2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Újra drágul a benzin2009-01-19 14:40:32

A múlt hét után, ismét többet kell fizetni az üzemanyagokért: a benzin 7 forinttal, a gázolaj pedig 5 forinttal lesz drágább szerdától a hazai kutakon .

Hajdú-Bihar – A pénzpiaci válság hatásaként a gabonatermesztõk máris azzal a problémával szembesülnek, hogy miután a forrásokhoz jutás megnehezült, kénytelenek lesznek a bekészletezett terményüket eladni, még mielõtt jobb árat kapnának érte.

A jövõ hét végére javaslatokat vár a szociális- a pénzügy- és fejlesztési minisztertõl Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfõ a vasárnap esti, rendkívüli és kibõvített kormányülés után azt mondta, nem lehet csipegetni, átfogó cselekvésre van szükség, de pontos számokat nem mondott. A szociális miniszter szerint ma már belemennének az alanyi jogon járó családi pótlék megszüntetésébe.

Továbbra sem született megállapodás az orosz-ukrán gázvitában, így Ukrajnán keresztül nem érkezik gáz Európába. Pénteken Berlinbe megy Vlagyimir Putyin orosz kormányfõ, szombaton pedig Moszkvában rendeznek gázügyi csúcstalálkozót. Nyugat-európai energiacégek közben azt tervezik, hogy maguk segítik ki az ukránokat, hogy megindulhasson a tranzit. Magyarországon az enyhébb idõjárásnak köszönhetõen csökkent a fogyasztás, egyelõre van elég gáz.

Nemcsak a nyári hõségben, hanem a hideg téli hónapokban is vannak a munkaadóknak plusz munkavédelmi kötelezettségei. Mínusz fokokban a szabad ég alatt vagy hideg irodában dolgozóknak védõfelszerelés jár extra pihenõidõvel és kötelezõ forró teával. A szabályokat érdemes betartani: a mulasztás akár több millió forintjába is kerülhet a cégeknek.
A tapasztalatok alapján úgy tûnik, akkor is vissza lehet élni az ember bankkártyájával, ha a lehetõ legóvatosabban használja - és a legfrissebb adatok szerint szaporodik az ilyen esetek száma. A csalás esélyét persze odafigyeléssel csökkenthetjük, de a bankok tájékoztatási gyakorlata ebben nem sok segítséget nyújt.


Hajdú-Bihar – Valamennyi mezõgazdasági termelõnek felül kell vizsgálnia 2008. december 31-ével a kompenzációs felárra való jogosultságát, s amennyiben a különös jogállás nem illeti meg, január 15-ig köteles az adóhatósághoz bejelenteni.
Munkabérek változása2009-01-14 16:06:48

A kötelezõ legkisebb munkabér (minimálbér) 2009. január 1-jétõl az alábbiak szerint változott.

Változtak a postai díjak2009-01-14 16:03:09

Az Oktatási Hivatal szerint hétfõn a gázhelyzet miatt ötven középiskolában, azaz az intézmények öt százalékában volt szünet. Kormányszóvivõi Iroda szerint az ukrán-orosz gázvita miatt nem lehetne tanítási szünetet elrendelni, oktatási intézmények gázellátása biztosított.

Teljesen leégett egy családi ház hétfõn kora este Hajdúszováton, a Görgey utcában.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség szerint áramlik a gáz a Kurszki területen lévõ Szudzsa állomás felõl a Balkán felé. A csapokat közép-európai idõ szerint 8 órakor nyitották meg.

Jelentõs gyengülésen ment keresztül a magyar deviza árfolyama az elmúlt napokban, az euró jegyzése több mint 15 forinttal erõsödött, ennek eredményeként kedd délelõtt 284 forint felett is járt a jegyzés. A gyengülésben külföldi és belföldi tényezõk egyaránt szerepet játszottak. Az IMF-felülvizsgálattal kapcsolatos pletykák mellett az magyar ipar kiábrándító teljesítménye és technikai okokkal is magyarázható a forint mélyrepülése, amely százalékos mértékben nem is tûnik olyan drasztikusnak.

Magyar idõ szerint kedd reggel 9 órakor nyitja meg a gázcsapokat Oroszország -közölték az uniós elnökséget betöltõ cseh illetékesek Brüsszelben hétfõn.

Bruttó 6 forinttal emeli a 95-ös benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. - értesült piaci forrásból a távirati iroda.

A második kategóriába tartozó ipari nagyfogyasztók földgázellátási korlátozását is elrendelte az FGSZ Földgázszálító Zrt. szerdán reggel 8 órától. Az erõmûvek gázfelhasználásában már kedd éjjel korlátozásokat vezetnek be a gázellátás biztonsága érdekében, a  Földgázszállító Zrt. szerint ugyanakkor a lakosság ellátása nincs veszélyben, a készletek hetekre elegendõek. Az Ukrajna felõl érkezõ orosz gáz szállítása kedd délután teljesen leállt, azóta van szükség egyre nagyobb korlátozásokra.

Tavaly csak az APEH közel hatszázezer végrehajtást kezdeményezett, elmaradt adók és illetékek behajtására. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara szerint ezen felül jelenleg csaknem negyedmillió ügyben járnak el végrehajtásra szakosodott vállalkozások, és akkor nem beszéltünk a bankok, lízingcégek, különbözõ szolgáltatók, polgármesteri hivatalok vagy magánszemélyek által kezdeményezett eljárások számáról. Mit tehetünk, ha a végrehajtó a mi ajtónkon kopogtat?

A korábban vállalt 38 helyett csak 30 millió köbméter földgáz érkezik Magyarországra Ukrajnán keresztül - jelentette be Molnár Csaba energiaügyi miniszter. Hétfõn délután négytõl valóban csökkenni kezdett a gázszállítás intenzitása, Molnár szerint azonban az sem okoz ellátási problémát, ha kiesik 8 millió köbméter, mivel azt a tározókból pótolni lehet. Az E.on szóvivõje szerint hónapokra elég a tartalékgáz, a miniszter szerint kizárt a lakossági fogyasztás korlátozása.

A vasutas-tiltakozás erõsödésére számít a VDSZSZ elnöke, ha januárban folytatják a sztrájkot.

2009-tõl 500 ezer forintra büntethetõ a bejelentést elmulasztó személy.

Négynapos pihenõvel kezdhetjük jövõre az évet, hiszen elseje után 2-a péntek pihenõnap lesz. Ez derül ki többek között a Szociális és Munkaügyi Minisztériumnak a 2009. évi munkaszüneti napok körüli munkarendrõl szóló rendeletébõl.

A forint izgalmas évet zárt. Volt példa komoly erõsödésre, és jelentõs gyengülésre, az euró árfolyama 230 forint alatt és 280 forint felett is járt. Azt egyelõre nehéz megmondani, hogy a jelenlegi bizonytalan piaci helyzetben hogyan alakul az árfolyam a jövõben. A szakértõk 2009 december végére 264 forintos kurzust valószínûsítenek

A 2008-as évet mindenképpen trendfordulóként értékelhetjük a lakáspiacon - állapítja meg az Otthon Centrum hétfõn nyilvánosságra hozott elemzése.

Egyes tûzijátékok egész évben kaphatók, mások csak négy napig vásárolhatóak meg és csak tizenkét óra hosszan használhatóak fel legálisan. És vannak olyanok is, amiknek a beindításához külön hatósági engedély kell. Szétnéztünk a szilveszteri tûzijátékok között.

« Előző 1 ... 64 65 66 67 68 69 70 « 71. oldal » 72 73 74 75  Következő »