2024. április 26. Péntek, Ervin.
 

Február 1-je helyett március 11-étõl kell elsõ alkalommal kockázati biztosítékot nyújtani az erre kötelezett, kockázatos termékeket fuvarozó vállalkozásoknak - döntött a parlament pénteken azzal, hogy elfogadta az adózás rendjérõl szóló törvénynek az elektronikus közúti áruforgalom ellenõrzõ rendszerrel (ekáer) összefüggõ módosítását.

Az elektronikus közúti áruforgalom ellenõrzõ rendszerben (ekáer) az élelmiszerekre szigorúbb szabályok vonatkoznak, amitõl a visszaélések hatékonyabb kiszûrésért reméli a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A hulladékot elszállító közszolgáltatónak legalább két méretû gyûjtõedényt kell felajánlania az ingatlant használók részére, akik ebbõl a képzõdõ hulladék mennyisége szerint választhatnak - egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet, amely a Magyar Közlönyben jelent meg.

A közterületen tiltott helyen dohányzók ellen indítottak az idén legtöbbször eljárást a népegészségügyi szakigazgatási szervek. A különbözõ közforgalmú intézmények - a munkahelyek, vendéglátóhelyek - azonban szinte maradéktalanul betartják a nemdohányzók védelmérõl szóló törvény elõírásait - derült ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) éves összegzésébõl.

A nyári szünetben sok tízezer diák keres nyári munkalehetõséget, és bár a diákmunkások alkalmazásának szabályai a munka jellegétõl és idõtartamától függõen sokfélék lehetnek, a foglalkoztatók sokszor nincsenek tisztában a részletekkel – hangsúlyozza a BDO gazdasági tanácsadó cég csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A köznevelési államtitkár szerint az elmúlt három és fél évben a legfontosabb szabályokat sikerült megalkotni az oktatás területén.

Orbán Viktor kormányfõ szerint a mindent a végére hagyó magyarok miatt csúszik a kasszacsere, ugyanakkor a kereskedõk azt mondják, már egy éve készülnek erre. Sõt szerintük éppen az állam módosítgatásai lassították a fejlesztõket, akik igyekeznek mindent megtenni azért, hogy ne maradjon az ország benzin, élelmiszer és gyógyszer nélkül január elején.

Egy bonyolult megfogalmazású dokumentumból tudhatják meg a kereskedõk, hogy valójában év végére csúsztatták az online kapcsolattal rendelkezõ pénztárgépek kötelezõvé tételét, vagyis a régi gépeket idén még használhatják.

Van, aki dacból is fenntartja a kisboltját, pedig amióta dohányt már nem árulhat, elfogytak a vevõk. A kisboltosok július óta a mindennapi megélhetésükért küzdenek, a trafikosok viszont elkezdték learatni a gyümölcsöt. A forgalmas utcákon nagyot lehet szakítani, de a kevésbé frekventált helyeken is jut a jóból.

 

Tud-e 2300 kilométert menni egy kamionos egy nap alatt, és kiderül-e a krikszkrakszos jegyrõl, hogy fizetett-e útdíjat? Az autópálya-kezelõ szerint minden rendben mûködik, de a fuvarosok cifra meglepetésekkel találkoztak a tesztelésen át sem esett rendszer indulása után három nappal.

 

Hiába nyerték el a trafikjogot, hiába írták alá a szerzõdést a trafikosok, ha nincs engedélyük dohányt árulni. Keddig csak 671 kérelmet adott be az 5400 trafikos.

"Liga-kopogtatók" járják az év második felétõl a hazai kis- és középvállalkozásokat, hogy segítsék õket az új munka törvénykönyve elõírásainak betartásában - jelentette be Gaskó István, a Liga Szakszervezet elnöke a VOSZ Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének közgyûlésén.

Kijavítja a kormány a korábbi szabadságolási szabályozás hibáit. Úgy sikerült ugyanis megalkotni azokat, hogy a rövid hónapban pihenni menõ dolgozók több ezer forintot is bukhattak.

A falvakon is százezer forintba kerül majd évente a dohányértékesítés joga, emellett a pályázati díjat is ki kell fizetni, és még letétbe is kell helyezni százezer forintot. A részletes kiírás még hiányzik, de a nemzeti dohányboltok pályázati felhívását nyilvánosságra hozta a kormány.


Hajdú-Bihar – Kedvezõen változtak az ingatlan-bérbeadás szabályai az idei évtõl. Az egyik fontos változás, hogy a lakását bérbe adó magánszemély levonhatja a bérleti díjból származó bevételébõl az általa más településen bérelt lakóingatlan bérleti díját, ami a munkavállaló mobilitását segítheti.

Szigorítják a fegyvertartás szabályait - errõl döntött szerdai ülésén a kormány. Eszerint hároméves sportlövõi tevékenységhez, illetve pszichológiai vizsgálathoz kötik a fegyvertartási engedélyt - számolt be szerdai sajtótájékoztatóján Forgács Imre, igazságügyi és rendészeti miniszter.
« 1. oldal »