2024. április 26. Péntek, Ervin.
 

Tíz egészségügyi intézményben indult annak az európai uniós projektnek a tesztidõszaka, amely a betegellátás biztonságának erõsítését szolgálja a mindennapi mûködés javításával.

Bár már 2006 óta ki lehet szûrni a fiktív kezeléseket, mégis elõfordul, hogy kellemetlen meglepetés éri azt, aki megnézi, milyen orvosi - esetleg el nem végzett - kezeléseket számolnak el a TAJ-számára.

A három éve zajló átalakítási folyamat iránya jó, de az intézmények komoly finanszírozási gondokkal küzdenek - mondta a kórházszövetség elnöke a Ma Reggelben. Velkey György szerint a betegek még keveset látnak a rendszer elõnyeibõl, így az egészségpolitikának ma nagyon fontos feladata, azokat világossá tenni.

10 milliárd forint többlettámogatáshoz jutnak ebben az évben az alapellátásban dolgozók, többek között a háziorvosok, a gyermekorvosok és a fogorvosok. Az érintettek úgy számolnak, hogy a pénzbõl nettó 10-15 ezer forintos béremelést tudnak végrehajtani. Az intézkedés csaknem 30 ezer embert érint.

A település lakosságának egészségben töltött éveinek számát szeretné növelni a Földes Nagyközségi Népfõiskolai Egyesület a Szívünk Napja címmel február elsején megszervezésre kerülõ egészségnapja programjaival.

Idén 18 milliárd 200 millió forint többlettámogatáshoz jut az egészségügy – jelentette be Balog Zoltán. Az emberi erõforrások minisztere hozzátette: a forrásból 790 millió forintot csak a várólisták csökkentésére fordítanak. Szócska Miklós egészségügyért felelõs államtitkár hozzátette: tavaly kevesebb orvos kért külföldi munkavállaláshoz igazolást, mint 2009-ben.

A Kínában szerzett orvosi diploma és a büntetlen elõéletrõl szóló igazolás birtokában is praktizálhatnak Magyarországon orvosok – ezzel bõvült az egészségügyi törvény, amelynek az is szándéka, hogy könnyebb legyen ellenõrizni a kínai tradicionális gyógyítást végzõket.

Magyarországon az elmúlt héten 77 százalékkal emelkedett az influenzaszerû megbetegedések száma, de az Országos Epidemiológiai Központhoz (OEK) járványról még nem érkezett jelentés, az influenzavírust pedig csak egy beteg szervezetében mutatták ki.

A NATO Charity Bazzar Alapítvány támogatásával Bemer- és mûtéti betegmelegítõ készüléket vásárolhattak.

Nem feltétlenül a gyógyszer- vagy a génkutatások, inkább az informatika és a kommunikáció fejlõdése hozhatja a legnagyobb változást a gyógyításban és az egészségügyben a közeli jövõben.

A fejlesztés olyan ipari internetrendszer, amely az egészségügyi eszközök - gépek - egymás közti kommunikációját teremti meg.

A gyermekorvosok egyesülete és a gyermekegészségügyi intézet üdvözli, hogy a pneumococcus védõoltás jövõre bekerül a kötelezõ védõoltások közé.

Több munkakörrel, végzettséggel bõvítették ki az egészségügyi béremelésre jogosultak körét. Az errõl szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny csütörtöki számában jelent meg.

Már otthonában cseperedik az a baba, akit fogantatásának 27-dik hetében, agyhalottként 3 hónapig kórházban kezelt édesanyja méhébõl császármetszéssel segítettek napvilágra 2013 nyarán. Az édesanya szervdonorként 4 ember életét is megmentette.

Cukorbetegek oktatása2013-11-13 07:37:17

A berettyóújfalui Élet Diabétesszel Egészségesen Sokáig /ÉDES/ Egyesület Bíró Antalné egyesületi elnök vezetésével néhány éve mûködik, kb 50 fõs tagsággal.

November 7-étõl elektronikus úton is kitölthetik és ellenõrizhetik az egészségügyi dolgozók a mûködési nyilvántartásban szereplõ adataikat, hogy azok naprakészek, teljes körûek és helyesek legyenek - közölte az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) MTI-vel.

Kaposváron, "a hazai sürgõsségi ellátás egyik fellegvárában" rendezte kongresszusát a Magyar Sürgõsségi Orvostani Társaság, több mint 300 hazai és külföldi szakember volt ott.

A hét második felére minden kistérség háziorvosi rendelõibe kiszállították a rizikócsoportba tartozók számára ingyenes influenza elleni oltóanyagot – tudta meg az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól az MTI.

A határon átnyúló egészségügyi ellátás EU szerte az egészségügyi közkiadásoknak mindössze körülbelül 1 százalékát, jelenleg mintegy 10 milliárd eurót tesz ki, a váratlan, vagyis a sürgõsségi ellátásokkal együtt is.

A jövõ évi egészségügyi költségvetés tervezetében van növekmény az ideihez képest - mondta az egészségügyért felelõs államtitkár a parlament szakbizottságának ülésén, amelyen a testület általános vitára alkalmasnak találta a jövõ évi büdzsé tervezetét.

A projekt keretein belül a vízmûbázisokon kapacitást növelõ építés, felújítás, bõvítés valósul meg.

Nem érdemes nagyobb adagot spájzolni a vérnyomáscsökkentõkbõl vagy egyes asztmagyógyszerekbõl, mert októberben a patikákban – egy újabb, immár az ötödik vaklicittel – jelentõs áresés várható.

Illusztráció - egészségügy
Budapest, 2013. szeptember 1., vasárnap (MTI) – Az augusztusi fizetéssel, vagyis szeptember elején kaphatják meg az egészségügyben dolgozók a számukra korábban megígért és törvényben elfogadott béremelést – közölte az Emberi Erõforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelõs Államtitkársága vasárnap az MTI-vel.
A szeptemberi fizetéssel kaphatják meg az egészségügyben dolgozók a korábban megígért és törvényben elfogadott béremelést. Az átlagosan havi negyvenezer forintos pluszpénzt januárig visszamenõleg utalják.
Illusztráció
Hajdú-Bihar – A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége, amely hazai patikapiac hetedét mûködteti, borús képet festett a szektor jövõjérõl.
« Előző « 7. oldal »  Következő »