2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 

Pénteken még lehet kisebb esõ, de a hétvége nagy részében száraz, napos idõ várható. A leghidegebb órákban helyenként még elõfordulhat gyenge fagy, délután már 20 Celsius-fok körüli maximumokra lehet számítani – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésébõl.

Az idõjárás sajátosságai miatt a fák virágzása összecsúszott, a nagymennyiségû fapollen egyszerre kerül a levegõbe, ráadásul erõsítik is egymást. A tünetek azonban nem csak a pollenek mennyiségétõl, hanem a beteg lelkiállapotától is függnek.

A hétvégén is többfelé megerõsödhet, helyenként viharossá fokozódhat a szél. Csapadékra vasárnap lehet számítani, a hétvége nagy részén jellemzõen napos, meleg idõ várható, 24 Celsius-fokig is emelkedhet a hõmérséklet.

Csak kisebb károk keletkeztek a hétvégi csaknem orkán erejû szélviharban.

Az egész világ idõjárását módosíthatja idén a csendes-óceáni El Nino az amerikai meteorológusok elõrejelzése szerint.

A hétvégén jellemzõen borús idõ várható, sokfelé lehet esõ, zápor. Nem hûl le nagyon a levegõ, néhol még a leghidegebb órákban is plusz 8 Celsius-fok lehet – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos középtávú elõrejelzésében.

A hét elsõ felében alapvetõen csapadékmentes idõre számíthatunk. Csütörtöktõl azonban egyre több helyen lehet zivatar, kezdetben ónos esõ. A hétvégén is több helyen várható záporesõ.

Nem látták meg az árnyékukat a Fõvárosi Állat- és Növénykert barnamedvéi. A népi hiedelem szerint ez arra utal, hogy a tél már nem tart sokáig. Február másodikán minden évben medveárnyék-észlelést és mackófesztivált tartanak az állatkertben.

A katasztrófavédelem szerint mostanra megszûnt az ónos esõ miatti fokozott balesetveszély. Már csak négy nyugati megyében van érvényben elsõfokú, citromsárga riasztás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat is elsõfokúra mérsékelte a korábbi riasztásokat. Az Útinform szerint a fõutakon és autópályákon már hó- és jégmentes a burkolat.

Csaknem az egész országra kiterjesztette korábban ónos esõ miatt kiadott figyelmeztetését a meteorológiai szolgálat. Több déli megyében már a riasztást is kiadták. Ezeken a területeken a következõ órákban is ónos esõre kell készülni.

Több térségben is síkos és ködfoltos szakaszokra kell számítaniuk a közlekedõknek. Solt és Kiskõrös körzetében sûrû a köd.

A szombat reggeli tájékoztatások szerint az országban nincs elzárt település, minden út járható, a vasúti közlekedésben sincsenek jelentõs fennakadások. Több területen forgalomkorlátozásokat rendeltek el.

Az ország tíz megyéjében van érvényben elsõ-, vagy másodfokú figyelmeztetés a várható jelentõs mennyiségû hó, hófúvás miatt. Az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint a télies idõjárással összefüggésben péntek reggel 5 órakor az országos operatív törzs is megkezdte munkáját.

A hétvégén is folytatódik a lehûlés, a leghidegebb órákban mínusz 10 Celsius-foknál is hidegebb lehet, és nappal is fagypont körül alakul a hõmérséklet. Többfelé megerõsödik a szél, amely a havazással érintett területeken hófúvást is okozhat – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki, MTI-hez eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésébõl.

A hétvégén ismét az évszakhoz képest szokatlanul enyhe, tavaszias idõre van kilátás, az ország déli részén 14-15 Celsius-fokos maximumhõmérséklettel. Február közepéig nem várható jelentõs lehûlés Magyarországon.

A hetek óta tartó, tavasziasan enyhe téli idõjárás nemcsak azért veszélyes, mert a helyenként virágzásnak indult gyümölcsfák esetében a hirtelen jött fagy komoly pusztítást végezhetne, hanem azért is, mert kiváló körülményeket teremt a kártevõk túléléséhez.

Aggasztó a csapadékhiány2014-01-14 09:09:29

Évelõ növényeink biológiai órája a kényszernyugalmi fázis legelején jár. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrumából.

A jövõ héten is többször borult, ködös, ám többnyire enyhe idõ lesz, a hétvégén viszont már többfelé lehetnek mínuszok, néhol hózápor is elõfordulhat.

Iklódbördõcén 10,4 fokot mértek szombatról vasárnapra virradó éjjel, ez két fokkal magasabb, mint a korábbi rekord – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) közelményébõl. Ezen kívül további nyolc mérõállomáson mértek 8 Celsius-fokot meghaladó minimumot.

Vasárnap 16 fok is lehet2014-01-05 11:57:13

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elõrejelzése szerint vasárnap 10 és 16 fok között alakul majd a legmagasabb nappali hõmérséklet. Északkeleten egy kicsit hidegebb lesz. Reggel errefelé még valószínûleg esni fog, de késõbb elvékonyodik a felhõzet, néhol még a nap is kisüthet. Késõ délutántól nyugat felõl megint vastag felhõk jönnek, újra több helyen lesz esõ, zápor. A déli szél többfelé megélénkül, megerõsödik, majd a szél este a Kisalföldön északnyugatira fordul.

Mi ez a rettenetes köd?2014-01-04 20:15:19

Napok óta és még legalább a jövõ hétig köd borítja az országot. A Dunántúlon olyan volt a karácsony, mintha egy szürke felhõbõl tûntek volna elõ a kivilágított fenyõfák, Budapesten pedig még január elején is Budát siratja Pest. Az Index szerkesztõsége felé haladva ma reggel úgy tûnt, a Margitsziget is elveszett. Joggal kérdezzük felháborodottan, mi ez az idõ?!

Az év elsõ hétvégéjén jellemzõen borús idõ várható, helyenként szitálás, esõ zápor is lehet. Ezzel együtt továbbra is folytatódik az enyhe idõ, néhol még a leghidegebb órákban is plusz 7, napközben akár plusz 15 Celsius-fok is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésébõl.

Az elmúlt napokhoz hasonlóan folytatódott az év ezen idõszakához képest több fokkal enyhébb idõjárás. Megdõlt a mai napra vonatkozó maximum-hõmérséklet országos rekordja: Békéscsabán 15,5 fokig emelkedett a hõmérséklet. Az eddigi rekordot, 15,1 fokot 2004-ben mérték Körösszakálon,írja a met.hu .

Az idén már nem várható hóesés, hét végén helyenként esõre lehet számítani, néhol megerõsödhet a szél is, de szilveszterkor már nem valószínû csapadék, mérsékelt marad a légmozgás, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat adataira hivatkozva az MTI.

November utolsó hetében téliesre fordul az idõ. Már hétfõn, Katalin napkor is több helyen várható hózápor. Majd a hét további részében is jellemzõen csapadékos lesz az idõ, helyenként esõ, másutt havas esõ, havazás valószínû. Megerõsödhet, viharossá is fokozódhat a szél, s jelentõs lehûlésre is készülni kell. Néhol napközben is csak 0 fok lehet, a leghidegebb órákban pedig akár mínusz 9 Celsius-fokig is csökkenhet a hõmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésébõl.

« Előző 1 ... 10 11 12 13 « 14. oldal » 15 16 17 18 19 20  Következő »