2024. április 26. Péntek, Ervin.
 

Az országban egyedül a Hortobágy-Berettyó bal partján, Nádudvar és Bucsa között van harmadfokú készültség.

Nem a jelenség volt különleges, hanem a megjelenés idõpontja. 2011. január 15-én a délutáni órákban szivárvány volt látható a településen Körösszegapátiban.

Mihai Eminescu román költõ születésének évfordulója alkalmából ünnepséget rendeztek a településen. Békés, Hajdú Bihar megye románnyelvet oktató iskoláinak tanulói részére szavalóversenyt hirdettek. Tíz iskolából 22 tanuló érkezett és szavalt Mihai Eminescutól verset.

A településen már több mint tíz éve az ortodox templom kertjében Mihai Eminescu mellszobra áll. Azt minden év januárt 15.-én a költõ születésnapján ünnepélyes keretek között megkoszorúzzák. Így történt ebben az évben is.

Háború nincs, víz van - röviden így reagált Hajdúszoboszló polgármestere, Sóvágó László a Független Hírügynökség érdeklõdésére a sajtóban megjelent hírre, hogy nemcsak gazdasági, hanem politikai kérdéssé vált a termálvíz kitermelés ügye a fürdõvárosban. Cáfolta, hogy politikai kérdés lenne a gyógyvíz ügye.

Nemcsak gazdasági, hanem politikai kérdés Hajdúszoboszlón a termálvíz kitermelés ügye. A Népszava információi szerint két új luxusszálloda épül a Hajdú-Bihar megyei fürdõvárosban, és mindkettõ szeretné saját medencéit a híres gyógyvízzel feltölteni.

Több, mint hárommillió forint értékû speciális mûszert kapott a Gróf Tisza István Kórház a sürgõsségi betegellátás megsegítésére a K&H gyógyvarázs program keretében. Az ünnepélyes átadás szerdán délelõtt volt.

Valamivel több, mint 900 millió forintból újul meg Berettyóújfalu városközpontja, melynek projektindító tájékoztatójára a képviselõtestület tagjain kívül meghívták a város intézményeinek vezetõit, de a bihari kistérség településeinek polgármestereit is.

360 millió forintos megszorító intézkedési tervet fogadott el hétfõn utolsó, rendkívüli testületi ülésén a berettyóújfalui önkormányzat. Nemcsak a polgármesteri hivatal, valamint az önkormányzat fenntartásában mûködõ intézmények kiadásainak csökkentésérõl döntöttek a képviselõk, hanem magukon is spórolnak: a polgármester és alpolgármester költségtérítése 50 százalékkal, a képviselõk tiszteletdíja 20 százalékkal csökken január elsejétõl.

Jó minõségben, idõre elkészült a Bocskai utca felújítása és szélesítése. Az ünnepélyes átadáson Muraközi István polgármester mondott rövid köszöntõt.

A Magyar Református Szeretetszolgálat munkájába nyerhettek bepillantást azok a keresztények, akik részt vettek az ökumenikus imahét keretében a volt Megyeháza dísztermében megtartott igehirdetésen és filmvetítésen.

Jön fel, mint a talajvíz2011-01-16 11:32:07

A rendkívüli idõjárás miatt egy év alatt több mint egy méterrel megemelkedett a megyében a talajvízszint. Az alacsonyabban fekvõ, kertségi területeken a víz a pincékbe is betör. A Biczó István kertben több házat már az összedõlés fenyeget. A szokatlan idõjárási körülményekhez nemcsak az emberek, hanem az állat- és növényvilág is kénytelen alkalmazkodni. A védettebb erdõrészeken már nyílik a hóvirág.

A belvíz által legveszélyeztetettebb települések polgármesterei és mûszaki szakemberei találkoztak Újfehértón.

Csütörtök reggeltõl a budapesti Fõgáz látja el földgázzal a térségben az Emfesz Kft. (gas.hu) ügyfeleit, a Tigáz pedig a Fõgáz területén szolgáltat. A hajdú-bihariak így nem járnak igazán jól.

Azt állítja két roma iskolás, hogy a hajdúböszörményi Veres Ferenc Szakiskola egyik tanára minden ok nélkül bántalmazta õket. Az iskolában kivizsgálják az esetet.

Nettó 800 millió forintért kelt el a hajdúszoboszlói Hotel Délibáb, a szerzõdésben azonban nemcsak a vételárról, hanem az alkalmazottak sorsáról is döntöttek.

A Vám-és Pénzügyõrség munkatársai január 12-én jövedéki ellenõrzést tartottak egy hajdúszoboszlói házban.

Megszûnt a gazdák kötelezõ vízgazdálkodási hozzájárulása. Az érintett termelõk nem bánják a változást, mert szerintük a szervezet nem tett meg mindent a belvízvédelmi csatornák tisztításáért. A társulás vezetõi ellenben azt mondják: a befizetett pénzzel a költségek felét állták, ezért nem tudtak minden problémát azonnal elhárítani. Idén kizárólag az állam finanszírozza a feladatot.

Létavértes és Derecske közösen nyújtott be pályázatot közmûvelõdési feladatok ellátására, melynek keretében önerõ nélküli, százmillió forint támogatásban részesültek. A pályázat eddigi eredményeirõl Derecskén a Mûvelõdési Központ és Könyvtár igazgatója, Dr. Fülepné Sipos Ilona Eszter számolt be.

Nem javult a belvízhelyzet2011-01-12 17:27:31

Hétfõn óta nem változott jelentõsen a belvízzel elöntött területek nagysága a Tiszántúlon.

Ebben a tanévben is folyatódik a „Tudj segíteni” programsorozat, amelyet 2009-ben elõször hirdettek meg. A kezdeményezéshez csatlakozott minden berettyóújfalui óvoda és bölcsõde – tájékoztatta a Dehir.hu-t Dr. Korcsmáros Ferenc fõorvos, a Gróf Tisza István Kórház Sürgõsségi Betegellátó Osztályának vezetõje.

Hétfõn a derecskei okmányirodában Sándor Józsefné ügyintézõ átvette az elsõ, egyszerûsített honosítási kérelmeket a Nagyváradról érkezett Meleg Vilmos színmûvész családjától.

Kilencvenkilenc százalékos volt a részvétel a kisebbségi önkormányzati választáson a megyében. Hajdú-Biharban a cigány és a román kisebbség alakíthat önkormányzatot. A cigány önkormányzatnál a Roma Polgári Tömörülés, a románnál pedig a Magyarországi Románok országos Érdekképvisleti Egyesülete szerezte meg a mandátumok többségét.

Mintegy 80 millió forintból egy kilométernyi út újult meg Berettyóújfaluban, melynek hétfõi átadása kapcsán Muraközi Istvántól megtudtuk, a jövõben nem terveznek további aszfaltozást, útjavítást a településen.

Ha az idõjárás is úgy akarja, akár a nyár közepére betemethetik azt a Mikepércstõl északkeletre található hatalmas bányagödröt, amelyet évtizedeken át használtak szennyvízürítõként, és évekkel ezelõtti bezárása ellenére is sokan odahordják a szemetüket a mai napig.

« Előző 1 ... 1143 1144 1145 1146 1147 1148 1149 « 1150. oldal » 1151 1152 1153 1154 1155 1156  ... 1201 Következő »