésébõl.

Az elõzõ évekhez hasonlóan, július elsõ felében indult a nyári leárazási hullám elsõ szakasza, a kiárusítás idõszaka azonban egészen augusztus végéig tart - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség fõtitkára az MTI-nek.

Bár június 13-án új fogyasztóvédelmi szabályozás lépett életbe Magyarországon, egyelõre kevés kereskedõ vagy gyártó tudja, milyen kötelességei vannak a vásárlókkal szemben.

Két hete új fogyasztóvédelmi szabályozás lépett életbe Magyarországon (is). A vásárlók nagy változással találkozhattak, például több idõt kaptak arra, hogy netes rendelés esetén elálljanak a vásárlástól. Az is fontos az online vásárlóknak, hogy eltûntek a rejtett költségek, a teljes árnak szerepelnie kell egy internetes rendelésnél. Ennek kapcsán nem árt tisztázni, mit is jelent az online vásárlás, mire terjednek ki ezek a jogok.

Múlt hét péntektõl új fogyasztóvédelmi szabályozás lépett életbe az Európai Unióban, így Magyarországon is. A vásárlókat ezentúl sokkal több fogyasztói jog illeti meg.

Június 13-tól, péntektõl 14 napos elállási joga van online vásárláskor. Vannak új, vannak módosult szabályok az online kereskedelem, illetve az üzleten kívüli árusítás (pl. termékbemutatók, utazással egybekötött termékbemutatók) területén.

Május 31-én már nem nyithatnak ki a nemzeti dohányboltok a benzinkutakon és azokban a bevásárlóközpontokban, amelyekben 2500 négyzetméternél nagyobb alapterületû üzlethelyiség mûködik egy kormányrendelet módosítása értelmében.

Mivel 2016-ra az érintésmentes fizetést biztosító elfogadó helyek aránya várhatóan eléri a 80 százalékot, néhány év múlva tömegesen el fog terjedni az új készpénz-helyettesítõ eszköz - hangzott el a Napközben csütörtöki adásában.

Tartósítószer-mentes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz, csökkentett zsírtartalmú, vitaminban gazdag - számos olyan hívószó van a csomagolásokon, ami vásárlásra ösztönöz bennünket.

Egy éve jelölik háromféle címkével a Magyar termék rendeletben szabályozott élelmiszereket. Ezeket a termékeket a hazai fogyasztók általában elõnyben részesítik vásárlásaik során a külföldi élelmiszerekkel szemben. Egy vizsgálat kimutatta, hogy vannak olyan termelõk is, akik elõszeretettel trükköznek ezekkel - az egyébként önkéntesen használható- jelzésekkel.

Egyre többen keresik belföldön a magyar élelmiszert, amit az is mutat, hogy több mint hárommillió fogyasztó csak magyar élelmiszert hajlandó vásárolni - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Legyen szó a heti nagybevásárlásról az áruházunkban hó végén, drága elektronikai eszközök beszerzésérõl, vagy valamilyen váratlan kiadásról, bárkivel elõfordulhat, hogy átmenetileg szüksége lenne egy kis plusz pénzre.

Növényi zsiradékok, tejipari melléktermékek, és még számos további olyan alapanyag található meg az utánzat ételekben, amik nagy mennyiségû fogyasztása nem feltétlenül van kedvezõ hatással szervezetünkre.

Elõre is kaphat a munkavállaló Erzsébet-utalványt, amely ilyenkor béren kívüli juttatásként adózik, feltéve, hogy a munkaviszony fennmarad – hívja fel a figyelmet az adóhatóság a honlapján közzétett tájékoztatóban.

Nem kell vajas kenyéren élned ahhoz, hogy étkezési költségeidet lecsökkentsd. Elég egy kis odafigyelés a vásárlás során, és máris sokkal több pénz marad a zsebedben.

Nemzetközi vizsgálatot végzett a Greenpeace, hogy kiderüljön, milyen kockázatos vegyületek vannak a különbözõ ruhákban, lábbelikben. Több termékben is találtak veszélyes anyagokat.

Az üdülési jogok megvásárlásának veszélyeirõl, buktatóiról nyilatkozott a Napközben keddi adásában Kathy Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság munkatársa.

Több tucat termékcímke tartalmáról nyújt információt a Tudatos Vásárlók Egyesületének új adatbázisa. A szervezet ajánlani szeretné azokat a címkéket, amelyek megbízhatóan jelzik, hogy az adott termék megfelel a környezetbarát kritériumoknak.

2014 termékbemutatója az üdülési jog: nem mindegyik átverés, de legyünk óvatosak. Sokan könnyen csapdába eshetnek, a módszerek ismerõsek.

Júniustól az internetes boltoknak joguk van arra, hogy pénzt kérjenek el a megrendelt árucikkeket visszaküldõ felhasználóktól, ezzel a lehetõséggel azonban csak kevés kereskedõ akar élni.

Jelentõsen változik az idei évtõl a fogyasztói csoportok szabályozása. A jogalkotók szándéka szerint az új szabályokkal a korábbiakhoz képest nehezítik a trükkös, becsapós fogyasztói csoportok, vásárlói klubok mûködését.

Karácsony után sem ér véget a vásárlási láz, beindul az ajándékok cseréje, az üzletekben pedig megkezdõdik a szezon végi árleszállítás.

Az év végi ünnepek utáni vidéki árleszállításokról adtak körképet. Szezonális ruházati és sportcikkeket, tartós élelmiszereket, játékokat is ilyenkor érdemes venni, valamint azok is spórolhatnak, akik most vesznek ki szállodai szobát.

« Előző « 2. oldal »  Következő »