2024. április 26. Péntek, Ervin.
 

A rendõrök két férfit helyeztek biztonságba Debrecenben.

A havas, de még inkább a jeges út igencsak próbára teszi az autósok türelmét, tudását, idegrendszerét. Köztudott, hogy útjainkon leginkább kiszolgált autómatuzsálemek futnak, amíg bírják még magukat. Persze egyre gyakrabban találkozunk már modern, jól felszerelt csodamasinákkal is.

Ha fázik, vacog, fájdalmat vagy zsibbadást érez – ezek már a kihûlés vagy a fagyás elõjelei!

Teljes kihasználtsággal mûködnek a Magyar Vöröskereszt hajléktalanszállói, nappali melegedõi, éjjeli menedékhelyei és átmeneti szállásai - közölte a szervezet hétfõn az MTI-vel.

Mindenhol visszavonta, illetve elsõfokúra mérsékelte a korábban hófúvás miatt kiadott másodfokú riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfõn nem sokkal dél elõtt. Továbbra is elsõfokú riasztások vannak érvényben tizenkét megye több járásában.

A magyarok alig egytizede utazik el télen, fõként anyagi okok tartják vissza õket, az utazók többsége az aktív kikapcsolódást választja - derült ki a Travel Channel ismeretterjesztõ tévécsatorna reprezentatív kutatásából, amelyrõl szerdán tájékoztatta az MTI-t.

A biztonság egyik alapkövetelménye a gumik kifogástalan állapota.

A téli madáretetés fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Minden évben számos madárfaj telel Magyarországon, amelyek túlélési esélyei jelentõsen növelhetõk a madáretetõk kihelyezésével - közölte a szervezet az MTI-vel.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendõr-fõkapitányság hasznos tanácsai a téli közlekedéshez.

Lassacskán kopogtat a tél, felkerülnek a jármûvekre a téli gumik, a pesszimistábbak már talán a hóláncot is leporolták. Mondhatjuk tehát, hogy a közlekedés szereplõi felkészültek a télre és annak minden veszélyére. Ez ilyenkor így normális. Ami viszont örömteli, és biztonságunk érdekében sem elhanyagolandó, hogy a Magyar Közút emberei és gépparkja is készen állnak a kihívásokra, így papíron õket sem érheti meglepetés egy esetleges hirtelen érkezõ tél beköszöntével. Sipeki Attila jegyzete.

Közlekedési problémák télen – hogyan készüljünk fel? Milyen vezetéstechnikákat érdemes elsajátítani, mire kell különösen odafigyelni a hideg idõszakban, hol vannak az országban a legveszélyesebb útszakaszok télen?

Valószínûleg a legtöbb diák, tanár, sõt, sok szülõ is számolja már a napokat, mennyi van még hátra az õszi szünetig. De meddig is tart ez pontosan, és ha már itt tartunk: mikor jön a téli szünet?

A tartós hideg jelentõsen megterheli szervezetünket. A negatív hatásait megelõzhetjük megfelelõ öltözködéssel, meleg ételek és italok fogyasztásával. A vacogás, a fájdalom vagy zsibbadás már a kihûlés vagy a fagyás elõjelei.

A hétvégén is folytatódik a lehûlés, a leghidegebb órákban mínusz 10 Celsius-foknál is hidegebb lehet, és nappal is fagypont körül alakul a hõmérséklet. Többfelé megerõsödik a szél, amely a havazással érintett területeken hófúvást is okozhat – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki, MTI-hez eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésébõl.

A mostani enyhe idõjárás kedvez a kártevõknek, amelyeket a téli fagyok szoktak gyéríteni, ezért a növényvédelmi munkákra fokozottan figyelniük kell a gazdáknak - mondta a Magyar Növényvédõ Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke az MTI-nek hétfõn.

Közel megduplázódott a hipermarketek és áruházláncok gumiabroncs forgalma.

Nem kedvezõ az enyhe idõjárás a sípályák üzemeltetõinek, több kisebb pályát még ki sem nyitottak, mások üzemeltetési ideje jóval alatta marad a tavalyinak.

A hétvégén ismét az évszakhoz képest szokatlanul enyhe, tavaszias idõre van kilátás, az ország déli részén 14-15 Celsius-fokos maximumhõmérséklettel. Február közepéig nem várható jelentõs lehûlés Magyarországon.

Sokat lehet tenni a síbalesetek kockázatainak csökkentéséért. Többek közt fontos, hogy a téli sport kedvelõi mit vesznek föl és hogy betartanak-e néhány alapvetõ szabályt..

Hatalmas érvágás a magyarországi sícentrumoknak a szezonálistól jelentõsen eltérõ, enyhe idõjárás. Hetek óta zárva tartanak a hazai sípályák; akad olyan síterep, ahol a tavalyi 100 napos szezonhoz képest idén jó, ha 30-50 napot lehet majd csúszni.

Mi ez a rettenetes köd?2014-01-04 20:15:19

Napok óta és még legalább a jövõ hétig köd borítja az országot. A Dunántúlon olyan volt a karácsony, mintha egy szürke felhõbõl tûntek volna elõ a kivilágított fenyõfák, Budapesten pedig még január elején is Budát siratja Pest. Az Index szerkesztõsége felé haladva ma reggel úgy tûnt, a Margitsziget is elveszett. Joggal kérdezzük felháborodottan, mi ez az idõ?!

Az elmúlt napokhoz hasonlóan folytatódott az év ezen idõszakához képest több fokkal enyhébb idõjárás. Megdõlt a mai napra vonatkozó maximum-hõmérséklet országos rekordja: Békéscsabán 15,5 fokig emelkedett a hõmérséklet. Az eddigi rekordot, 15,1 fokot 2004-ben mérték Körösszakálon,írja a met.hu .

Téli kirándulás közben kifejezetten ellenjavallt, utána pedig kifejezetten jót tehet egy pohár forralt bor vagy kupica pálinka. A kis mennyiségû alkohol otthon, a fûtött szobában jól segíti átmelegedni a téli erdõbõl hazatért kirándulót.

A séta és sok alvás a leghatásosabb ellenszer a tél kezdetén és a téli napforduló idején jelentkezõ nyomottság ellen.

A lakás-, és családi ház tulajdonosoknak az ítéletidõ ellenére sem szabad megfeledkezniük arról, hogy a havassá és jegessé vált járdák plusz kötelességet jelentenek számukra.

« Előző « 2. oldal »  Következő »