2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 

Kedves Sándor! Nem rég kaptad meg a népi iparmûvész címet, amihez ezúton is gratulálok! Szeretném, ha mesélnél arról, hogy a kötõdésed a népzenéhez, a népmûvészethez, a citerázáshoz mikortól kezdõdött? Kik inspiráltak erre a pályára, kiktõl tanultál?

 

Puskás Lajosné hívta fel a figyelmemet arra, hogy él Komádiban egy olyan asszony, aki nagy mestere a kézimunkázásnak, elsõsorban is az angol madeira kézimunkának. Együtt kerestem fel vele Martyin Józsefnét (Kovács Irma), ahol szép, virágos udvar, tiszta kert, lakás fogadott bennünket. Bent a házban pedig saját maga által készített száraztészta volt az asztalon. – Elmondtam jövetelem célját, hogy szeretnék megismerkedni az általa készített kézimunkákkal. De elõtte arról kérdeztem, hogy honnan van ez a nagy precíz munka szeretet.

 

Hajdú-Bihar megyében 2011-ben 863 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt, 75-tel kevesebb, mint 2010-ben, amely 8 %-os csökkenésnek felel meg. A változás százalékos mértéke lényegesen kedvezõbb az országos adatnál, ahol 2,9 %-os csökkenést lehetett regisztrálni.

 

Budapest, 2012. június 14., csütörtök (MTI) – Egyes mezõgazdasági termékek ára csökkent, másoké nõtt, de a legdrasztikusabb a tyúktojás ára, ami 63,4 százalékos növekedést mutat – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

2012. június 8-án a Rákóczi Óvodából elballagott az Orgona csoport.

Számos megkeresés érkezett az elmúlt napokban a Berettyohir.hu "postaládájába", melyben a kisgyermekes szülõk kifogásolták a Bihar Termálligetben érvényben lévõ, általuk példátlanul szigorúnak tartott házirendet.

Az évzárót megelõzõen a Szivárvány óvoda óvodásai az óvónõkkel és a dajka nénikkel egy nagyon gazdag natura programon vettek részt a sportpályán.

Jégesõ Bárándon2012-06-13 09:53:40


Báránd – Tegnap csúf arcát mutatta az idõjárás az egész megyében. Bárándon még jég is hullott, mint ahogy arról olvasónk videója is tanúskodik!

Június 25-én az MTV Zrt.-MTVA elindítja Magyarország elsõ 3D televíziós csatornáját. Az m3D kísérleti adása a londoni olimpia záró ünnepélyéig, augusztus 12-ig lesz látható - jelentették be sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Enyhén erõsödött a forint a fontosabb devizákkal szemben szerda reggelre a bankközi kereskedelemben.

Budapest, 2012. június 12., kedd (MTI) – A várható heves zivatarok miatt az ország nagy területére másod-, illetve elsõfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) kedd délután.

Csökkenti bruttó 8 és 6 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. - értesült az MTI piaci forrásokból hétfõn.


Meghitt, családias légkörben tartották meg a ballagót és egyúttal az óvoda névadóját Váncsodon.

Hétfõn még 293 forint közelében is járt az euró árfolyama, ma, kedden reggel már a 298 forintot közelíti.


Június 3-án délután 5 órától a Trianoni évforduló elõtti napon orgonakoncertet tartott Kovács Zoltán orgonista lelkész a református templomban. Balogh Sándor lelkész igehirdetésével -(90. zsoltár) „Mózesnek, Isten emberének imádsága.

Megye II–es eredmények2012-06-11 10:56:02


Tekintse meg a megye II-es labdarúgó mérkõzések eredeményeit.

Megye I-es eredmények2012-06-11 10:50:34


Tekintse meg a megye I-es labdarúgó mérkõzése eredményeit.


Pocsaj – Elbúcsúztak óvodai éveiktõl a pocsaji Kikelet és Mesevár óvoda ovisai a hét végén.

Ahogy beszámoltunk róla, 3,55 milliárd forintból korszerûsíti a Tivizig a Berettyó folyó mentén az árvízi védekezést.


Báránd – A függetlenként induló Dr. Kovács Miklós, a község eddigi jegyzõje nyerte meg az idõközi polgármester-választást 441 szavazattal vasárnap – tájékoztatott Dr. Csabai Zsolt, a helyi választási iroda vezetõje (Kaba jegyzõje), akit a választás lebonyolításáig bíztak meg a feladattal.

A spanyol hírek erõsítik a forintot. Az euró árfolyama június 11-én reggel 294 forint, a dolláré 232 forint környékén mozgott.


Hajdúnánás – A Hajdú-Bihar Megyei Polgárõr Szövetség elnöksége június 9-én szombaton tartotta meg a XX. Megyei Polgárõr Napját a hajdúnánási Sportpályán.


Megkezdõdik a bihari és sárréti térségben 34 település bezárt hulladéklerakójának helyreállítása. Cél a környezeti terhelés csökkentése, a lerakók eredeti állapothoz közeli visszaállítása. A sikeres európai uniós pályázatból megvalósuló projekt nyitórendezvénye Berettyóújfaluban volt, a térség polgármesterei, valamint országgyûlési képviselõje, Dr. Vitányi István és a megyei közgyûlés elnöke, a szintén országgyûlési képviselõ, Bodó Sándor jelenlétében.

Bárki kézbe veheti Az eladott csecsemõt. A Novum Kiadó gondozásában ugyanis megjelent B. Kiss Andrea legújabb regénye.


Az emberi vércsoportokat Karl Landsteiner fedezte fel 1901-ben. A Nobel-díjas tudós születésnapján, június 14-én tartjuk a Véradás világnapját. Az ünnep és a véradók nemes, önzetlen adománya elõtt tiszteleg a Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete, ezért 2012. június 14-én és az azt megelõzõ napokon véradásokat szervez.

« Előző 1 ... 1082 1083 1084 1085 1086 1087 1088 « 1089. oldal » 1090 1091 1092 1093 1094 1095  ... 1201 Következő »