2024. április 26. Péntek, Ervin.
 

A református templom orgonájának belsõ felújítása befejezõdött a településen. A több mint száz éves hangszer utoljára az 1920-as években volt javítva.

Ahogyan közeledett advent elsõ vasárnapja, úgy szedték össze a Betlehem készítésének kellékeit az apáti református gyülekezet tagjai.

Az 1800-as évek végén, már akkor sem új orgonát vásároltak az apáti református templom atyafiai. Azóta a több mint száz év elmúlta szükségessé tette az orgona felújítását, restaurálását.

Évek óta hagyomány a településen, hogy a nagyközségi önkormányzat „Idõsek tisztelete” címmel ünnepségre hívja a nyugdíjas korú nõket és férfiakat a településen.

Fõhajtással, kegyelettel emlékeztek az októberi hõsökre, akik 57 évvel ezelõtt 1956-ban a magyar nép szabadságáért küzdöttek.

Major Béla tanár úr, aki nyugdíjas pedagógus, túl a hetedik ikszen szeret a szabadban tartózkodni. Az emeleten lévõ lakása mellett a parkokat kedveli.

A Magyar Diáksport Napja programjához a magyarhomorogi iskola is csatlakozott, így 2013. október 11-én megmozdult az egész iskola.

Ünnepre gyülekezett Debrecenben a település református közösségének egy része. Október 11.-én a Nagytemplomban ünnepélyes keretek között szentelték fel több társával együtt Csizmadia Tibor tiszteletest az apáti református gyülekezet lelkipásztorát.

Elsõ helyezést értek el2013-10-12 13:10:27

A körösszegapáti iskolából két tanuló vett részt a Battonyán megrendezett „Lucian Magdu” elnevezésû országos román nyelvû szavalóversenyen.

Elmentek a fecskék2013-10-06 20:00:26

A népi megfigyelés szerint már szeptemberben kisebb, nagyobb csoportba verõdnek, gyülekeznek a fecskék és készülnek a hosszú utazásra.

A helyi iskolában ünnepélyes keretek között tisztelegtek a tanulók és az iskola dolgozói az 1848-49-es szabadságharc 12 honvéd tábornokának és egy ezredesének emléke elõtt.

Az Apáti ortodox egyház hívei minden évben terveznek zarándok utat a szomszédos Romániába. Igénylik ezt a hívek, mert ki-ki a maga hite szerint ilyen utakon feltöltõdik lelkiekben.

Hálaadó Istentiszteletet tartottak vasárnap a körösszegapáti baptista imaházban. Huli Sándor lelkipásztor köszöntötte a Biharugráról, Körösnagyharsányból, Berekböszörménybõl, Magyarhomorogról érkezett híveket.

Hazatértek a Révi találkozóra
Rév – Hazatértek a szomszédos Bihar megye Rév településrõl elszármazott emberek.
Szerencsések voltak a körösszegapáti gyerekek azzal, hogy a település önkormányzata, valamint a rendezvényt szervezõ pedagógusok most pénteken szervezték meg a gyermeknapot, mert egész idõ alatt ragyogó napfényes idõ volt.

 

 

Márciusi koszorúzás Körösszegapátiban
Ahhoz, hogy az ünnepségen a környezõ településekrõl járó tanulók is ünnepelhessenek csütörtökön délután rendezték a március 15-i megemlékezést és az azt követõ koszorúzást.

A kép a megemlékezésen és koszorúzáson készült
Körösszegapáti – Az elõzõ években, nagyobb körben – békés és Hajdú-Bihar megyék – román nemzetiségiek lakta településeken élõk megjelenésével tartottak ünnepséget és koszorúzást a nagy román költõ Mihai Eminescu születésének évfordulóján (1850. január 15).

Jó minõúségû ivóviz Körösszegapátiban
Körösszegapáti – Figyelemre méltó cikk jelent meg a Napló hasábjain, amikor közölte a megyében lévõ azon községek neveit, melynek ívó vize az elõírásoknál több arzént tartalmaz. A felsorolásban Körösszegapáti település neve is olvasható volt.

Vízszentelés Körösszegapátiban
Január hatodikán, vízkereszt napján ünnepeltek a településen élõ román nemzetiségiek. Az ortodoxvallásúaknál a templomban a tisztelendõ vizet szentel, melynek gyógyító erõt tulajdonítanak a hívek.

Ünnepi mise és templom szentelés Körösszegapátiban
Körösszegapáti – ünnepi misére hívta a szombat (szeptember 22.- i) délelõtti harangszó a település lakosságát, de érkeztek sokan más településekrõl is.

 

Regionális elõdöntõ Hajdú-Bihari résztvevõkkel Magyarországon
Magyarország – Második alkalommal hirdették meg a felmenõ rendszerû Országos regionális elõdöntõt. A „Népek tánca, népek zenéje” elnevezésû sorozat célja a hazánkban és a határainkon túl élõ amatõr csoportok, hagyományõrzõ együttesek számára bemutatkozási lehetõség biztosítása.

 

Negyvenöt éves osztálytalálkozó
Körösszegapáti – 1967-ben huszonhárom diák fejezte be általános iskolai tanulmányait a körösszegapáti általános iskolában. Akkor még külön volt magyar és román tagozat, így két osztályfõnök búcsúztatta el õket.

 

Körösszegapáti
Körösszegapáti – 2007-ben, amikor a település képviselõtestülete elhatározta, a IV. (Kun) László Fesztivál megrendezését nem is gondolták, hogy Bihar déli részén e kis községben a leglátogatottabb eseménnyé fogja magát kinõni.

Idén immár hatodik alkalommal rendezi meg Körösszegapáti önkormányzata a kétnapos IV. (Kun) László Fesztivált ezen a hétvégén – osztotta meg a program részleteit Tarsoly Attila polgármester.

 

Ünnepség Apáti testvértelepülésén Réven
Körösszegapáti, Rév – A Révi Református Egyház és a Pro Rév Egyesület hetedik alkalommal szervezte meg a településrõl elszármazottak találkozóját.

 

« Előző « 3. oldal »  Következő »