2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 

Három megye kivételével az egész országra figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a hõség miatt. Hét megyében és Budapesten másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

A tartós hõség miatt további három megyére adott ki narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést vasárnap a meteorológiai szolgálat.

Bár délutánra már kis enyhülést, üdítõ záporokat és zivatarokat ígérnek a meteorológusok, az ország nagy részén marad a 31-36 fokos hõség. Néhány tipp azoknak, akik már nem bírják a kánikulát.

A hosszan tartó hõség nem csak a kisgyermekeknek és az idõs embereknek okozhat problémákat, hanem az egészséges emberi szervezetet is próbára teszi.

A hõségben a fõ veszély a túlhevülés, íme, néhány tipp, amivel elviselhetõbbé tehetjük a forró napokat. A kellemes meleg idõnek egyébként vannak pozitív élettani hatásai is.

Megérkezett az év elsõ hõséghulláma, Hajdú-Bihar megyében napok óta 30 Celsius-fok feletti a nappali csúcshõmérséklet. Minden szakember hangsúlyozza a megfelelõ mennyiségû folyadékbevitel fontosságát, ami szükséges egészségünk megõrzéséhez, mégis érdemes megjegyezni, hogy nem tanácsos átesni a ló túlsó oldalára, a túlzott folyadékfogyasztás ugyanis veszélyes is lehet.

Tizenegy megyére és a fõvárosra csütörtökre is elsõfokú figyelmeztetést adtak ki a várható hõség miatt. Ezzel együtt viszont az ország jelentõs részén heves zivatarok és felhõszakadás veszélyére is felhívta a figyelmet a meteorológiai szolgálat.

Az állatvédõk gyakran találkoznak a lakosság által rövid láncra kikötött, árnyéktól mentes helyen, megfelelõ mennyiségû – friss ivóvíz nélkül tartott kutyákkal. A nappali 30 foknál magasabb csúcshõmérséklet idején a rosszul tartott házi kedvencek rövid idõn belül hõgutát kaphatnak, mely hosszú távon pusztuláshoz vezet.

Szerdára már tizennégy megyére és Budapestre adott ki a hõség miatt citromsárga, vagyis elsõfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.

Kiterjesztette a hõség miatti figyelmeztetést három dunántúli megyére is a meteorológiai szolgálat kedd reggel.

A várható hõség miatt keddre hét megyére és Budapestre figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat, és az erõs UV-sugárzásra is felhívták a figyelmet.

Érkezik az év elsõ hõséghulláma, amely megterheli a szervezetet – erre hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.

ÁNTSZ: szerdától másodfokú hõségriasztás

 

Mától másodfokú hõségriasztást rendel el az országos tiszti fõorvos a várható meleg idõ miatt – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kedden az MTI-vel.

Kánikulai hetünk lesz2013-07-08 09:47:37

Hajdú-Bihar – Ha nem is legvadabb arcával, de vendégünk marad a kánikula végig a héten. Néhány fokos enyhülésre csak a hétvégén van kilátás – derül ki az EWS elõrejelzésébõl

Aratás közben kigyulladt egy bálázógép hétfõn Kismarja határában, majd a tûz átterjedt a tarlóra és több bálára is; személyi sérülés nem történt - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivõje az MTI-vel.

A jelenlegi extrém melegben egy átlagos lakás hûtési költsége - már amennyiben van benne klíma - a megszokott többszörösére nõhet. Egy otthon hõmérsékletének 1 fokkal való csökkentése ugyanis háromszor több energiát emészt fel, mint 1 fokkal való felfûtése.

Itt a kánikula: így frissülj fel pár perc alatt!

Bármennyire is várjuk hideg téli napokon a nyári idõszakot, olykor a meleggel is tele a hócipõnk. A bõrünket ugyanis nem tudjuk levenni! Az egyre melegebb és szárazabb nyarak mindenkinek a szervezetét megviselik. Amikor télen didergünk és kimozdulni sincs kedvünk, sokszor áhítozunk a kellemes nyári meleg után, de valljuk be, ...
Hõségriadó újratöltve2010-07-21 10:02:11
Kisebb robbanás törte ki egy parkoló autó üvegét pénteken kora délután a III. kerületi Bécsi úton. Kiderült, hogy az autóban hagyott dezodoros palackok közül robbant fel a hõségtõl.
« Előző « 2. oldal »  Következő »